home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Egy kis lépés Európa felé
KUCSERA Géza
2005.02.16.
LX. évf. 7. szám

Ismét február, és ismét polgármesterbál. Hogy rohan az idő! Úgy tűnik, mintha tegnap lett volna a tavalyi. Pedig azóta mennyi minden történt. Az ember ilyenkor óhatatlanul megpróbál összehasonlítani. Keresi az esetleges mulasztásokat, de a jó dolgokat is számba veszi.A sors úgy hozta, hogy jelen leh...

Ismét február, és ismét polgármesterbál. Hogy rohan az idő! Úgy tűnik, mintha tegnap lett volna a tavalyi. Pedig azóta mennyi minden történt. Az ember ilyenkor óhatatlanul megpróbál összehasonlítani. Keresi az esetleges mulasztásokat, de a jó dolgokat is számba veszi.
A sors úgy hozta, hogy jelen lehettem - az első kivételével - mindegyik bálon, és így talán elfogulatlanul tudom megítélni azokat. Miként a dialektika elvei szerint minden fejlődik, ez a bál is fejlődött. Emlékszem azokra az időkre, amikor pártok utasítására egyesek bojkottálták, és az Osztrák-Magyar Monarchia polgári csökevényének tartották, valamilyen visszarendezési kísérletnek vélték. Pedig egyszerűen csak arról volt és arról van szó, hogy a nehéz gazdasági viszonyok közepette megpróbáltak, megpróbálunk segíteni az arra igazán rászorulóknak. Erre a bál kiváló lehetőség. Hisz ilyenkor valahogy nagyobb a szívünk, és talán eszünkbe jut, hogy nagyobb öröm adni, mint kapni.
A szabadkaiak az idén is kitűnőre vizsgáztak jótékonyságból, hisz a hatezer dináros belépő és a tombola ára sem riasztotta vissza a meghívottakat. Eljöttek, adakoztak és szórakoztak, de erről már az elmúlt héten részletes hírt adtunk.
Most egy másik vetületéről szeretnék az idei bálnak szólni. Első alkalommal történt meg, hogy a meghívást elfogadták az állami szervek, a politikai pártok és szervezetek képviselői is. Talán azt is mondhatnám, hogy ez a bál végre egy kicsit minden szabadkai bálja volt. Szeretném remélni, hogy végre elmúlnak azok az idők, amikor egyesek szemében szálka volt ez a rendezvény, és tettünk egy lépést Európa felé. Az eddigi szabadkai televízió immár magánkézben és új néven, Super TV-ként működött közre, felvételről közvetítette az ünnepi estélyt Vajdaság egész területén. Számos kedvező és támogató visszajelzés érkezett.
Nemrég városunkban járt az Európa Parlament tényfeltáró bizottsága. Az itt tapasztalt helyzetről készített jelentése és ajánlásai még nem érkeztek meg. Lehet, hogy köztük lesz olyan is, amely hasonló rendezvények szervezését javasolja majd, hisz egy-egy ilyen rendezvénnyel is hozzájárulhatunk a tolerancia, a békés egymás mellet élés fejlesztéséhez, hisz Európa csak európaiként szeretne látni bennünket az Unióban. A bálon azok voltunk.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..