home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Egy könyv, mely olvasva és dalolva is jó
Tóth Lívia
2023.12.27.
LXXVIII. évf. 52. szám
Egy könyv, mely olvasva és dalolva is jó

A Hét Nap Lapkiadó Kft. gondozásában jelent meg december elején Juhász Gábor Tudom én már… című dalos mesekönyve, melyet a Juhász zenekar két évvel korábbi, azonos című CD-je ihletett. Egy történetet mesél el, melyben a juhászlegény a vajdasági pusztáról elindul, és különféle szakmákat kipróbálva végigjárja a Kárpát-medencét.

— A CD-re, melynek a borítóján Szalai Attila karikaturistának, a Hét Nap munkatársának az illusztrációja található, olyan népdalokat válogattunk, amelyek a rajta szereplő szakmákhoz kapcsolódnak, illetve az egy-egy tájegységhez kötődő autentikus népzenét. A történet, melyet Virág György, a Zentai Magyar Kamaraszínház művésze mesél el, szórakoztató, gyerekeknek való. Nagyon sok lemezbemutatót tartottunk, rengeteget koncerteztünk vele, és mindenhol szerette a közönség — mesélte Juhász Gábor. — Később videók, kis animációs filmek is születtek, melyekhez újabb rajzokra volt szükség. A harmadik lépés viszont úgy jött, hogy elgondolkoztam: van egy történetünk, vannak hozzá dalok, melyek kotta formájában is megjelenhetnek, gyönyörű rajzok, melyekkel akár egy egész könyvet tudnánk illusztrálni, és QR-kódok segítségével még a kisfilmeket is be tudjuk mutatni. Tehát, adjunk ki könyvet.  

Szalai Attila megerősítette, számára az egész folyamat egy ártatlan CD-borítóval indult, majd következett a hat animációs film és végül a könyv. 

— Egy karikaturista úgy dolgozik, hogy elolvassa az írást, melyhez rajzolnia kell, vagy, mint ebben az esetben, meghallgatja a dalokat. Aztán megpróbál róluk egy-két képben valamiféle sűrítményt alkotni, jeleneteket, arcokat, tárgyakat, apró kincseket rajzol, hogy a gyermek vagy éppen a felnőtt ha kinyitja a könyvet, kedvet kapjon végigolvasni, esetleg végigdalolni. A dalok meghallgatása vagy a szöveg elolvasása és a róluk folytatott beszélgetések után az ember kedvet kap rajzolni, mert rájön, hogy az illusztrációval meg tudja fogalmazni az egész történetet. Én leegyszerűsítettem a vonalakat, mert úgy éreztem, az a megfelelő forma, és örülök, hogy végül a rajzok szép színesek lettek.   

— Egy kompakt könyvről van szó, melyben a szöveg és a képek mellett megtalálható a legmodernebb technológia is — erősíti meg Juhász Gábor. — A QR-kódokkal megelevenednek, mozognak a rajzok, hallható a zene és a dal szövege, sőt, a végén lévő kóddal a teljes lemez is letölthető. Az is járható út, hogy bekapcsoljuk a zenét, aztán a gyerekkel leülünk, és követjük a szöveget, a kottát, a képeket. A Juhász zenekar egyébként nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekeknek is adjunk népzenei tartalmakat. 2009-ben jelent meg a Heje-huja vigalom című lemezünk, de már előtte is, és azóta is járjuk a vajdasági óvodákat, iskolákat, gyerekeknek tartunk népzenei koncerteket, bemutatjuk nekik a népi hangszereket. A Tudom én már… című összeállításunk sorrendben a nyolcadik lemezünk, és a harmadik, mely gyerekeknek szól. Amikor a tartalmán gondolkoztam, eszembe jutott, milyen jó dalok vannak a különféle mesterségekről. Összeválogattam, és éreztem, valahogy „be kellene csomagolni” az egészet. Elkezdtem hát írni egy történetet, melyre fel lehet fűzni a kiválasztott mesterségeket, és így született meg először a CD, majd 2022-ben az animációk, 2023 végén pedig a könyv a Juhász zenekarral, Szalai Attila karikaturistával, Lackó Lénárd grafikai szerkesztővel. És mivel ők ketten a Hét Napnál dolgoznak, a hetilap pedig könyvek megjelentetésével is foglalkozik, megtaláltuk a kiadónkat is.

— Igen, a nyomtatott hetilap és a folyamatosan frissülő weboldalunk mellett, amikor erre pályázati lehetőség nyílik, könyvekkel, illetve tematikus kiadványokkal kedveskedünk az olvasóknak — emelte ki László Edit, a Hét Nap Lapkiadó Kft. igazgatója. — A hetilap több generációhoz, a család minden tagjához, tehát a legkisebbekhez is igyekszik szólni, de gyermekkönyvet eddig még nem jelentettünk meg, és úgy gondoltuk, nagyon jó alkalom lenne erre a karácsony előtti időszak, mert mi hiszünk benne, hogy az olvasás és a könyvek ajándékozása még nem ment ki divatból. Ez a könyv pedig nagyon különleges, hiszen ötvözi a múltat és a jelent, a modern technikát és a néphagyományok továbbadását, megszerettetését.

A VM4K-ban megtartott könyvbemutatón Lovas Ildikó, az intézmény vezetője kifejtette, az ilyen rendezvények is választ adnak arra a kérdésre, miért jó itt élni, miért van nekünk önbizalmunk, mit találunk jónak a világunkban, mitől vagyunk kreatívak.

— A különböző emberi energiák összeadódásából születhetett meg ez a könyv is. Minél több együttműködésről beszélhetünk, annál tartalmasabbnak érezzük a mindennapjainkat, ez az, ami a sava-borsa az életünknek. Jönnek az ünnepek, az év vége, amikor megállunk, összegzünk, és amikor nemcsak a veszteségekről gondolkodunk, hanem arról is, hogy a veszteség azért része az életünknek, mert Isten úgy teremtette meg a világot, hogy mindig ad hozzá valamit, hogy tudjuk, amikor elvesz tőlünk, hogy a miénk volt.

A Tudom én már… című könyv a Juhász zenekar könyvbemutatóval egybekötött koncertjein és a Hét Nap szerkesztőségében vásárolható meg, az ára 500 dinár.

„A valamikori juhász gyakran furulyázott nekik, rájött, hogy a gyerekek a muzsikát nagyon szeretik. Az egyikből bőgős lett, a másikból hegedűs, a harmadikból brácsos, az első nóta, amit eljátszottak, az volt, hogy Szöged híres város. Megalakult a Juhász zenekar, az apa beállt a bandába, így mentek el muzsikálni a horgosi csárdába. A juhászlegény a sok vándorlás után rájött, hogy legjobb a vajdasági zenészélet, ez a kis történet ezzel a tanulsággal ér véget” (részlet a könyvből).

(Az összeállítás a Pannon RTV Közügyek című műsorában és a VM4K-ban megtartott könyvbemutatón elhangzottak alapján készült.)

A VM4K és a szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..