home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egy meleg helyzet ideiglenes megoldása
Tóth Péter
2014.11.19.
LXIX. évf. 47. szám
Egy meleg helyzet ideiglenes megoldása

Még egy idényre megoldódott Topolyán a Duna utcában és az annak környékén található tömbházak fűtése. A községi vezetőségnek tárgyalásokat kellett kezdeményeznie, hiszen hatalmas gond lett volna, ha az érintett kilenc tömbház lakói fűtés nélkül maradnak. Az előző idény után ugyanis a Szabadkai Távfűtő Művek egy értesítésben közölte, nem tudja szavatolni a hőenergia szolgáltatását a jövőben, mert a már elavult, elhasználódott rendszerek működtetése nem kifizetődő, főleg annak tükrében, hogy többen lecsatlakoztak róluk.

A hőből mégis részesültek az áthaladó vezetékeken keresztül, amiért nem fizettek. A Szabadkai Távfűtő Művekkel folytatott tárgyalások után azonban mégsem marad fűtés nélkül az érintett mintegy 400 család. A megállapodás szerint a 2014/2015-ös idényben a szolgáltatást a szabadkai távfűtő végzi, a rendszerről ideiglenesen lecsatlakozott felhasználók részére pedig lehetővé tették az újracsatlakozást. A községi képviselő-testület november 6-án megtartott ülésén arról is döntés született, hogy az áthaladó és a falakon keresztül kapott hőért a rendes ár 25 százalékát fizetik azok, akik mégsem kapcsolódnak a rendszerre. Ezzel egyelőre megoldódott a fűtés, de mint Kókai Mernyák Melinda polgármester az ülés után elmondta, a jövőben hatékony megoldást kell majd találni, mert a megállapodás a szabadkai közvállalattal csak erre az idényre érvényes. 

A hőenergia-szolgáltatásra vonatkozó határozati javaslat éles vitákat robbantott ki. A mintegy ötórás — maratonira nyúló — ülésen a képviselők szintén hosszasan vitatkoztak arról a javaslatról is, amely szerint az önkormányzat 40 millió dináros hitelt vesz fel a megkezdett projektumok befejezésére. A község az ipari parkhoz vezető terelőút kiépítésére és a városközpontban lévő üres, veszélyes, befejezetlen hotelépület megvásárlására irányozta elő a hitel összegét. Fazekas Róbert, a testület elnöke úgy nyilatkozott, indokoltnak tartja a hitelfelvételt, melynek célja, hogy azok a projektumok, amelyek tartományi, önkormányzati pénzekből vagy beteljesületlen ígéretek folytán elkezdődtek, be is fejeződjenek. Az önkormányzat nincs eladósodva, csupán egy 20 milliós hitelkonstrukció törlesztőrészletei terhelik a mintegy egymilliárdos költségvetését.

A képviselők elfogadták a telekrendezési illeték csökkentéséről szóló javaslatot. Silók esetében az eddigi 20%-ról 2-re csökkentették az illetéket. — Mivel mezőgazdasági terület vagyunk, ez egy nagyon fontos fejlemény — hangsúlyozta a polgármester.

Az ülésen a topolyai egészségház igazgatójának dr. Agyánszki Jánost, a Telekrendezési Közvállalat megbízott igazgatójának pedig Ivanics Zoltánt nevezték ki. Ők egyébként eddig is ezt a tisztséget töltötték be. Dr. Agyánszki kinevezésére ellenzéki képviselők is szavaztak, akik elismerően szóltak az egészségház munkájáról. A Telekrendezési Közvállalat esetében egy másik napirendi pont keretében az igazgatói tisztség betöltésére szóló új pályázat kiírásáról is döntöttek.

A képviselők a Kishegyes—Njegoševo—Csík-ér-csatorna Topolya község területén lévő szakasza szabályozási tervének kidolgozásáról szóló javaslatot is elfogadták. Hallgató Imre, a DTD Krivaja Vízgazdálkodási Vállalat igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a csatorna kiépítésével nagy területek válnának öntözhetővé a topolyai, kishegyesi, szeghegyi és bácsfeketehegyi kataszteri községek területén, ami gazdaságilag egy nagyon jelentős előrelépés lenne.

A képviselő hosszasan vitáztak a város központjában álló szálloda épületének az önkormányzat részéről történő esetleges megvásárlásáról is. Az elhangzottak szerint amellett, hogy az épület rontja a városképet, statikai szempontból nem biztonságos, ezért sürgősen valamilyen megoldást kell találni.

A topolyai községi képviselő-testület eddigi titkára, Čevarušić Ibolya nyugdíjba vonul, ezért felmentették tisztségéből, és helyette Nikolovič Elza okleveles jogászt nevezték ki. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..