home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
„Egy kis örömet szeretnék szerezni az embereknek”
Farkas Zsuzsa
2012.12.05.
LXVII. évf. 49. szám
„Egy kis örömet szeretnék szerezni az embereknek”

Lévay Szilveszter világsikert aratott Rebeccája először Szerbiában — A belgrádi (zimonji) Madlenianumban 9-én lesz a szerb nyelvű bemutatója — Villáminterjú a szabadkai származású zeneszerzővel

A tehetségén kívül vajon mi az a plusz benne, ami lépes mézként vonzza a színházi előadásaira az embereket világszerte? — töprengtem már tíz éve is, amikor  Budapesten találkoztam vele, hogy megbeszéljük édesapja, Lévay Endre Holnapvárók c. önéletrajzi ihletésű könyvének a megjelentetését, s amikor a magyar főváros Operettszínpadján évekig műsoron tartott Elisabethje — amelyhez az elválaszthatatlan munkatárs, Michael Kunze írta a szöveget — felülmúlta a Macskák sikerét is. Akadtak olyanok, akik tízszer is megnézték, s azt vallják, életük legnagyobb színházi élménye volt. A kényes bécsi kritikusok azonban — a szerzőpáros nagy szomorúságára — sokáig fanyalogva fogadták ezt a roppant nagy közönségsikert. Kiderült viszont, hogy nem is igen értenek ehhez a viszonylag új keletű zenei műfajhoz. Most, húsz év után — mondja a szabadkai születésű, sokáig Hollywoodban élt, s főként filmzene- és (a 90-es évek óta) musicalszerzéssel foglalkozó Grammy-díjas Lévay Szilveszter — végre megtört a jég. Az Elisabeth pl. újra, új produkcióban fut a bécsi színpadon, ez lett minden idők legsikeresebb musicalje német nyelvterületen, s elismerő kritikákban is bővelkednek ma már. A következő világsikert aratott musicalek fűződnek Lévay Szilveszter és Michael Kunze nevéhez: Hexen, Hexen (Boszorkányok, boszorkányok, 1991), Elisabeth (1992), Mozart (1999), Rebecca (2004) és Marie Antoinette (2006). Európából indult, majd Japánon és Koreán át napjainkra Amerikáig érkezett el a „Lévay-láz”. S most itt láthatjuk Szerbiában először a Rebeccát, amelyet Budapesten Rebecca — A Manderley-ház asszonya címmel játszottak éveken keresztül hatalmas kasszasikerrel, s amelytől a szó szoros értelmében sírva búcsúztak nézők és szereplők egyaránt. A premier december 9-én lesz a zimonyi Madlenianumban, egy hónappal a New York-i Broadwayn való bemutatása előtt. Ebből az alaklomból intéztünk néhány kérdést telefonon a Belgrádban tartózkodó kiváló zeneszerzőhöz és emberhez, akit nem szédített meg a világhírnév, ugyanolyan szerény, egyszerű, melegszívű, a szülőhelyéhez s a régi barátaihoz ragaszkodó tudott maradni, mint amilyen pályája kezdetén is volt.  


* Feltételezem, nem rajtad múlott, hogy csak most ért ide Szerbiába, az első musicaled...
— Én már régóta reménykedtem a meghívásban, de hátráltatta a vendégszereplést az, hogy ezek a darabok roppant nagy színházi apparátust igényelnek, amivel itthon csak kevés színház rendelkezik. Ezenkívül sem a szerb közönség, sem az itteni előadóművészek nemigen ismerik az operetthez igen közel álló musicalt, ezt a fajta zenés színpadot, ellentétben velünk, magyarokkal. Most itt az alkalom, hogy megismerjék — remélem, nem bánják meg.

* Hogy sikerült végül is nyélbe ütni ezt a szerb nyelvű bemutatót?
— Szabadkáról indult a dolog. Horváth Zoli barátom Belgrádban összeismertetett Tanja Peternekkel. Az ismert tévés személyiség eljött hozzám, amikor Schönbrunnban tartózkodtam, portréfilmet készített rólam, ezt bemutatta a Belgrádi Televízió, majd megismertetett Madlena Zepterrel, a világhírű Zepter cég szerb származású tulajdonosának a feleségével, a zimonji Madlenianum nevű opera- és színház alapítójával. A hölgy tavaly Budapesten megnézte a Rebeccát, és ezt mondta: Lévay úr, én ezt megcsinálom. A könyvet, Daphne du Moaurier azonos című, világsikerű regényét már ismerte előbbről is, akárcsak Hitchcocknak az ennek alapján készült Oscar-díjas filmjét. S most, a színház fönnállásának 15 éves jubileuma alkalmából megajándékozta vele a belgrádi közönséget.

* Mondanál néhány szót a darabról?
— Michael Kunzéval a könyv alapján dolgoztunk mi is, az ősbemutató Tokióban volt 2004-ben, Európába először Bécsben mutattuk be, 2006-ban, majd Budapest, Bukarest, Finnország, Svájc, Németország következett. Az angol, japán, német magyar, román s más nyelvű bemutatók után ez lesz az első szerb nyelvű bemutató.  A történet főszereplője a naiv fiatal nő, aki megismerkedik Lord Maxim de Winterrel, akinek felesége, Rebecca rejtélyes módon vesztette életét, és csakhamar feleségül megy hozzá. A férj otthonába, a legendás, de rideg, sötét emlékekkel teli Manderley-be költöznek, amelyet folyamatosan áthat az első feleség, Rebecca szelleme... Az volt a tervünk, hogy Londonban mutatjuk be először, ezért a librettót Kunze eredetileg angolul írta meg, aztán mégse így sikerült... Most Belgrádban megújult technológiát alkalmazunk a színpadkép vizuális megformálásában, korabeli angol bútorokat szereztünk be, ami a kosztümökkel együtt szintén hozzájárul majd a mű hitelességéhez.

* A szereplők kik lesznek?
— Ivan Bosiljčić (Lord Maxim de Winters), Katarina Gojkovć, Nataša Markovć, Dejan Lutkić, Žarko Stepanov, Dušica Novaković, Toran Leković, Goran Danćič és mások. A fiatal De Winternét két fiatal tehetség, Branislava Podrumac és Snežana Jeremić alakítja. A rendező Nebojša Bradić, karmester Đorđe Stanković, díszlettervező Geroslav Zarić, jelmeztervező Maja Nedeljković Davidovac, koreográfus Vera Obradović. Meg vagyok elégedve a csapattal, jól halad a munka...

* A bemutató után hazajössz-e Szabadkára, s szervezed-e már a következő Lévay Szilveszter-féle tehetségkutató versenyt?
— Habár nagyon szeretnék, most sajnos nem lesz időm hazamenni, a bemutató után Koreába kell repülnöm, onnan meg máshova, de tavaszra újra hazajövök, itt leszek, és közben reménykedek, hogy majdcsak fölépül már Szabadkán egy olyan színház, amely vendégül láthatja valamelyik darabomat. A tehetségkutató versenyre pedig 2014-ben kerül sor — így döntöttünk a pesti barátaimmal —, az idei karmesterverseny és a jövő évi operettverseny után. Szívügyem ez a vetélkedő, a fiatal tehetségek fölkarolása, föl szeretném kelteni az érdeklődést a musical iránt, népszerűsíteni ezt a színházi műfajt, egy kis örömet szeretnék szerezni az embereknek, annál inkább, mert látom: a darabjaim megnézése után a közönség boldogan megy haza, egy kis reménnyel a szívében, hogy mégsem olyan zord ez a világ.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..