home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Egy hónap a negyvenedikig
Tóth Tibor
2022.07.15.
LXXVII. évf. 28. szám
Egy hónap a negyvenedikig

Javában zajlik az atlétikai idény. A magyarkanizsai Partizan Atlétikai Klub versenyzői a fedett pályás és a szabadtéri versenyeken egyaránt rajthoz álltak, s egyaránt kiválóan szerepeltek. Augusztus 13-án 40. alkalommal rendezik meg a hagyományos nemzetközi úszó- és futófesztivált, melyre már jelentkezhetnek az úszni és a futni vágyók.

— Eddig tizenhatszor utaztunk, tehát az idén ennyi alkalommal vettünk részt versenyen. A Mitrovicán megrendezett téli országos dobóbajnokságon Magyari Ákos a felnőttek között aranyérmet nyert kalapácsvetésben, Nikola Berić pedig gerelyhajításban a dobogó 2. fokára állhatott. A tartományi felnőttbajnokságon Berić gerelyhajításban 1., súlylökésben 3. lett, Magyari Ákos aranyat szerzett kalapácsvetésben, Pavle Soraić gerelyhajításban ezüst-, távolugrásban bronzérmet nyert, Bognár Csilla pedig 1500 méteren állhatott a dobogó 3. fokára. Vajdaság serdülőbajnokságán az újoncokat léptettük pályára, a mérleg pedig egy 3. és két 4. helyezés. Népes utánpótlással büszkélkedhetünk, akik a mitrovicai hagyományos tavaszi barátságtornán és a zentai háziversenyből kinőtt nemzetközi viadalon mérettették meg magukat. A következő évre vonatkozóan a juniorkorú Pavle Soraićtyal lehetnek a legnagyobb terveink, aki tízpróbázó, de nagyon jó eredményeket ér el gerelyhajításban, távol- és magasugrásban is, tehát egy érdekes jelensége a szerbiai juniormezőnynek. 190 centiméter magas izomtoronyról beszélünk, aki 190 cm felett ugrál magasba, távolba 670 centiméter fölé repül, és a gerelyt is 60 méterre hajítja el. Bízom benne, hogy jövőre bekerül a válogatottba, és a Balkán-bajnokságon tízpróbában indulhat majd. Hosszabb távú terveink az atlétikaiskola-korosztállyal, azaz a tízévesekkel kapcsolatosak. Abban bízunk, hogy néhány év múlva két-három versenyző a kölyök kategóriában országos szinten jelentős eredményeket ér majd el — mondta Mészáros Kornél, a Partizan Atlétikai Klub elnöke, hozzátéve, hogy a felnőttek legfontosabb versenyei befejeződtek, a juniorok számára azonban még hátravan a Kruševacon megrendezendő országos bajnokság.


Mészáros Kornél (szerző felvétele)

Az egyik magyarkanizsai egyesülettel, melynek nevét még homály fedi, hamarosan egy új kezdeményezést indítanak, melynek célja, hogy a gyerekek idejében sajátítsák el az alapmozgásformákat.

— A gyerekek nagyon keveset mozognak, és nem sajátítják el helyesen a legelemibb mozgásformákat. Nem tudnak helyesen futni, ugrani, járni, és a testtartásuk sem megfelelő. Egy magyarkanizsai, csapatsporttal foglalkozó egyesület egyik szakosztálya az ősztől kezdve heti egy alkalommal atlétikai edzéseken vesz majd részt, amitől a gyerekek gyorsaságának, ugró- és szökkenőképességének, mozgáskoordinációjának a javulását, fejlődését várjuk. Néhány gyerekkel már végeztünk ilyen munkát, és jó eredményeket értünk el, ezért döntöttünk úgy, hogy csapatszinten is megpróbálkozunk ezzel. Biztos vagyok benne, hogy az idény végén bebizonyosodik, az atlétika nagyon fontos a sportolók fejlődésének korai szakaszában, még azoknál is, akik a későbbiekben nem atlétikával, hanem valamilyen más sportággal foglalkoznak — vázolta az új kezdeményezés főbb irányvonalait.


A Partizan atlétái a vajdasági felnőttbajnokságon (fotó: A Partizan Atlétikai Klub Facebook-oldala)

Az egyesületben Rekecki Gabriella vezetésével működik az atlétikaiskola, ahova óvodáskortól lehet jelentkezni. Később a gyerekek Mészáros Kornélhoz kerülnek, aki a napokban tette le a megfelelő edzői szakvizsgát, és az elnöki teendők mellett az edzések lebonyolításába is bekapcsolódik, csoportot vezet, majd Kornéltól a fiatalok a Mandarić házaspárhoz, Dušanhoz és Jelisavetához kerülnek, akik tovább egyengetik az atléták útját. Az egyesület éves munkáját Magyarkanizsa Önkormányzata támogatja. Az atlétikai pálya kérdése megoldásra vár, és túlmutat a klub, illetve az önkormányzat lehetőségein.

— Az utóbbi időben a sport megítélése és támogatása egyre kedvezőbb a felsőbb fórumokon. Nem vagyunk türelmetlenek, és reménykedünk, hogy egyszer mi is sorra kerülünk. Munkánkat kiszélesítettük, abban bízva, hogy ahol kell, ott felfigyelnek rá, és a jövőben kapunk egy új pályát, futócsíkot… Most salakos, nem megfelelő szögű és nem szabványos pályán edzünk. Ez olyan, mintha egy birkózónak a paplanon kellene parterre-t csinálnia, illetve a szobában gyakorolnia. A versenyek lebonyolítását illetően az utóbbi néhány évben minőségbeli javulás történt az országban. Belgrádban atlétikai csarnok épült, melyet az év minden hónapjában kizárólag atlétikai edzések lebonyolítására használnak, és egyre több városban új, modern atlétikai pálya létesül. A Szerbiai Atlétikai Szövetség az egyéni sportágak között a legtömegesebb szövetség az országban, hiszen soraiba több mint száz egyesület tartozik. Az eredmények is egyre jobbak, gondolok itt a tizenhat éves Angelina Topićra, aki a közelmúltban magasugrásban beállította az országos felnőttcsúcsot, továbbá a minden világversenyről éremmel hazatérő Ivana Španović-Vuletára és Világos Adrianára, aki a felnőtt-Balkán-bajnokság után a Mediterrán Játékokon sem talált legyőzőre. Egyre több gyerek választja az atlétikát, és mind több tehetséget fedeznek fel az egyesületekben. Ehhez szükség volt az edzőképzés minőségének nagymértékű előrelépésére és az edzők szakmai fejlődésére is — vélekedett Kornél.

Augusztus második szombatján, az idén 13-án, minden út Magyarkanizsára vezet majd, hiszen ekkor tartják meg a profi és az amatőr sportolók körében egyaránt nagy népszerűségnek örvendő, sorrendben 40. nemzetközi úszó- és futófesztivált. A szervezők az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva és a várható hőségre való tekintettel a 7,5 km-es úszást és a 21 km-es futást kivették a programból, és inkább a rövidebb távokra, a 3 km-es úszásra és a 10 km-es futásra összpontosítanak.


Mitrovicán a tavaszi barátságtornán (fotó: A Partizan Atlétikai Klub Facebook-oldala)

— A legismertebb úszók és futók általában az utolsók között neveznek be, így nagyobb névvel még nem szolgálhatok. A versenyt persze nem a nagy nevek miatt rendezzük meg, inkább arra fókuszálunk, hogy minél többen álljanak rajthoz ezen a sportrendezvényen, és egyazon napon kipróbálják az úszást és a futást is. Leginkább a kanizsai aquatlon nevű, úszásból és futásból álló számunkra érkeznek nevezések. A korábbi években mintegy harmincan jelentkeztek erre a számra, most viszont már egy hónappal a verseny előtt elértük ezt a létszámot. Serlegeink az idén is az Együtt Veled Értük Értelmi és Testi Fogyatékosok Érdekeit Védő és Segítő Egyesület gölöncsérműhelyében készülnek, valamint támogatóink felajánlásait is gyűjtjük. Volt olyan évünk is, amikor a legjobbakat pénzjutalomban részesítettük, ez nem minden esztendőben valósul meg, de tárgyi ajándékok mindig vannak — tudtam meg a részleteket.

A nemzetközi úszó- és futófesztiválon az úszásra augusztus 13-án 10 óráig lehet nevezni, a rajt 11 órakor lesz, a futásra 17 órakor ér véget a nevezés, a rajtpisztoly pedig 18 órakor dördül el. A versenykiírás a www.maratonkanjiza.rs oldalon érhető el, ahol az érdeklődők minden további tudnivalót megtalálnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..