home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Egy hölgy Olaszország élén
Talpai Lóránt
2022.10.13.
LXXVII. évf. 41. szám
Egy hölgy Olaszország élén

A nemrég megtartott olasz választásokon a Giorgia Meloni által vezetett jobboldali Olasz Testvérek Pártja (Fratelli d’Italia) aratott győzelmet. A választás érdekessége, hogy nő még sosem állt a kormány élén, így mindenképp történelmi eredmény született. Dr. Molnár Annától, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárától, Olaszország-szakértőtől a többi közt megtudhatjuk, hogy ki is Giorgia Meloni.

* Felvázolná az olasz politika választások előtti helyzetét? Milyen esélyekkel vágtak neki a megmérettetésnek a különféle pártok, és mennyiben született papírforma-eredmény?

— A választások előtt két héttel hozták nyilvánosságra az utolsó közvélemény-kutatási eredményeket, melyek nagyjából a választási végeredményhez hasonlóak voltak. A legnagyobb kérdés a csaknem 30 százalékos bizonytalan szavazók aránya volt, mivel nem lehetett tudni, melyik oldal mellett teszik le a voksukat. De végül mégsem ők döntöttek a 64 százalékos részvétellel lezajlott szavazáson. Az alacsony részvételi arány azt mutatja (négy évvel ezelőtt egyébként 74 százalékos volt), hogy a bizonytalanok jelentős része el sem ment szavazni. Ezáltal a belső arányok csak minimálisan módosultak, és az a végeredmény született, amely az előzetes felmérések alapján várható volt. A választási kampányban egyébként nagyon sokféle kérdés merült fel a gazdaságtól kezdve az oktatáson át a családok helyzetének kérdéséig.


Giorgia Meloni (MTI)

* Giorgia Meloni személyében először lesz női kormányfője Olaszországnak. Mit lehetne róla kiemelni, milyen pályafutás áll mögötte?

— Meloni 1992-ben kezdte politikai pályafutását az Olasz Szociális Mozgalmon belül az Ifjúsági Frontnál. Nagyon fiatalon, tizenöt évesen, hiszen 1977-ben született. Folyamatosan követte a pártot, attól függetlenül, hogy milyen újabb néven futott a politikai szervezet. Előbb a fővárosban, Rómában tartományi szinten politizált, és 2006-tól lett az olasz parlament alsóházának választott képviselője. 2014-ben állt az élére a 2012-ben újonnan alakított Olasz Testvérek, más néven Olaszország Fivérei pártnak. Emellett az európai pártcsaládokon belül pedig a konzervatívoknak és a reformistáknak az elnöke.


Dr. Molnár Anna (www.uni-nke.hu)

* Mennyire várható stabil kormányzás? Köztudomású, hogy az olasz kormányok általában kártyavárként omlanak össze viszonylag rövid idő alatt.

— A jelenleg választásokat nyert pártkoalíció (az Olasz Testvérek, a Hajrá Olaszország (Forza Italia), a Salvini-féle Liga (Lega Nord) és egy negyedik, mérsékelt jobboldali párt) alkotta kormány talán annyiban lehet stabilabb, hogy abszolút többség áll a háta mögött. Az olasz választási rendszernek köszönhetően ugyanis 44 százalékkal is lehet abszolút többséget szerezni. Az említett pártok természetesen közös programmal vágtak neki a választásoknak, és majd csak most fogjuk meglátni, a kormányalakítás után, hogy mennyiben fogadják el egymás terveit és elképzeléseit. A Liga például nagyon sokat veszített a korábbi pozíciójából, ettől függetlenül szeretne erősebb miniszteri tárcákhoz jutni. A külpolitikai célok között is jelentős különbségek vannak, ezek a közeljövőben feszültséget okozhatnak a koalíción belül. De mindenképp akkor kezd érdekesebbé válni az olasz politikai helyzet, amikor a kormány végleg feláll. Akkor fognak ugyanis jól érzékelhetően kirajzolódni a kormánykoalíción belüli erőviszonyok. Sok függ attól is, akár a stabilitás kapcsán, hogy melyik párt milyen minisztériumokat fog kapni.

* Mik a legégetőbb kérdések, amelyek az olasz társadalmat foglalkoztatják?

— Jelenleg Olaszországot is főként az foglalkoztatja, ami egész Európát. Szóval a gáz-, illetve energiaválság, az energiaárak és az ezzel kapcsolatos kiadások növekedése. Továbbá az infláció, a gazdasági növekedés ütemének csökkenése, valamint fontos és megosztó téma még a migráció is. Emellett a népszaporulat kérdése is égető, mely részben összefügg a migrációval. Hiszen a népszaporulat nagyon alacsony Olaszországban, és csupán a migráció az, ami szinten tartja a lakosság számarányát. Köztudomású egyébként, hogy az olasz egy elöregedő társadalom, 46 év az átlagéletkor, miközben a várható élettartam a világon az egyik leghosszabb. Japán után itt élnek legtovább az emberek, viszont nincs utánpótlás, egyre kevesebb gyerek születik. Mindez természetesen kihat a gazdaságra, hiszen az egyre idősödő társadalom mind több költséggel jár, melyet egyre nehezebb lesz a jövőben kigazdálkodni.

* Számos nyugati politikus szélsőségesnek titulálja Giorgia Melonit. Sokan még azt is a szemére vetették, hogy hasonló politikai felfogása van, mint a magyar miniszterelnöknek. A közeljövőben Olaszország is számíthat arra a bizonyos kettős mércére az Európai Unió irányából, mint amilyenre jó néhány esetben Magyarország?

— Hogy mire számíthat Olaszország, az főként attól függ, hogy a közeljövőben a kormánynak milyen lépései lesznek, milyen politikát folytat. Előre nem lehet megjósolni, hogy mennyire konfrontálódik majd az Európai Unióval. A jelenlegi magyar kormánnyal egyébként rendkívül jó viszonyt ápol a jobboldali, olasz kormánykoalíció. De ebből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..