home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Egy különleges jelmezverseny
Bacsik Lőrinc Natália
2021.02.25.
LXXVI. évf. 8. szám
Egy különleges jelmezverseny

Februárban sajnos elmaradtak környékünkön a szokásos mulatságok, jelmezbálok, álarcos felvonulások. Azonban a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület egy frappáns ötlettel mégis megemlékezett erről a népszokásról. Tóth Ramónát, az Egység elnökét és az online farsangi jelmezverseny szervezőjét kértem meg, hogy válaszoljon néhány kérdésemre.

*A korábbi években hogyan szervezte meg a nagykikindai művelődési egyesület a farsangolást?

Az Egyég ME idén lesz 76 éves, célja mindig is a hagyományőrzés volt, így a népszokásokhoz fűződő hagyományokat évről évre igyekezett megtartani. Csak én több mint harminc éve veszek részt a farsangi kavalkádon. Itt soha nem a díjak voltak az igazán fontosak, hanem a barátkozás, a kiszebáb elégetése, hogy a telet és minden más rosszat elűzzünk vele jelképesen. Általában néptánclépéseket tanítottunk, népi játékokat játszottunk, farsangi szalagos fánkot uzsonnáztunk.


Budai Patrik, Bodó Nemanja, Berta Andrej

*Az idén mindezek helyett mit találtatok ki?

–A pandémia sajnos nem csillapodott, de mi a gyerekeket nem szerettük volna teljesen megfosztani a jelmezbe bújás örömétől, így elektronikus formában vártuk a jelentkezéseket. Nem ez volt az első eset, hogy a világháló adottságait kihasználva valósítottuk meg rendezvényünket. Egyesületünk már a tavalyi év folyamán is megpróbált alkalmazkodni ehhez az új helyzethez. A Mikulás, a Kökénd Polgári Egyesület által szervezett Tini Csillag Művészeti Vetélkedő, a magyar kultúra napja mind fenn van a YouTube csatornánkon, valamint januártól elindítottuk a weboldalunkat is. Ezeken az online platformokon tartjuk a kapcsolatot tagjainkkal, támogatóinkkal.


Buszai Dominik

Januárban meghirdettük jelmezversenyünket a weboldalunkon (www.egysegme.org), megadtuk az e-mail címet, melyet erre az alkalomra nyitottunk meg. A szülők, tanárok, tanítók három héten keresztül küldték be nekünk a fotókat, összesen 55 kép érkezett. Amikor hagyományos keretek közt szervezzük meg a farsangi mulatságot, általában csak a nagykikindai szülők, pedagógusok hozzák el gyermekeiket, de idén vidéki, magyarcsernyei, szajáni, tóbai versenyzőink is voltak. Minden résztvevőnek kidolgoztuk a fotóját és képkeretbe helyeztük, szerintünk ez egy örök emlék lesz számukra. Az ötvenöt fényképet három tagú zsűri nézte át: Kovács Szilvia óvónő, Komarek Attila elnökségi tagunk és Gyuranik Adorján koreográfusunk, elnökségi tagunk. Tizenhárom versenyzőt emeltek ki, akiknek plusz meglepetést is küldtünk.

Nagyon jó lenne már a hagyományos módon szervezni a rendezvényeinket, de hálásak lehetünk a modern technikának, amiért lehetővé teszi, hogy egy-egy szeletet a járványhelyzetben is meg tudunk valósítani a terveink közül. Nekünk is meg kell tanulnunk sok új dolgot, de úgy érzem, megéri, hisz nem szabad a tagjainkat, a magyar közösségünket magára hagyni!


Csömöre Kinga, Aranyos Marcel, Horvát Babett Mira

–Jó érzéssel töltött el, hogy ennyi gyereket láthattunk beöltözve. Megnyugtat, hogy vannak még, akik készülnek a farsangra. Nehéz volt kiválasztani a legjobb jelmezeket, pláne, hogy az idén online kellett ezt megtennünk, s így nem lehetett kérdezgetni a gyerekeket, hogy ki csinálta az öltözéket, ki segített, honnan az ötlet stb. A kreatívitást vettük figyelembe, azokat díjaztuk, akik nem csak egyszerűen megvették az üzletben a jelemezt, hanem saját ötletük szerint készítették el. És mivel több ilyen volt, ez megnehezítette a dolgunkat. Bízom benne, hogy legközelebb élőben is találkozhatunk majd a fiatalokkal – mondta Gyuranik Adorján zsűritag.


Kiss Kristóf, Matić Jovan, Lea Stojkov

Sajnos, a legkisebbek is érzik, hogy mostanában másként folynak az események, sokkal kevesebb rendezvényre, játszóhelyre tudnak eljutni, és a legtöbb helyen maszkot kell viselni. De talán ezek az apró örömek, hogy például jelmezt találhattak ki, s készíthettek szüleikkel, testvéreikkel, megerősítést adnak nekik, hogy boldogság gyereknek lenni. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a gyermekeink a legcsodálatosabb kort élik, amelyben a játék, a családdal való együtt töltött idő a legfontosabb. A járványhelyzet ellenére is.


Vranjin Petra, Sándor Dávid, Rác Ákos

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..