Egy mentális sport bajnoki űzője
Bíró Tímea
2020.06.29.
LXXV. évf. 25. szám
Egy mentális sport bajnoki űzője

Lapunk grafikai szerkesztése mellett Lackó Lénárd sporttal is foglalkozik, hiszen több mint húsz éve versenyszerűen biliárdozik. A kamaszkori lelkesedésből olyan magas fokú sportolói pálya alakult ki, hogy ma már a fiatalabbaknak adja át tudását.

* Azok kedvéért, akik nem tudnák, tisztázzuk, hogy mi a különbség a karambol, a snooker és a pool biliárd között?

— Nagyon sokféle változata van ennek a sportágnak, de ez a három fő, melyet említettél. A különbség a játékon alapszik, a karambolasztalon ugyanis nincsenek lyukak, és három golyóval játszanak. Itt fontos szerepe van a geometriának, azaz úgy kell eltalálni az egyik golyót, hogy az meglökje a másikat, tehát a golyóknak a falaktól való irányítását kell tudni. Ugyanez lényeges a pool és a snooker biliárdban is, ám az utóbbinak csak egyetlenegy fajtája van, és jóval precízebbnek kell lenni a játék során, mint a pool biliárdban. Vajdaságban a pool biliárdot ismerik a legtöbben, én is ezt játszom.

* Mikor kezdtél el biliárdozni?

— 1996-ban középiskolásként kezdett el igazán érdekelni ez a sport, és az akkor még létező szabadkai egyesületben edzettem aktívan. Meglehetősen gyorsan jöttek az első említésre méltó eredmények, két év edzés után ugyanis harmadik lettem a szerbiai ifjúsági mesterek tornáján, majd két évvel később a felnőtt kategóriában is harmadik helyezést értem el.

* Mennyi időt ajánlott edzéssel tölteni?

Itt nagymértékben közrejátszik a tehetség, de a rengeteg gyakorlással kompenzálni lehet, ez az én esetemben is így történt. Az eredmények is bebizonyították, hogy munkával többet el lehet érni, mint pusztán tehetséggel. A profi sportolók esetében napi hat-nyolc óra edzésről is beszélhetünk, akik tudják, hogy noha egy mentális sportról van szó, a fizikai aktivitás is rendkívül fontos, ezért a versenyek előtt erőnléti edzéseket is végeznek. Számomra az hozza a jó eredményeket, amikor naponta tudok két-három órát gyakorolni, de ez sajnos nehezen valósítható meg, mivel Szabadkán nincs olyan klub, amely támogatná a sportolókat.

* Mire fontos odafigyelni a verseny előtt?

— Nekem személy szerint az a fontos, hogy megtaláljam az arany középutat a teljes higgadtság és a lámpaláz között, vagyis csak annyi izgalom legyen a jobb teljesítményért, amennyi még nem csap át lámpalázba. Már napokkal korábban próbálok fejben ott lenni a versenyen.

* Ha jól tudom, két klubban is játszol.

— Így van. Magyarországon egyéni versenyeket nem játszom, viszont tagja vagyok a Szegedi Biliárd Sportegyesületnek, mellyel többszörös magyar bajnokok vagyunk. Szerbiában az újvidéki BTT Joker Biliárdklub egyéni versenyzője vagyok. Ez utóbbiról elmondható, hogy az egyik legerősebb a hazaiak közül.

* Magyarországon és Szerbiában milyen helyzetben van ez a sportág?

— Az európai országok közül a biliárd Németországban a legfejlettebb és legtámogatottabb, ahol négy liga is van a sporton belül. A mi felkészültségünk a németországi harmadik ligának felel meg. A versenyek gyakoriságát illetően elmondható, hogy minden hétvégén van egy.

* Mely eredményeidre vagy a legbüszkébb?

— A legelsőre, tehát az ifjúsági mesterek tornáján elért helyezésre, illetve a két országos bajnoki címre, melyet Szerbiában szereztem. Ezek megerősítések is voltak számomra, hogy a győzelem nem csak a szerencsének volt köszönhető.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Ép Testben rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..