home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egy könyvbemutató képei
Hét Nap
2015.02.28.
LXX. évf. 8. szám
Egy könyvbemutató képei

A szabadkai Életjel Kiadó gondozásában jelent meg Sándor Zoltán: Föltámad a szél című novelláskötete, amelynek bemutatójára 2015. február 27-én került sor a Danilo Kiš könyvesboltban.

Közreműködött Sándor Zoltán, a szerző, Fekete J. József irodalomtörténész, és a kiadó részéről Dévavári Beszédes Valéria.

Olvassa el Sándor Zoltán Egy marék bél című novelláját!> http://hetnap.rs/cikk/Egy-marek-bel-18537.html

Olvassa el Wilhelm József Keserédes és agyafúrt valóság c. értekezését is Sándor Zoltán Föltámad a szél c. novelláskötetéről> http://hetnap.rs/cikk/Keseredes-es-agyafurt-valosag-18535.html


Fotó: Hét Nap/Szabó Attila

Az Életjel Kiadó honlapja közli Sándor Zoltán mottóját, valamint idézeteket a kritikákból, recenziókból.

A mottó:

„...nem abból származnak a bajok, hogy egyesek sokat
beszélnek, hanem abból, hogy a többség sokat hallgat!”

Az idézetek a kritikákból, recenziókból:

[A szerző] elbeszélések sorában jelenítette meg a bánsági régiót, a múlt jellegzetes figuráit, tárgyi emlékeket vont körül elbeszélt élettel, és szinte észrevétlenül megalkotta a bánsági falu mítoszát, ami kissé mágikus, kissé misztikus, miközben realisztikus. (Fekete J. József)

Amikor föltámad a szél, az idős embereknek eszükbe jutnak azok a tragikus, sokszor véres események, amelyekről évtizedeken át hallgattak, kibeszéletlenek maradtak, annak ellenére, hogy nem egy esetben az áldozatok hozzátartozói, a történtek szenvedő alanyai és egyes elkövetők közös térben folytatták az életüket. (Mihályi Katalin)

Sándor Zoltán novelláskötetének hét írása egyetlen nagy, összefüggő történet, amely egy pusztuló világ sötét és komor látomását mutatja meg, egy olyan világét, ahol az életideálok annyit sem érnek, mint a bánáti parlagfűvel etetett lovak piszka. (…) A Föltámad a szél című kötet szerzőjében remek prózaírót ismertem meg. A különössége, az egyedülisége és a bátorsága abban rejlik, hogy kifinomult szociális érzékével – irodalmunkban mostanában szokatlan módon – társadalmi elkötelezettséget is vállal. (Mák Ferenc)

Az elbeszélések pontos leírását adják vidékünk világtól elszigetelt falvai életének, bár olykor az az érzésünk támadhat, vagy talán csak azt szeretnénk hinni, hogy mi már magunk mögött hagytuk ezeket a dolgokat, ám ha jobban belegondolunk, nem szabadulhatunk, a „feketeséget” egész életünk során magunkkal kell cipelnünk. (Benedek Miklós)

Sándor Zoltánnak kiváló hallása van, és kitűnő érzéke a kifülelt történetek precíz, érdekes megírásához, ebből adódik, hogy Föltámad a szél c. novelláskötete bámulatos hitelességgel szól egy közösség, egy olyan bánáti falu lakóinak életéről, akiket a Magvető/Teremtő nem túl jó földre, az ingoványos pusztaságba vezetett. (…) Sándor Zoltán író egyszerű, szabatos stílusával zseniális képeket, szinte tapintható, „látható szöveget” varázsol az olvasó elé. Mindvégig nagyszerűen bánik történeteinek képi világával is, miközben egyik novellája sem sallangosodik el, az elbeszélések mindvégig feszesek, aprólékosan kidolgozottak, tudatosan megtervezettek maradnak... (Wilhelm József)

Ahány történet, annyi egyéni sors bontakozik ki a szemünk előtt. Megismerjük Dudást, a temetőcsőszt, aki maszekban lakodalmi prímás, Borka nénit, a környék vajákos boszorkányát, Matyi bácsit, aki kecsketejen nevelkedett, Körtejóskát, a falu ügyeletes bolondját, Tyúkos Terkát, aki csirkékkel osztja meg hajlékát, valamint feltűnik a színen néhány tisztelendő úr alakja, és egy-két helybéli család krónikája is. Rajtuk keresztül egy olyan elszigetelt mikroközösségbe nyerünk bepillantást, ahol az idő szinte egy helyben áll, s az elmúlás mindenre rányomja fekete bélyegét. (Mészáros Anikó)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..