home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egy minden szempontból rendhagyó Golden Globe-gála
Brasnyó Zoltán
2021.03.26.
LXXVI. évf. 10. szám
Egy minden szempontból rendhagyó Golden Globe-gála

Lezajlott a 78. aranyglóbusz, melyre az Oscar-gála előtt — egy kis túlzással — az egész filmszakma odafigyel. Az idei díjátadót a járványhelyzet miatt technikai bravúrokkal és furcsa megoldásokkal rendezték meg, ezért ilyen szempontból is történelmire sikerült.

Kiosztottak például egy posztumusz díjat, illetve domináltak a női rendezők is. A streaming is tarolt: a Netflix tíz díjat hozott el, megelőzve ezzel az összes forgalmazót és gyártót.

A két műsorvezető, Amy Poehler és Tina Fey az USA két partjáról, New Yorkból, illetve Los Angelesből jelentkeztek be, a nézők között pedig jelentős számban foglaltak helyet egészségügyi dolgozók, illetve néhány híresség is, kötelező részvétellel. A nagy sztárok sem hiányozhattak, ők azonban leginkább otthoni karosszékükből üzentek a nagyérdeműnek. Az internetes kapcsolás ördöge viszont bőszen serénykedett: hanghibák, akadások, technikai bakik tarkították a műsort, ami jelen körülmények között talán bocsánatos bűn.

De vegyük sorra inkább a díjazottakat. A rendezői kategóriában most először három nő is szerepelt: Emerald Fennell, Regina King és Chloé Zhao. Utóbbi lett végül a győztes A nomádok földjéért, illetve ez a film lett a legjobb dráma is, mellyel sikerült bezsebelni a legértékesebb kategória fődíját. Érdekesség, hogy 1984-ben fordult elő legutóbb, hogy női rendező kapta a Golden Globe-ot. A legjobb mellékszereplő Daniel Kaluuya lett a Judas and the Black Messiah című filmért, az új Star Wars-trilógiából ismert John Boyega pedig a Kis fejsze című sorozat mellékszereplőjeként kapott elismerést. A Schitt’s Creek nevű, nagy sikerű vígjátéksorozat hősnője, Catherine O’Hara lett a legjobb női főszereplő, Jason Sudeikis pedig a Ted Lassóért kapta meg ugyanezen díj férfi változatát.

A korona két főhőse, Emma Corrin és Josh O’Connor is nyert, továbbá az X-akták egykori Scully ügynöke, Gillian Anderson lett a legjobb mellékszereplő ugyanebben a drámai sorozatban, Margaret Thatcher megformálásáért. A Windsor-ház Dianához fűződő viszonyát bemutató A korona lett egyébként a legjobb drámasorozat is az idén, azaz a széria negyedik évada, melyet nem győztek dicsérni a kritikusok. Később jöttek a minisorozatok: Mark Ruffalo az Ez minden, amit tudok, Anya Taylor-Joy pedig A vezércsel főszerepéért érdemelte ki a vastapsot és az aranyglóbuszt. A vezércsel lett a legjobb minisorozat is. A női sakkzseniről szóló, közönségkedvenc Netflix-produkció tarolt, az azonban már jóval nagyobb meglepetés, hogy a Borat 2-vel Sacha Baron Cohen hogyan tudott a legjobb vígjáték/musicalszínész kategórián túl még egy legjobb vígjáték díjat is bezsebelni. A Borat 2 a helyenként fanyalgó vélemények és felhúzott szemöldökök ellenére kiválóan szerepelt a gálán.

Az idén magyar vonatkozású alkotásért is izgulhattunk: Mundruczó Kornél Pieces of a Womanjéért Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb drámai színésznő kategóriában, végül azonban nem ő, hanem Andra Day lett a befutó. Day Billie Holiday szerepéért kapta meg a díjat, a The United States vs. Billie Holiday című filmben nyújtott alakításáért. Rosamund Pike a Fontos vagy nekem (I Care a Lot) című Netflix-filmért kapta meg a legjobb vígjáték és musical kategóriában a legjobb színésznőnek járó díjat.

A show nem ért véget, hiszen az idén sem maradhattak el a Golden Globe-életműdíjak. A Carol Burnett-díjjal a televíziós szaktekintélyeket ismerik el, a Cecil B. DeMille-díjat pedig a filmes szakembereknek ítélik oda. A két elismerést Norman Lear és Jane Fonda kapták. A legjobb animációs film a Lelki ismeretek (Soul) lett, a legjobb forgatókönyvet pedig az idén az ugyancsak netflixes, A chicagói 7-ek tárgyalása kapta, Aaron Sorkin munkájáért.

A legnagyobb meglepetés persze a posztumusz díj volt: Chadwick Boseman, aki tavaly novemberben hunyt el negyvenhárom évesen, megkapta a legjobb férfi színész díját, a Ma Rainey: A blues nagyasszonya című alkotásért, Boseman özvegye, Taylor Simone Ledward pedig érzelmes köszönőbeszédet mondott a díj átvételekor.

Kép: Reuters

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..