home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Egy igazi nagy játékos
Szerda Zsófi
2020.07.03.
LXXV. évf. 27. szám
Egy igazi nagy játékos

Ha azt mondom, sakk, Vajdaságban általában Rózsa Zsombor nevét vágják rá. Az idén ő vehette át a Dr. Bodrogvári Ferenc-díjat közösségfejlesztő munkájáért, illetve a szellemi képességek újítójaként. Sakkoktató, sakkbíró, fesztiválszervező, nevéhez kapcsolódik a Sakktivity, a Funchestic!, a Sakkozni akarok! és a Chessmob rendezvények. Lehet, hogy az utcán is lólépésben közlekedik. Derítsék ki.  

— Őszinte leszek, nagyon meglepett a döntés, hiszen követtem az elmúlt években a díj alakulását, s általában alkotóművészek kapták meg, így álmomban sem gondoltam volna, hogy úgy döntenek, az idén én vagyok az egyik nyertes — mondja a díjazott, és hozzáteszi, hogy a legjobb pillanatban érkezett az elismerés, hiszen éppen most iktatják ki a sakkot az oktatásból. — Égető szükség van a sakk népszerűsítésére, s be kellene csempészni a mindennapokba, az oktatásba. A lexikális tudásra épülő oktatás esetében be kellene látni, hogy sehova nem vezet. Most sajnos ott tartunk, hogy éppen kiiktatják a sakkot az oktatási rendszerből egy reform miatt — meséli Zsombor.

* Ez akkor valóban nem lehet könnyű számodra.

— Hát nem is az. Nagyon megérint, mivel tizenkét évvel ezelőtt én indítottam el ezt a folyamatot, elértem azt, hogy a sakk bekerült az oktatásba, felépült köré egy olyan versenyrendszer, amelyben a gyerekek részt vehettek, diplomát szerezhettek, mely a felvételin is pontot ért, valamint a képzéseken a szakkádér kiépítése folyt, hogy legyenek sakktanárok. Én magam is folyamatosan továbbképeztem magam, hogy a rendszer minél jobban működjön, de jött a tollvonásos döntés fentről. Szóval ez a díj valóban jólesett. De nem adom fel, továbbra is népszerűsítem a sakkot, mert azt gondolom, hogy ha önálló tárgyként nem is kap helyet az oktatásban, segédeszközként sok tantárgyban működhet.


Rózsa Zsombor

* Te magad hol találkoztál először a sakkal?

— Ötéves lehettem, s olyan gyerek voltam, aki rengeteg időt töltött egyedül az utcán. Volt egy bácsi, aki hozzám hasonlóan sokszor egyedül üldögélt a lakásunkhoz közeli parkban, néha pedig más bácsikkal sakkozott. Egyszer, amikor ő is egyedül volt, kíváncsiságból odamentem hozzá, beszélgettünk, és megtanított sakkozni. Gyorsan megértettem a szabályokat, s a mai napig úgy emlékszem erre a pillanatra, hogy ott valami nagy dolog történt. Úgy mentem haza, hogy megtanultam játszani. Nálunk egyébként nagy hagyománya volt a sakknak, édesapám is jó volt benne, a testvérem pedig versenyszerűen hexasakkozott, tehát előbb vagy utóbb én is megtanultam volna játszani, de nem ilyen fiatalon. Hazaértem, és boldogan újságoltam el, hogy tudok sakkozni. Édesapám elővette a sakktáblát, leültünk a szőnyegre, s elkezdtünk játszani. Az emlékezet ennyi idő után már csal, nem tudom, nyertem-e, vagy sem, a lényeg, hogy sikerélményként maradt meg ez a nap. Ezután a sakktábla szinte a családi programok részévé vált, s én is büszkén tanítottam meg játszani a gyerekeket az utcánkban.

* Érdekes dolog ez a sakk. Én magam is megtanultam a szabályait, játszottunk is sokat, én mégsem szerettem meg, mert türelmetlen gyerek lévén mindig veszítettem.

— Érdekes, amit mondasz, ugyanezt figyeltem meg a gyerekeknél is, hogy a sakk nem mindenkinek fekszik. S itt volt az oktatási történetemben egy olyan mozzanat, amikor rájöttem, hogy a sakktáblán nemcsak sakkozni lehet, hanem léteznek más játékok is. S elkezdtem ezeket tudatosan beépíteni az oktatásba. Több célom is volt vele. A sikerélmény fenntartása, hiszen ha változtatsz a szabályokon, lehet, hogy másnak ez az új rendszer jobban megfelel, lesz sikerélménye, emellett kizökken a komfortzónájából is, kialakul egy egészséges versenyszellem. Később jöttem rá arra, hogy ezzel az életben tapasztalt változásokat is szimuláljuk, s ennek köszönhetően rendkívül jól fejlődnek a gyerekek.

