home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egy modern kalóz
Szerda Zsófia
2023.01.24.
LXXVIII. évf. 3. szám
Egy modern kalóz

Kocić Csaba. Aki minden év felét a tengerparton, vízen tölti. Suhan a habokon, illetve most már fölöttük, hiszen a hydrofoil deszkáknak köszönhetően az ember Aladdinná válik, aki egy varázsszőnyegen száguld, amerre a szél viszi.

Montenegró partjainál vezeti be a kitesurf rejtelmeibe azokat, akik nem elégszenek meg azzal, hogy csak a parton ücsörögjenek, és napkrémmel bekenve napoztassák testüket. Aki mozgásra vágyik, az megkeres egy kitesurftanárt, azaz Csabát. És hogy mit csinál télen? Fejleszti saját készítésű hydrofoil deszkáit, melyek Chabafoil néven futnak, s az idén az előkelő negyedik helyezést érte el velük a legjobb technikai innovációk versenyén, melyen 147 csapat indult, és melyet a boszniai Szerb Köztársaság tudományos és technológiai fejlesztési minisztériuma, a Felsőoktatási és Információs Társaság hirdetett meg, karöltve a Banja Luka-i Innovációs Központtal, valamint a szerb Oktatási Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztériummal. A zsűri az idén is a legkülönfélébb termékekkel találkozhatott az okosfritőztől a mozgássérülteket segítő eszközökig. Képviseltette magát az IT-szektor, a gépészet, az elektronika és még sokan mások, s ide pályázott Csaba is. Ahogy hívja magát, ő egy alkotó egy „modern kalóz” szellemében.

* Ki szerettette meg veled a vízi sportokat? Vagy csak túl sok Baywatchot néztél, és szerettél volna közel lenni a tengerhez?  

— Haha. Majdnem. Édesapám vízisízett, mellette pedig mérnökként dolgozott, így tőle örököltem a vízi sportok szeretetét, csak én sí helyett a deszkát választottam, szóval már elég régóta foglalkozom extrém sportokkal. Palicson kezdtem szörfözni még gyerekfejjel, tizenkét évesen, és egy kis szünet után, a ’90-es évek végén vettem meg az első kite-deszkámat, mert láttam az extrém sportokat bemutató tévécsatornán, s azonnal beleszerettem. A kitesurfinget sárkányszörfként is emlegetik, a sárkányeregetés és a szörfözés keresztezéséből jött létre. Elkezdtem űzni, s én voltam az, aki meghonosította a sportágat az Adrián a 2000-es évek elején. Valóságos kite-forradalom robbant ki Montenegróban, így az Ada Bojana 12 kilométeres partszakasza mára a kite-osok Mekkájának számít. Amikor megjelent a hydrofoil, ami olyan hét éve lehetett, az America’s Cup vitorlásai akkor emelkedtek első alkalommal a felszín fölé, s ebben a szörfösök is meglátták a potenciált, úgyhogy megkezdődtek az első kísérletek. Éreztem, hogy ez lesz a jövő, úgyhogy belevágtam még ott az induláskor.

* Tehát űzöd, tanítod ezt a sportot, illetve készíted is a hydrofoil deszkákat. Milyen egy óra, kell-e hozzá valamilyen előképzettség?

— Nem feltétlenül kell ismerni a szörfözést, de sokat segít, ha már űztél valamiféle deszkás sportot előtte. Egy alapkövetelmény van, hogy tudjon úszni az illető. (Nevet.) Gyorsan tanulható sportról van szó, egy-egy alapszintű oktatás hat óra hosszát tart, a végén adunk egy bizonylatot arról, hogy sikeresen elvégezted, s ezzel a papírral már tudsz bérelni deszkát, hiszen azt nem adnak ki akárkinek, igazolnod kell, hogy tudod használni. Ez egy új sport, folyamatosan változik, fejlődik, nekünk is követnünk kell az újításokat. Jómagam 2004-ben telente Egyiptomban tanítottam az egyik legjobb központban, a nyarat pedig az Ada Bojanán töltöttem oktatóként. Ezt hat évig csináltam így, aztán megszületett a lányom, és Egyiptom kiesett. Most télen fejlesztek, de alig várom a jó időt, már május elején ülök az autóba, s irány a tenger, október közepéig haza sem tolom az orrom. Több ezer diákot tanítottam már meg kite-ozni, és behoztam az IKO-standardokat is, melyek a kite-oktatás biztonságos módját erősítik, mert azért elég sok sérülés volt előtte.

* Akkor nem egy túl biztonságos sportról beszélünk?

— Extrém sportnak számít, tehát nyilván előfordulnak kisebb-nagyobb sérülések, de egy focimeccsen is eltörheted a lábad. A wing foil már sokkal veszélytelenebb, mint a kite, mert az akkor is húz, ha véletlenül elesel, hiszen a levegőben van, nem lehet csak úgy „kikapcsolni”, ráadásul térfüggő is, a madzagokat zavarják a fák, oszlopok. Tehát a wing foil biztonságosabb, ráadásul szerintem ez a jövő, úgyhogy hamarosan a kite-osok és a szörfösök fele át fog erre állni. Nagyon jó érzés jelen lenni valami új születésénél.

