home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Egy kis francia éji zene
Szerda Zsófi
2020.01.16.
LXXV. évf. 3. szám
Egy kis francia éji zene

Január 13-án, hétfőn lépett fel a francia Asseo Quintet Szabadkán, a városháza dísztermében, mely dugig megtelt jazz manuche-ra vágyó közönséggel.


A szerző felvételei

Repertoárjából a slágerek mellett saját szerzemények is elhangzottak, a balkáni zene sem ismeretlen számukra, volt Djelem djelem s egy románnépdal-feldolgozás is, valamint meghallgathattuk a Summertime című klasszikust és Django Reinhardt Minor swingjét is. Gipsy jazz és jazz manuche franciás tálalásban.

Az Asseo Quintet tagjai igazi virtuózok saját hangszerükön. Ők Daniel Asseo, a zenekar vezetője, gitáros, Guillaume Juhel, a másik gitáros fenegyerek (talán álmukban éppen Django Reinhardtól lesték el a fogásokat), Matteo Gallus, a szúrós nézésű hegedűművész, Fedor Ruškuc, a föléjük magasodó nagybőgős és az énekes, Ana Stayer, akinek a hangját lehet, hogy még a kék szökőkút mellett sétálók is hallották.

Daniel Asseo több mint húsz éve szerez zenét, és muzsikál saját zenekarával, mely a Palinka névre hallgat. Hm... Lehet, hogy nem véletlen? A zenekar három albumot adott ki, s körbeutazta a fél világot. Guillome Juel pedig a gyorsan világhírűvé vált ZAZ együttes gitárosaként is ismerős lehet nekünk. A jazz manuche a fő zenei stílusa, de nem idegenkedik más technikáktól, stílusoktól sem. Természetesen a ZAZ és az ASSEO mellett neki is van saját zenekara, ez a Gipsi Traffic, ahol kizárólag Django Reinhardt stílusában írt s előadott dalokkal lép fel. A hegedű ördöge Matteo Gallus olasz származású, Szardínia szigetén született, klasszikus zenét végzett, aztán elkanyarodott a jazz felé, s azóta zenét szerez, színházakban dolgozik, s állandó tagja olyan párizsi zenekaroknak, mint a Swing Deluxe, a Jellyrolls Combo vagy a Polveche Trio.

A zenekar legnagyobb bőgőse, az Újvidéken született Fedor Ruškuc nem ismeretlen a hazai közönségnek. Zenei tanulmányait Németországban és Ausztriában végezte el, az East Affair zenekar tagjaként több elismerést elnyert, tagja a Magnus i Ferenc Mel Quartetnek, vele nyerte el a legjobb bőgőjátékos díját is 2008-ban. Együttműködött többek között Keith Copelanddal, Klemm Ádámmal, Dennis Rowlanddel, Antonia Bennett-tel és sok más neves muzsikussal. Az Asseo énekesnője, Ana Stayer hegedű szakon végzett Stockholmban, s ezzel egyidejűleg szólóéneket tanult Kerstin Vibergnél. Tagja a párizsi Gospel pour 100 voix nevű kórusnak, és több zenekarban felbukkan mint meghívott énekes.

Hallgatva az Asseo Quintetet, táncolni lett volna kedve az embernek, keringeni egy nagyot az előcsarnokban, aztán egy időkapun átpörögni Franciaországba, egy kis faluba, lepacsizni Djangóval, és pörgés közben bekapni valami ínycsiklandóan büdös francia sajtot. Összeszokott csapatról van szó, profi zenészek közös játékát nézte végig a városháza közönsége. Imádom, amikor a zenészek egymás közt összekacsintanak, vagy egy nagyot nevetnek, és nem tudjuk eldönteni, hogy valami belső poén miatt volt-e, mert például a nagybőgős évek óta ugyanúgy játszik egy témát, hiába kérik, hogy játssza máshogy, vagy pedig azért néztek össze, mert valaki egy hangot elrontott. Kíváncsivá tesznek, mert valami van a színpadon, amit csak ők tudnak, mi nem. A titok. Senki nem került mellékhúrra, kispadra, mindenkinek kijutott egy vaskos, kövér szóló, s ők is, mi is elégedett mosollyal távoztunk a koncert után. Oui, oui, c'était un bon concert.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..