* Kvízeket, társasjátékokat, vetélkedőket vezetsz. Nem zavar, hogy ilyenkor nem tudsz játékosként létezni?

— De, viszont néha én is részt veszek a játékban. Nagyon szeretek játszani, s ezt be is vállalom. Ezt pedig a gyerekek nagyon értékelik.  A játékvezetés egy egészen más szerepkör, ahol te vagy az, aki mindent a kezében tart, mindenre rálátása van. Érzed, hogy minden jól alakul majd a végén. Azt érzed, hogy amíg ott vagy, nem lehet baj.

* Ezek szerint szereted kézben tartani a dolgokat.

— Igen is, és nem is. Nem minden helyzetben érvényes ez a megállapítás.

* Érezhetően az irányítás felé billen a mérleg. S érezni, hogy a kihívásokat is imádod. Folyamatosan pakolod magad elé az újabbnál újabb feladatokat és akadályokat. Most mi az, ami küldetésként ott zakatol a fejedben?

— A rendezvényeimnek mindig van egy hátsó motivációja. Az tény, hogy a sakk a kommunikációs eszközöm, de amiben igazán hiszek, az a közösségépítés és a nemzeti összetartozás. Szeretnék létrehozni egy olyan fesztivált, amely teret ad mindennek, ami a magyarsághoz kapcsolódik. A neve Hunbelievable lenne. A gyerekek nemzeti öntudatot s önazonosságot tapasztalnának meg rengeteg show-elemmel, kvízzel, sportversennyel vegyítve. Minden teret kapna, ami valami módon a magyarsághoz köthető. Remélem, eljön az a pillanat, amikor ez úgy lesz megszervezhető, hogy csak nagyon kicsi támadási felületet tesz lehetővé.

* Ez a fesztivál csak magyar gyerekek számára lenne nyitott?

— Egyáltalán nem, sőt. Be szeretnék kapcsolni olyan gyerekeket, akik más nemzetiséghez tartoznak, hogy megismerjék a magyar kultúrát, mert azt látom, hogy nagyon sokszor az ellentétek gyökere az, hogy nem ismerjük egymást. Itt lakunk mind Szabadkán, de több párhuzamos világban. Ezeket a világokat kellene közelíteni egymáshoz.

* Több játékot fejlesztettél már. Honnan az ötletek? Követed az újabbnál újabb játékokat?

— Nem. Ez néha lehet hátrány is, hiszen amikor kitalálok valamit, nagy boldogan rákeresek, sokszor kiderül, hogy ez a játék vagy valami hasonló már létezik. Ezek nagy csalódások, de igyekszem ebből fejlődni. Egyébként a játékok néhány, mindenki számára ismert pillérre épülnek. Lépegetős, dobókockás, logikai stb. Ezeket lehet variálni. A lényeg a történet miliője. Ez a fűszer, s ezt a mindennapi élet inspirálja. Az #after! például tizenhét évvel ezelőtt született meg egy házibuli alkalmával. A haverok jöttek volna pizzázni, filmezni, ami rettentően unalmas, ezért eldöntöttem, hogy játszani fogunk, s ekkor találtam ki. Gondolj bele, egy challenge-ekre épülő játék sok évvel ezelőtt, amikor még internet sem volt. Akkor ez progresszív volt, most viszont minden fiatal a challenge-eknek él. A fiatalok tehát erre is nyitottak, ez az ő világuk.

* Valóban ennyire progresszív volt annak idején?

— Nagyon. Akkoriban vagy kockával dobtunk, és léptünk, vagy kártyajátékot játszottunk. Újítás nem igazán volt. Az eredeti #after! önmagát építi. Egy óra hosszáig a játékostársaság feladatokat irkál. Ha ez a társaság elvontabb, akkor a játék bármivé alakulhat. Ha pedig konzervatívabb, akkor szolidabb lesz. Ezért nevezem popkulturált társasjátéknak, mert aktuális trendeket és gondolkodást mindig magába építhet. Ettől lett műfajteremtő a játékok világában.

* Ha nem mondhatod a sakkot, akkor mit nevezel meg kedvenc játékodként?

— Nagyon szeretem a videojátékokat, régieket, újakat egyaránt. 1989 óta van számítógépem, úgyhogy végigjártam a játékok fejlődéstörténetét. Manapság a Fortnite fog meg legjobban, a társasjátékok közül pedig a Rizikó. S itt nem a klasszikus Rizikóra kell gondolni, hanem a tematikusra. Imádom a mitológiai istenek témájára épülő Rizikót.

* Biztosan kevés szabadidőd van, de abban a félórában mit csinálsz?

— A szabadidőmet is a játékok töltik ki, valamint nagyon sokat törődök a tanítványaimmal is. Akkor érzem jól magam, ha az ő útjuk is jól alakul, úgyhogy az elmúlt években a szabadidőmet az osztályom töltötte ki. Hogy a jövő mit hoz, azt majd meglátjuk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..