home 2024. május 09., Gergely napja
Online előfizetés
Egy híres bogár
Szerda Zsófi
2021.06.18.
LXXVI. évf. 24. szám
Egy híres bogár

A Beatles zenekar egyik alapítója, a Yesterday szerzője, dolgozott Michael Jacksonnal és Stevie Wonderrel, írt James Bond-főcímzenét, melyet Oscarra is jelöltek, s a napokban ünnepli születésnapját. Ő nem más, mint a szomorú szemű, mégis mindig mosolygó, gombafejű „bogár”, Paul McCartney. Isten éltesse!

James Paul McCartney 1942. június 18-án született az észak-angliai Liverpoolban, egy középosztálybeli házaspár, James és Mary McCartney első gyermekeként. Öccse, Mike, aki a későbbiekben szintén próbálkozott zenei karrier felépítésével, másfél évvel később jött világra.

Édesapja zenéléssel foglalkozott, ragtime-ot és jazzt játszott több liverpooli együttesben is, valamint zongorázni is tudott. A kezdetektől fogva bátorította gyermekeit, hogy tanuljanak zenélni, zongoraórákat adott, hangszereket vásárolt nekik. Paul első saját hangszere egy trombita volt, melyet később akusztikus gitárra cserélt, mondván: zenélés közben énekelni is szeretne. Első dalát, mely az I Lost My Little Girl címet kapta, édesanyja korai halála után, tizennégy éves korában írta. A fájdalmas veszteség későbbi karrierjére és a John Lennonnal való barátságára is hatással volt, akinek az édesanyja szintén fiatalon hunyt el. Kétszer jelentkezett kórusba gyerekkorában, de mindkétszer elbukott a felvételin. Mégis a világ egyik legismertebb énekhangja az övé. Ő az a zenész, aki a történelem során a legnagyobb tömegnek játszott: 1989-ben Rio de Janeiróban 350 000 ember nézte végig egy koncertjét.

A Beatles 1963 végére nagy népszerűségre tett szert az Egyesült Királyságban, koncertjein jellemzően rengeteg fiatal lány vett részt, aki hangos sikolyokkal, ájuldozással, zokogással fejezte ki rajongását. A jelenség később Beatlemania néven vált ismertté. A következő év februárjában a fiúk világhírnévre tettek szert, amikor az Egyesült Államokban, Ed Sullivan show-műsorában léptek fel.

Paul és John szoros munkakapcsolatban álltak a Beatles fennállása során, a ’60-as években ők számítottak a legelismertebb dalszerző duónak. Más együtteseknek is írtak számokat, például a Rolling Stonesnak az I Wanna Be Your Mant, melyet aztán maguk is feldolgoztak.
Közös megegyezés alapján minden általuk írt dalt a Lennon-McCartney kredittel jelöltek meg, azokat is, amelyeket egymástól külön, egyedül írtak. Mindössze huszonhét olyan számról tudunk, amelyet valóban együtt szereztek. A zenekar feloszlása után Paul szólókarrierbe kezdett, majd megalakult saját együttese, a Wings, amit ismét szólókarrier követett. 1982-ben különösen sikeres lett az Ebony and Ivory című duett, melyet Stevie Wonderrel adott elő, de ugyanebben az évben kezdett Michael Jacksonnal is dolgozni. Paul a mai napig turnézik, és lemezeket ad ki, dolgozott együtt Rihannával és Kanye Westtel is.


 (Szalai Attila rajza)

1963 és 1968 között Jane Asher színésznővel élt élettársi kapcsolatban. Még Jane partnereként ismerte meg az amerikai fényképészt, Linda Eastmant, aki elvált anyaként egyedül nevelte kislányát, Heathert. Egyre gyakrabban találkoztak, egymásba szerettek, és nem sokkal később, 1969-ben Lindát feleségül vette, Heathert pedig örökbe fogadta. Az évek során még három közös gyermekük született, 1970-ben Mary, 1973-ban Stella, aki híres divattervező lett, majd 1977-ben James, aki édesapja nyomdokait követve szintén zenei pályára lépett. Boldog házasságban éltek, egészen Linda 1998-ban bekövetkezett haláláig, mely nagyon megviselte Pault. Négy évvel Linda elvesztése után újból megnősült, az új ara Heather Mills volt. Harmadik felesége Nancy Shevell, akivel 2011-ben esküdtek meg, és azóta is együtt élnek.

Egy érdekesség: Paul McCartney 1975-ben a feleségével éppen bárányt evett egy étteremben, miközben a szomszédos földeken birkák legeltek. Ekkor evett utoljára húst, azóta vegetáriánus és állatvédő.


 (Szalai Attila rajza)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..