home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Egy karácsonyi ajándék nyomában
M. I.
2011.01.05.
LXVI. évf. 1. szám
Egy karácsonyi ajándék nyomában

Karácsonyi ajándékLehet-e annak az embernek igaz(i) karácsonya, aki nem tud elcsendesedni?Valamikor réges-régen, csaknem négy esztendővel ezelőtt találkoztunk legutóbb ilyen kérdezz-felelek szerepkörben. Időközben ugyanis az akkori harmadikos kisleányka két szaktantárgy erejéig is a diákomm...

Karácsonyi ajándék

Lehet-e annak az embernek igaz(i) karácsonya, aki nem tud elcsendesedni?
Valamikor réges-régen, csaknem négy esztendővel ezelőtt találkoztunk legutóbb ilyen kérdezz-felelek szerepkörben. Időközben ugyanis az akkori harmadikos kisleányka két szaktantárgy erejéig is a diákommá lett. ''Civilben” igazi vérbeli kamaszlánnyá fejlődött, aki a nemszeretem, afféle muszáj ízű feladatok elvégzése előtt ugyanúgy szeret alkudozni is, mint minden más tizenéves. Művelődési házak, szakkörvezetők vetekedtek egymással egykoron e kékszemű, szöszke, talpraesett leánykáért. Mi sem volt természetesebb ennél, hiszen, ha kellett, táncolt, dalolt, szavalt, csengő hangon mesélt. åszinte és megkapó mosollyal, ami már eleve fél siker! Ha kigyúltak a reflektorok, és bizonyítani kellett, nyoma sem maradt a lámpalázának. De ha dicsérték, faggatták, bizony, alaposan belepirult! Ma sincs ez másként...
Petrec Teodóra a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskola nyolcadikos tanulója. Rendszerető és következetes a tanulásban és egyéb munkában egyaránt, mindennapjaiban és álmaiban pedig a zenének is megkülönböztetett helye van. Kisérettségi után a szabadkai középfokú zeneiskolába szeretne iratkozni elméleti és népzenei szakra! Miként szakmai önéletrajzából is kitűnik, Dórika nyolcéves korában iratkozott be a pancsovai Jovan Bandur Alapfokú Zeneiskola zongora szakára, az időközben nyugalmazott zenepedagógus, Barbu Erzsébet tanárnő védőszárnyai alatt. A népzene vizein evezve a leányka négy alkalommal a Szólj, síp, szólj! vetélkedőn is megmérettetett két harmadik, egy második és egy elsődíjas eredménnyel.
- Erzsébet tanárnő volt az, aki szinte kézen fogva vezetett bele a zene gyönyörű világába. A komolyzene mellett persze a népzenét sem hanyagoltuk el. Ha utánaszámolok, csak ötödikben és hatodikban több mint hatvan népdalt tanultunk meg az óráin. A tanárnő mindvégig arra tanított bennünket, hogy a népdal a nép kincse. Olyan, akár egy briliáns, amelyet csak úgy ragyogtathatunk meg, ha énekelve továbbadjuk azt a nálunknál fiatalabb korosztálynak is.
Legutóbbi beszélgetésünk apropóját egy nem mindennapi gesztus jelentette a szeretet ünnepén. A szentestei istentiszteleten Dórika C. Ph. E. Bach Kis fantázia című művét adta elő orgonán a torontálvásárhelyi református templomban. Alkalmi vizsgatétel-ajándék volt ez egy számbelileg sokkal b(ens)őségesebb időket is megélt patinás gyülekezetnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..