home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Egy korszak autói (4.)
Berta Attila
2017.05.09.
LXXII. évf. 18. szám
Egy korszak autói (4.)

Wartburg, nem csak ahogy mi ismertük (I. rész)

A Wartburg nem olyan volt, mint a Trabant, kicsi, lassú és csúnyácska. De hogy megértsük a születését, a második világháború végéig kell visszaforgatni az idő kerekét.

A Wartburg története

Talán sokan nem tudják, hogy Eisenachban BMW-típusok készültek, majd 1945-ben az orosz csapatok elfoglalták az üzemet, Autowelóra keresztelték, és mintha mi sem történt volna, folytatták a már kissé korszerűtlen BMW 321-es modell gyártását. 1948-ban a nagyobb és erősebb BMW 327 is feltűnt a programban, és ekkor Münchenben jogosan szakadt el a cérna. A bajorok kifogásolták, hogy a keleti országrészben maradt üzem BMW-ket állít elő, az oroszok azonban nagy mosollyal EMW-re módosították a márkanevet, és az embléma kék színét pirosra cserélték. Az abszurd helyzet végleges megoldása persze váratott magára, aztán végül az 1950-es években rendeződött az elmérgesedett viszony, a keleti gyáregység a kétütemű DKW F9 típusra állt rá, mely IFA F9 néven került forgalomba, majd 1956-ban bemutatkozott az első Wartburg, a 311.

A nagyon is jó vonalú karosszériája alatt azonban a régi, korszerűtlen, 900 köbcentis, háromhengeres, DKW-eredetű motor dolgozott, igaz, 30 helyett 37 lóerővel. 1962-ben vezették be az erősebb, korszerűsített 312-es modellt, és az évek során több változat került forgalomba, köztük a kombi Camping vagy a vászontetős Cabrio. Igazi ritkaság a csekély példányszámban gyártott, 50 lóerős motorral felszerelt 313-1 Sport roadster, mely a keleti blokk álomautójaként vált ismertté. A régi felépítménnyel, de új alvázon, kisebb kerekekkel mutatták be 1965-ben a 312-1 típust, vagy ahogy mindenki ismeri, a „kiskerekűt”. A modern vonalú, kényelmes, tágas 353-as ideje 1966-ban jött el, 353W jelzéssel kínálták — ez utalt német nyelven arra, amit ma úgy hívunk, hogy ráncfelvarrás. Ennek a típusnak már nem létezett tucatnyi kivitelezése, a limuzin mellett csak kombit (Tourist), illetve platós kisteherautót (Trans) szereltek össze belőle. A szocialista országok „felszabadulása” nem mozgatta meg a nyugatnémet autógyárak képzelőerejét. A Volkswagen például a Škodában látott fantáziát, így a Trabant mellett a Wartburg is eltűnt mint márkanév. Az utolsó próbálkozás a Wartburg korszerűsítésével, hogy a műanyaggal elcsúfított 353-as karosszéria orrába 1,3 literes VW-erőforrást szereltek a kétütemű csörömpölő helyére, de ez csupán annyit ért, mint halottnak a csók — a békából nem lett királyfi. 

Wartburg, a modern autó

De menjük sorban: a Wartburg nem sokat fektetett a dizájnba, a gyárat úgy képzelték el, hogy majd tágas, használható autót kínál a széles tömegeknek, észszerű áron. A mostani viszonyokhoz képest sokat kellett várni a kocsira. A rendeléstől a kézhezvételig Kelet-Németországban csak kb. 10 évet, ami az akkori időben teljesen megszokott volt. Sokan nem tudják, hogy a Wartburgot először 1956-ban mutatták be a lipcsei autókiállításon. Hihetetlennek hangzik? Pedig a Wartburg gyárban elismert német mérnökök dolgoztak, akik az akkori fogalmak szerinti modern, minőségi és versenyképes autót hoztak létre. A német kommunista párt később eldöntötte, hogy olcsóbb és egyszerűbb autót kell gyártani a munkásosztálynak. De sajnos ezt sem tudta mindenki megengedni magának. Mindenesetre az ötlet jó volt.

Wartburg, ahogy már mi ismertük

A Wartburg 353W-re már mi is emlékszünk, sőt, még mindig találkozhatunk vele a szerbiai utakon. Ez a modell keveréket égetett, vagyis a benzinbe 2% olajat kellett önteni. Vannak, akik még emlékeznek erre az illatra. Kitűnő megoldás az olcsó motor kenéséhez. A motorfej könnyű fémből készült (négy csapágyas főtengely M 14/175 gyertyákkal és 12 V-os, 33 Ah-s akkumulátorral). A motort víz hűtötte, 6 liter folyadék kellett a hűtőrendszerbe. Akkoriban modernnek számító elsőkerék-meghajtással haladt, a váltókar a kormány jobb oldalán vagy a padlón kapott helyet, kívánság szerint. A talajhoz viszonyított magassága 13,5 cm volt. Nagyon erős és kitartó felfüggesztése volt, mintha éppen a rossz utakra született volna. Nálunk leginkább a „piacosok” kedvelték a nagy teherbírása és helykínálata miatt. Legfeljebb 130 km/h-s sebességet tudott elérni. 100 km/h-ra 21 másodperc alatt gyorsult, ami abban az időben jó teljesítménynek számított. 900 kg volt a limuzin, 960 kg pedig a kombi súlya. A kétütemű Wartburgot „keleti Audinak” is nevezték, még dalokat is írtak róla, az emberek szeretettel vezették, ráadásul nem csak Kelet-Európában.  

(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..