home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Egy híján hatvan év
Kartali Róbert
2024.03.07.
LXXIX.. évf. 10. szám
Egy híján hatvan év

Saját épületbe költözött a Szabadkai Szakegyesületek és Társulatok Szövetsége

Először emlékezett meg alapításáról saját, felújított helyiségeiben a Szabadkai Szakegyesületek és Társulatok Szövetsége. Az Arsenije Čarnojević és a Jovan Jovanović Zmaj utca sarkán található épületbe költözött, az 1965 óta működő szövetséghez jelenleg 25 aktív egyesület tartozik. Az épület megnyitóját Szalai Attila karikaturista rajzainak kiállítása tette színesebbé.

A szövetség önkéntes, civil, nonprofit, szakmai, párton kívüli érdekszervezet, mely szakszervezeteket és egyéb egyesületeket tömörít. Koordinációs szerepet vállal azzal a céllal, hogy tevékenységével Szabadkán és környékén a társadalom javát szolgálja. A szövetség a megalakulása óta az egykori Engels, ma Corvin Mátyás utca 9. alatti épületben működött.

— A szövetség most, ötvenkilenc év után a támogatóinak köszönhetően saját tulajdonú épületbe költözött, így Szabadka központjában, exkluzív helyen egy nagy és egy kis teremmel tudunk a civil szervezetek számára különféle lehetőségeket nyújtani — emelte ki lapunknak Ricz András, a szövetség igazgatóbizottsági elnöke. Mint mondta, a több évtizede működő egyesület célja, hogy minél több szabadkai civil szervezet ide gravitáljon. — A tagság száma néha változik, van, hogy több, máskor kevesebb, mi nyitottak vagyunk minden civil szervezetre, melynek helyiségekről gondoskodunk, akár előadásokra, képzésekre, de van könyvelési szolgáltatásunk is. És emellett minden egyéb olyan adminisztratív dologban tudunk segíteni, amely a hosszú távú fennmaradáshoz szükséges.

A Szabadkai Szakegyesületek és Társulatok Szövetségének új épületében a konferenciák, képzések, találkozók és sajtótájékoztatók megszervezésére alkalmas termeket jelképes áron kínálják. A helyiségeket cégek, civil szervezetek, egyesületek és magánszemélyek számára egyaránt ajánlják. Az egyesület szakemberei kedvezményes áron pályázatírást és üzleti tervek kidolgozását is vállalják az összes hozzá kapcsolódó egyéb tevékenység elvégzésével együtt. A pályázati felhívások közül a nagyobb előkészítést igénylő, határ menti és Euro-régiós együttműködések, az európai csatlakozás felzárkózását támogató IPA-programok, az Európai Unió és az Európa Tanács, valamint az azok intézményei által kiírt támogatások pályázati anyagainak elkészítését, valamint a más, külföldi, magyarországi és szerbiai alapok, alapítványok és minisztériumok által kiírt pályázatok szakmai részének elkészítését is vállalják. Továbbá a kis- és a középvállalkozások számára a pályázatokhoz és a különféle hitelkérelmekhez szükséges üzleti tervek, illetve az egyéb dokumentáció elkészítését is elvégzik.


Hulló István, Szalai Attila, Bencsik István

A Szabadkai Szakegyesületek és Társulatok Szövetségének a megalapítása óta most először van saját tulajdonú épülete — emelte ki az ünnepélyes megnyitón Hulló István. Az elnök emlékeztetett, hogy a szövetség 1965-ben az Engelmann-házban alakult meg a Gazdálkodók Klubjából. 

— Volt idő, amikor 3000 szakember is részt vett ennek a szövetségnek a munkájában, különféle munkacsoportok működtek benne, aktívan jelen volt a város életében. A sorsunk formálódása, alakulása, a társadalom változása híven tükrözi az egyesület munkáját. Jelen pillanatban 25 aktív tagunk van, mondhatni, ők alkotják a szövetséget. Mivel civil szerveződésről, tehát alulról történő építkezésről van szó, jó, hogy mostantól egy olyan épületünk van, amely nem igényel különösebb beruházásokat. Minden rendelkezésre áll, hogy a szövetség tagjai aktívan tudjanak működni. