home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Egy hónap múlva indul a Desiré!
Szerda Zsófi
2023.10.19.
LXXVIII. évf. 42. szám
Egy hónap múlva indul a Desiré!

A Desiré Central Station nemzetközi/regionális kortárs színházi fesztivált az idén immár tizenötödik alkalommal szervezik meg. Szabadka kedvenc színházi rendezvénye a régió legjobb előadásait hozza a szabadkai közönség elé, nélküle nem múlhat el november immár sok éve.

A fesztivál szervezői a Kosztolányi Dezső Színház és a Desiré Egyesület a Kortárs Művészetért, melynek elnöke, egyúttal a Desiré fő szervezője, Urbán András a sajtótájékoztatón először a hagyományokhoz híven felolvasta a teljes programot, majd beszélt a fesztivál alcíméről, mely az idén a „Hit me baby final time”, egy parafrázisa a híres Britney Spears-slágernek, egyben komoly utalás és szembenállás is azzal, ami a világban jelenleg történik, melyben megpróbálunk normálisnak maradni, és azt is jelenti, hogy még egy utolsó rúgás, aztán jussunk már valamire. Az értelmezés szabad, de az alcím semmiképp nem arra utal, hogy az idei az utolsó Desiré, éppen ellenkezőleg, egyre frissebb lendülettel halad a szervezői csapat tovább, hiszen büszke arra, hogy már tizenöt évet megért ez a fesztivál.

Az előadások szelekciója az idén is több szempont alapján történt, elsősorban olyan produkciók kerültek a programba, amelyek foglalkoznak azzal a valósággal, amelyben élünk, s erre reflektálnak is színházi vagy társadalmi értelemben, valamint frissességet hoznak a színházi életbe. A hatalom és a művészet, illetve a hatalom és az egyén viszonya is megjelenik némelyikben. Emellett új kapcsolatokat is igyekszenek kialakítani évről évre, de például a Woyczeck című előadást már régóta szeretnék elhozni a Desirére, s most végre sikerült.

— Természetesen az is fontos szempont volt, hogy mely előadások elérhetőek, mi az, amit meg tudnak fizetni, emellett Szabadka színházi kapacitásai is limitáltak, s meghatározzák, hogy technikailag mit bírnak el. A Desiré Akadémia állandó kísérőprogramja a fesztiválnak, s az idén először egy edukatívabb program is megjelenik, külön magyar és szerb nyelven. Bane Filipović, Szerda Zsófi és további szakemberek vezetésével zajlik majd egy, a fesztivált követő workshop középiskolások és egyetemisták számára, mely nem egy színházikritika-író tanfolyam, sokkal inkább szól majd arról, hogy hogyan lehet beszélni a színházról, elemezni a látott előadásokat, s akár ezt papírra is vetni — mondta Urbán András.  

Újságírói kérdésre a támogatásokról részletesebben is beszélt, kiemelve, hogy a legnagyobb támogató továbbra is Szabadka Városa, mely 4,5 millió dinárral járult hozzá a rendezvényhez, a másik fontos támogató pedig a Bethlen Gábor Alap, mely 16 millió forinttal segíti a fesztivál létrejöttét.

— Azt mindig megemlítem, hogy az első Desiré Central Station fesztivál szervezésére 6 millió dinárt különítettek el a város költségvetéséből, s akkor az euró 80 dinár körül mozgott, de volt olyan év is, amikor csak 2 millió dinárt kaptunk, ezért a mostani annyira nem számít rossznak. Egy színházi fesztivál megszervezése sok pénzbe kerül, s az árak is csak nőttek, a színházak nem lettek olcsóbbak. Van egy fájdalmam, hogy vannak a Desiré utáni években indult színházi fesztiválok külföldön, melyek sokat átvettek a mi programunkból, s ők tovább tudtak lépni, már meg tudnak hívni olyan előadásokat, amelyekre nekünk nincs elég pénzünk. Jó lenne tehát előrelépni e téren, beleállni, és biztosítani az anyagi támogatást. A szabadkai Népszínház színpadának használatáért is komoly pénzt fizetünk, kifizetjük az embereket, akik részt vesznek. Ez régebben nem így volt, együttműködőbb volt egy kicsit a világ — mondta el Urbán, és hozzátette, a Desiréről minden szabadkai polgár tudja, mit jelent, fontos ennek a közösségnek, s egy olyan fesztiválról beszélünk, amely a mai napig három nyelven, magyarul, szerbül és angolul kommunikál, és minden előadást felirattal játszik. A jegyekről elmondta, hogy átlagosan 750 dinárért válthatóak meg, a kedvezményes nyugdíjas- és diákjegyek pedig 500 dinárba kerülnek majd. Csak egy-két produkció lesz drágább, erről a honlapon tájékozódhat mindenki. Online is lehet jegyet vásárolni, ám csak a teljes árú belépőket, a kedvezményes jegyet személyesen lehet megvenni a színház pénztárában.  

 

A 15. Desiré Central Station fesztivál programja

 

November 17-e, péntek:

19.00 Jadran Színpad

Nemzeti Színház (Budapest)

Georg Büchner: Woyzeck — Paneldráma egy igaz történet alapján

Rendező: ifj. Vidnyánszki Attila

 

21.30 Kosztolányi Dezső Színház

Kosztolányi Dezső Színház (Szabadka)

A hallgatás poétikája — bemutató

Rendező: Urbán András

 

November 18-a, szombat:

19.00 Jadran Színpad

Szarajevói Háborús Színház — SARTR

Örkény István: Tóték

Rendező: Urbán András

 

21.00 Kosztolányi Dezső Színház

Jazziré — koncert

JWQ — Janoušek-Wróblewski Quartet (Csehország)

 

November 19-e, vasárnap:

19.00 Jadran Színpad

Čačaki Városi Színház — Bitef Színház (Belgrád)

Urbán András szerzői projektuma: Ki játssza Sonja Savićot?

Koncepció és rendezés: Urbán András

 

21.00 Kosztolányi Dezső Színház

Tamási Áron Színház (Sepsiszentgyörgy)

Ivan Viripajev: Oxigén

Rendező: Pálffy Tibor

 

November 20-a, hétfő:

19.00 Jadran Színpad

Szarajevói Nemzeti Színház

Haris Pašović szerzői projektuma: Marlene Dietrich: A vádirat öt pontja

Rendező: Haris Pašović

 

21.00 Kosztolányi Dezső Színház

Szlovén Nemzeti Színház — Via Negativa (Ljubljana)

Bojan Jablanovec és Marko Mandić: Mandić-cirkusz

Koncepció és rendezés: Bojan Jablanovec

 

November 21-e, kedd:

19.00 Kosztolányi Dezső Színház

Belgrádi Drámai Színház

Milica Radojčić: Csendben, csendesebben

Rendező: Ana Janković

 

November 22-e, szerda:

19.00 Jadran Színpad

Prešeren Színház (Kranj) — Ptuji Városi Színház

Romuáld atya / Lovrenc Marušič: Škofja Loka-i passiójáték

Rendező: Jernej Lorenci

 

21.00 Kosztolányi Dezső Színház

Unusual Symptoms — Theater Bremen — Hód Adrienn

Coexist

Koreográfus: Hód Adrienn

 

November 23-a, csütörtök:

19.00 Jadran Színpad

Belgrádi Nemzeti Színház

Gyerekek

Opera 17 dalban Irena Popović zenéjére, Milena Marković regénye alapján

Zeneszerző és rendező: Irena Popović

 

November 26-a, vasárnap:

19.00 Kosztolányi Dezső Színház

Moment (Maribor) — Glej Színház (Ljubljana)

Hős 4.0 — Business as usual

Szerzők és előadók: Uroš Kaurin és Vito Weis

 

Desiré Akadémia

Műhelymunka Hód Adrienn-nel / a Hodworks és az Unusual Symptoms csapatával

Filmvetítés: Vitić táncol

Rendező: Boris Bakal (Bacači sjenki)

 

Jegyfoglalás és jegyvásárlás

A Kosztolányi Dezső Színház pénztárában (Szabadka, Fasizmus áldozatainak tere 5., +381 (0)24/531-991). Nyitvatartás: hétköznapokon 10.00—13.00 és 18.00—20.00; szombaton 10.00—13.00.

Kéretik a lefoglalt jegyeket mielőbb felvenni!

Online jegyvásárlás: www.kosztolanyi.org/hu/jegyek

Online jegyvásárlással kapcsolatos reklamáció: kontakt@tickets.rs

 

Jegyfoglalás: ticket@desirefestival.eu

Sábity Lenke: +381 (0)65/543-3203

 

A műsorváltoztatás jogát fenntartják!

 

Főtámogató: Szabadka Városa; támogatók: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Tartományi Kulturális és Tájékoztatási Titkárság, Szerbia Kulturális Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Nemzeti Tanács, Goethe Intézet; szponzorok: SAT-TRAKT, D-Motors Group Ford Subotica, CIM GAS Szabadka, Hotel Patria, Craft Marketing, Sagmeister Borászat, Klein House, Carske Kapi, Borkastély, Huszár Lángos, The spirit of Schultz, POKY Kürtőskalács, Blaha Lujza Cukrászda és Öt Kenyér Pékség, PR Kolači Farkaš; médiatámogatók: Magyar Szó, Hét Nap, Pannon RTV, Szabadkai Magyar Rádió, RTV YuEco, Vajdasági Rádió és Televízió; partnerek: Lifka Sándor Art Mozi, Etnofest.

A Kosztolányi Dezső Színház, a Desiré Villamosa programsorozat és a Desiré Central Station fesztivál a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű intézménye/rendezvénye.

Elérhetőségek:

www.desirefestival.eu 

facebook.com/DesireCentralStationFestival

instagram.com/desirefestival

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..