home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Egy pohár víz és egy tucat elem
Talpai Lóránt
2014.01.29.
LXIX. évf. 5. szám
Egy pohár víz és egy tucat elem

Környezetbarát ceruzaelem • 13 esztendős a Wikipédia • A jövő páncélsisakja Oroszországból • Izomerősítés cukorbetegség ellen

Környezetbarát ceruzaelem

Aquacell néven került forgalomba a mindössze 12 grammos vízzel aktiválható ceruzaelem. Az elemet öt percre egy pohár vízbe kell meríteni, hogy aktiválódjon, tehát a boltban, becsomagolva még nem fogy az energiája. A vizes elemet gyártó hongkongi cég szerint az Aquacell előállítása annyira környezetbarát, hogy vizet sem használnak hozzá, így nem okoz gondot a mérgező anyagokat tartalmazó szennyvíz kezelése sem. A találmány gyártásához használt nyersanyagok mind „fenntartható forrásokból” származnak. Az alkáli elemekkel ellentétben, amelyeket acélburkolat vesz körül, az Aquacell újrafelhasznált műanyagot alkalmaz erre a célra, így lényegesen kisebb a súlya is. A gyártó cég szerint a vizes elem újrahasznosítása is egyszerű, a kimerült elemekből ugyanis új elemek készülnek a végtelenségig.

13 esztendős a Wikipédia

Tizenhárom évvel ezelőtt, pontosabban 2001. január 15-én indult útjára a Wikipédia. A világszerte közkedvelt közösségszerkesztésű enciklopédia jelenleg az egyik leglátogatottabb oldalnak számít a világhálón a maga több mint 30 millió bejegyzésével. Az oldalt egykor Jimmy Wales és Larry Sanger hozta létre. A Wikipédia neve egyrészt a „wiki” hawaii szóból ered, amely gyorsat jelent, másrészt a „paideia” görög szóból, mely nevelést jelent. A Wikipédia egy nyílt tudástár, mely számos nyelven információk széles tárházát kínálja az internetezők közösségének. Ezen az oldalon szinte bármiről lehet szócikket írni, mivel a tartalmakat maguk a felhasználók hozzák létre. Az oldalnak több mint 365 millió felhasználója van, az olvasók pedig 30 millió bejegyzést olvashatnak 287 nyelven.

A jövő páncélsisakja Oroszországból

Futurisztikus páncélsisakokat készít az orosz védelmi minisztérium beszállítója, az „Armokom” cég az orosz hadsereg részére. Az Armokom jelenleg Oroszországban az egyik vezető vállalat az egyéni páncélozott védőfelszerelések fejlesztésének és gyártásának területén. A cég szakértői a közelmúltban fejlesztettek ki egy új páncélsisakot, amelynek két változatát mutatták be a napokban. A sisakok az első védelmi kategóriába tartoznak. A maszk levehető a sisakról és megfigyelhető, hogy a sisakra éjjellátó berendezés is csatlakoztatható. A sisaknak köszönhetően az arc minden része védve van többek között a robbanás által keltett lökéshullámok ellen, valamint védelmet nyújt a lövedékek ellen is.

Izomerősítés cukorbetegség ellen

Egy amerikai kutatás szerint csökken a cukorbetegség kialakulásának veszélye azoknál a nőknél, akik rendszeresen végeznek izomerősítő gyakorlatokat. A vizsgálat során százezer nővér egészségi állapotát követték nyolc éven át. A PLoS Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint a súlyemelés, a fekvőtámasz és a hasonló izomerősítő gyakorlatok hatása hozzáadódik a kardio edzések jótékony hatásához, így tovább csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A kutatás eredményei szerint a leginkább azoknál csökkent a diabétesz kockázata, akik a heti 150 perc kardio edzésen kívül legalább egyórányi izomerősítő gyakorlatot is végeztek. Esetükben a cukorbetegség kialakulásának kockázata harmadával volt kisebb, mint azoknál, akik semmilyen testedzést nem végeztek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..