home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Egy övezet, egy út, tizennyolc megállapodás
Markovics Annamária
2023.10.25.
LXXVIII. évf. 43. szám
Egy övezet, egy út, tizennyolc megállapodás

Rekordszámú, tizennyolc megállapodást írt alá Szerbia Kínával a múlt héten az Egy övezet, egy út kezdeményezés pekingi csúcstalálkozóján. Az egyezmények főként a gazdaságra vonatkoznak, de a kultúra, a távközlés, a diplomácia, a rendvédelem és az élelmiszeripar területét is érintik.

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök a pekingi csúcs lezárása után kijelentette, történelmi megállapodásokat kötöttek, melyek a stratégiai partnerség lehetőségét alapozzák meg, és melyek hatása évtizedek múlva is érezhető lesz.

Megállapodás született például arról, hogy kínai vállalkozók bevonásával új utak épülnek Szerbiában. Az erre vonatkozó szerződések összértéke Goran Vesić építésügyi miniszter szerint elérheti a 4 milliárd eurót. Fontos utak létesülnek Vajdaságban is. Elkészül például a Vajdaság mosolyának is nevezett útszakasz, mely Magyarországot és Romániát köti össze, de Szerbián keresztül. Vagyis út épül Béregtől Nákófalváig, mégpedig úgy, hogy áthalad Zomboron, Kúlán, Verbászon, Óbecsén, Törökbecsén, Nagykikindán és Szerbcsernyén. Ezen kívül a mintegy 200 kilométeres útszakaszon kívül új autópálya is épül a következő években Vajdaságban, mivel végre elkészül a Belgrád—Nagybecskerek—Újvidék autópálya, mely megkönnyíti és jelentősen felgyorsítja majd a közlekedést ezen a szakaszon.


Fotó: Tanjug

Az építésügyi miniszter azt is bejelentette, hogy Szerbia öt kínai gyártású gyorsvonatot is vásárolt, melyek a Belgrád—Budapest vasútvonalon közlekedhetnek majd, amikor elkészül az egész szakasz, előtte pedig, 2025-től a Belgrád—Szabadka távon, annak az építése ugyanis idejében, 2024 végéig befejeződik, így a tesztelés után, 2025-től már a személyforgalom is megindulhat.

A legfontosabb megállapodás a szabadkereskedelemre vonatkozik. Az egyezmény értelmében Szerbia körülbelül fél éven belül több száz, főleg mezőgazdasági és élelmiszeripari terméket szállíthat vámmentesen Kínába. Megegyezés született az almakivitelről, az év elején pedig már a mézről és a kisállateledel kínai exportjáról egyezett meg a két fél. A két ország között tavaly a kétoldalú kereskedelmi áruforgalom elérte a 6 milliárd eurót. Szerbia viszont jelentősen kevesebb árut exportált Kínába, mint amennyit behozott onnan, a megállapodástól pedig ennek az aránynak a javulását reméli Belgrád.

Ez utóbbi hírre reagált azonnal az Európai Unió is. Peter Stano uniós szóvivő leszögezte, hogy Szerbia csak addig köthet megállapodásokat harmadik országokkal, amíg nem csatlakozik az EU-hoz, a csatlakozás pillanatában azonban ezeket meg kell szakítania. A legutóbbi hírek arról szólnak, hogy Belgrád 2025-nél előbb biztosan nem léphet be az Európai Unióba, így a szabadkereskedelmi megállapodás addig bizonyosan érvényben marad, ezzel lehetőséget teremtve a szerbiai termelőknek és vállalkozásoknak az óriási kínai piac elérésére.

Az Egy övezet, egy út csúcstalálkozón egyébként több mint 130 ország és nemzetközi szervezet mintegy 4000 képviselője vett részt. A rendezvényen elhangzott, hogy a kezdeményezés, melyet Új Selyemútnak is hívnak, tíz évvel ezelőtt indult azzal a céllal, hogy összekösse a Keletet és a Nyugatot, ennek köszönhetően pedig eddig több mint 3000 együttműködési projektumhoz, 1 milliárd dollárnyi közvetlen befektetéshez vezetett, és segítségével több mint 400 000 munkahely jött létre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..