home 2024. július 14., Örs napja
Online előfizetés
Egy nap, melynek csak nyertesei voltak
Tóth Lívia
2022.05.20.
LXXVII. évf. 20. szám
Egy nap, melynek csak nyertesei voltak

A hétvégén Csókán, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületben szervezték meg a budapesti Versünnep Fesztivál Diákseregszemléjének vajdasági elődöntőjét. A válogatóra 35 általános iskolás és középiskolás diák jelentkezett régiónk több településéről.

Az esemény meghirdetésekor a Versünnep Alapítvány szervezőként arra hívta fel a figyelmet, hogy 2022-ben Nemes Nagy Ágnes (1922—1991) születésének 100., illetve Illyés Gyula (1902—1983) születésének 120. évfordulóját ünnepeljük. Benevezni magyar, klasszikus vagy kortárs alkotó versével, prózájával lehetett, ajánlottan, de nem kötelezően a kiemelt évfordulók szerzőitől. Örömmel tapasztaltuk, hogy Csókán számos költemény hangzott el Nemes Nagy Ágnestől.

A bírálóbizottság munkájában a Versünnep Alapítvány képviseletében Topolcsányi Laura színházi szerző, továbbá Oláj Ibolya pedagógus, aki maga is foglalkozott versmondással, valamint László Sándor színművész, tanár vett részt.

A szakemberek az összegzés során elmondták, elégedettek voltak a rendezvény színvonalával, nagyon sok tehetséges gyereket és fiatalt hallottak — bizonyos kategóriában olyan kiegyensúlyozott volt a mezőny, hogy három első díjat ítéltek oda —, és azt is hangsúlyozták, hogy a fellépők többsége tökéletesen beszéli az anyanyelvét, természetesen mond verset, kerülve a hatásvadász kifejezési módot.

— Azok a gyerekek, akik korábban hatalmas összpontosítással és odaadással mondták a verseket, a szünetben kint szaladgáltak, a kísérők, szülők, pedagógusok kávéztak, beszélgettek, vagyis nagyon emberi maradt ez az együttlét, amiért hálás vagyok a szervezőknek. Ezt a módszert más helyszíneknek sem ártana átvenniük, hiszen én ezt ugyanolyan fontosnak tartom, mint azt, ami a teremben zajlott. Az itt történteknek a szépségét, mellyel a lelkem megtelt, elmondom majd a fő szervezőknek Budapesten. Tudom, hogy közhelyesen hangzik, de egy ilyen napnak valóban csak nyertesei vannak, akik a résztvevők, a zsűri, a hallgatóság és a szervezők is — emelte ki Topolcsányi Laura.

— Ami a leginkább a becsületére válik azoknak, aki ma megfordultak itt, hogy őrzik az anyanyelvüket. Nagy örömmel hallottam, milyen szépen beszélnek a gyerekeink, az unokáink magyarul, és ez biztosíték a jövőnket illetően. Nyugodtan elmehetünk ebből a világból mi, idősebbek, mert olyan fiatalok jönnek utánunk, akik az anyanyelv szeretetét, tiszteletét már magukban hordozzák. Arra biztatnék mindenkit, hogy ezt soha ne adja fel, mert nagyon fontos lenne, hogy a most fellépők gyermekei is majd ilyen szépen, tisztán beszéljenek magyarul — mutatott rá László Sándor, és hozzátette, valamikor ő is járt versmondó versenyekre, ezért tudja, milyen érzés díjazottnak lenni, illetve díj nélkül hazamenni.   

A Diákseregszemle vajdasági elődöntőjén a következő eredmények születtek:

1—2. osztály

  1. díj: Juhász Hanna, Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta
  2. díj: Serfőző Benedek, Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta
  3. díj: Zombori Botond, Jovan Popović Általános Iskola, Csóka

Különdíj: Kólity Máté, Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta

3—4. osztály

Különdíj: Gál Emese, J. J. Zmaj Iskola, Szenttamás

5—6. osztály

  1. díj: Lovas Jázmin, Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta
  1. díj: Nikolić Dávid, Petőfi Sándor Általános Iskola, Zenta
  1. díj: Szarka Hanna, Petőfi Sándor Általános Iskola, Zenta

7—8. osztály

  1. díj: Szarka Kitti, Petőfi Sándor Általános Iskola, Zenta

Különdíj: Bakos Dorina, Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Szenttamás és Galusz Áron, Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta

Középiskolások:

  1. díj: Jaksa Dominika, Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, Csóka

Különdíj: Szabó Rebeka, Kodály Zoltán MMK, Auróra Beszédművészeti Műhely, Topolya

Juhász Hanna, Lovas Jázmin, Nikolić Dávid, Szarka Hanna, Szarka Kitti, Szabó Rebeka és Jaksa Dominika meghívást kapott a Diákseregszemle nemzetközi döntőjébe, melyet június 11-én tartanak meg Budapesten, a Pesti Vigadó épületében.  

A díjazottak mellékelt csoportképe a zsűrivel és a szervezőkkel — Kiss Tóth Erika, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke és Tóth Lívia, az egyesület irodalmi csoportjának a vezetője — egészült ki.

Fényképezte: Kiss Zoltán

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..