* Meséld már el, hogyan működik a hydrofoil deszka, hiszen csak annyit látni videókon és képeken, hogy egy deszka szinte a levegőben suhan a víz felett.

— Mint minden új sportág, ez is úgy alakult ki, hogy a meglévő sportokat vették alapul, azaz a deszkára csatoltuk a hydrofoilt. Viszont a hydrofoil megjelenésével született egy teljesen új sportág úgy három évvel ezelőtt, a wingsurfing. A wing egy szárnyat jelöl, melyet a kezedben tartasz, s ennek segítségével haladsz és emelkedsz a víz fölé, mint Aladdin a varázsszőnyegén. Ez egy levegővázas dolog, ez most a legújabb őrület. Szürreális, egészen különleges élmény, könnyű beleszeretni. Ugyanolyan felhajtóereje van, mint a repülőgépeknek, csak a víz 600-szor sűrűbb, mint a levegő, így jóval kisebb szárny is elvégzi a munkát. Tehát felemelkedik, s innentől te irányítod a testsúlyoddal, hogy mekkora része maradjon a vízben. S ami még fontos, hogy sokkal kevesebb szél is elég ahhoz, hogy működjön.

* A deszkákat te gyártod és te is tervezed. Miből készíted őket?

— Nagyon könnyűnek kell lenniük, s ezt is édesapámtól tanultam, aki csónakokat készített üvegszálas kompozitokból. Én ezt fejlesztettem tovább, karbonszálas anyagokat használok, melléjük pedig sztiroport, amolyan szendvicskonstrukciók ezek a deszkák. A vitorlások s a repülők gyártásában is ezt az anyagot használják, és valójában a hydrofoil az aeronautika egyik ága, mikroverziója. Hasonló a repülőhöz, csak esetünkben egy deszkához van csatolva. A Chabafoil deszkákat én készítem s én is tervezem, de a kite-deszkáimat is magamnak gyártottam már 2003 óta. Amikor belevágtam a hydrofoil készítésébe, még annyira új volt, hogy összesen tízen voltunk az egész világon, akik az első prototípusokat legyártottuk. Ekkor figyeltek fel rá a nagyobb cégek, és meglátták benne a potenciált, úgyhogy ma már sok gyártó létezik szerte a világban. De nem egy tegnap felfedezett dologról van szó, a hydrofoilt, azaz a vízi szárnyakat már a II. világháborúban is használták a hajók. A súrlódást csökkentve gyorsabban tudtak haladni. Szóval az ötlet ott porosodott a fiókban, csak elő kellett venni és leporolni.

* A díjátadón hárman mosolyogtok a kamerába, melletted Fürstner Bálint és Branislav Ignjatić. Ők hogyan vettek részt a munkában?

— Mindhármunknak ez a szenvedélye. Bálint vitorlázik, és főleg a fejlesztésben segített sokat, tavaly ugyanis elkészítettünk egy CNC-gépet a deszka marására. Hat hónapunkba került, de nagyon hálás vagyok neki, hiszen így a valódi ár feléből megoldottuk. Branislav pedig egy tesztpilóta, ő próbálja ki a prototípusokat, és elmondja, min változtassunk, hogyan lehetne még jobb, mi zavarja, stb. Szóval a főkolompos én vagyok, de a tesztelés, a jó tesztelők nélkül nem tartanék itt. Használni kell a deszkát, hogy lássuk, hogyan bírja a terhelést. De nem nehéz javítani rajta, valóban szuper alapanyag. Jelenleg két tökéletes termékem van, melyek több szárnyváltozattal is kaphatóak.

* Mennyire drága szórakozás a kitesurfing vagy a hydrofoil maga?

— Nem 5 dinár az előállítási költsége, hiszen maga a karbonszál elég drága, mert egy high-tech anyagról van szó, de nem megfizethetetlen. S a fiatalok inkább a tengerparton töltsék az idejüket, mint a fogadóirodában, ahol több deszka árát is otthagyják évente. Ezt úgy kell felfogni, mint a síelést. Nem űzöd egész évben, ez egy időszakos aktív pihenés.

* Akkor számodra ez egy különleges életvitel is, ha jól olvasom ki a mondataid mögül. Olyan tipikus tengerikalóz-alkatnak tűnsz.

— Hát, figyelj, mivel a tenger mellett, a szabad ég alatt, napsütötte, homokos tengerparton töltöm életem több mint felét, ahol a legdominánsabb hang, melyet hallok, a tenger hullámzása s a sirályok vijjogása, azt kell mondanom, igen, eléggé szeretni kell a tengert, a vizet, a szelet, a napot, ezt az életstílust, s én imádom.

Hasznos linkek:

Weboldal: https://chabafoil.com/kiteloop.net

Instagram: https://www.instagram.com/chabafoil/

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100070019124766

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..