home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egy önkéntes véradó akár három életet is megmenthet
Zséli Ágnes
2022.02.08.
LXXVII. évf. 5. szám
Egy önkéntes véradó akár három életet is megmenthet

Harmincnyolc törökbecsei vett részt azon a rendkívüli véradási akción, amelyet a Vajdasági Transzfúziós Intézet a Vöröskereszt helyi szervezetével együtt hívott életre. Mindamellett, hogy a bánáti településen január 13-án már volt egy tervezett véradás, a Vajdasági Transzfúziós Intézet kérésére most rendkívüli megmozdulást szerveztek. Egyébként Törökbecsén évente hat tervezett véradás van, de szükség szerint rendkívüli akciót is tarthatnak. Azt is tudni kell, hogy a bánáti település önkéntesei a körzet legaktívabb véradói.

— A humánus megmozdulásra ez alkalommal a vártnál is többen érkeztek — nyilatkozta Dunja Svirčev Šeljmeši, a Vöröskereszt törökbecsei szervezetének titkára. — Újév előtt kidolgoztuk a községünkre vonatkozó véradási akciók tervezetét, mely alapján jótékonysági megmozdulást Törökbecsén legkorábban április 7-én kellett volna szerveznünk, ám vérkészlethiány miatt a Vajdasági Transzfúziós Intézet kérésére azonnal intézkedtünk annak érdekében, hogy mielőbb segíthessünk. Nem mondhatjuk, hogy teljes egészében kiürült a vérkészlet, de minden vércsoportból hiány van, olyannyira, hogy kérdésessé válhat a megfelelő és hatékony orvosi ellátás. Mindez főként a járványhelyzetnek tudható be, valamint annak is, hogy vért tizennyolctól hatvanöt éves korig lehet adni. Az elmúlt években több fiatal is kivándorolt, ám azok közül, akik községünkben maradtak, többen szívesen csatlakoznak. Ezt bizonyítja az is, hogy a megjelentek közül öten első alkalommal vettek részt véradáson, aminek igazán örülünk. A munkából kivették részüket a Vöröskereszt törökbecsei szervezetének önkéntes fiataljai is, az akció lebonyolításában négyen segédkeztek közülük. Azt is el kell mondanom, hogy akik megfertőződtek, egy ideig nem jótékonykodhatnak. Mindazok, akiknél a COVID—19 betegség enyhébb tünetekkel járt, a teljes gyógyulás után legkorábban két hét múlva adhatnak vért. Ez alkalommal az önkénteseknek ajándékcsomaggal is kedveskedtünk, mely falinaptárt, golyóstollat, valamint a helyi közösség jóvoltából a véradási akciók időpontját jelölő zsebnaptárt is magában foglalt. Így az önkéntesek egész évre szólóan pontosan tudhatják, hogy községünkben mely településen mikor várható akció. Ezt az érdekeltek munkanapokon reggel 7 órától délután 3-ig a székházunkban is átvehetik. Jó, hogy a törökbecsei önkéntesek sohasem feledkeznek meg a segítségnyújtás fontosságáról, hiszen egy önkéntes a véradással akár három emberi életet is megmenthet — hallottuk a Vöröskereszt törökbecsei szervezetének titkárától, aki azt is elmondta, hogy a bánáti községben legközelebb március 23-án Beodrán szerveznek újra önkéntes véradást.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..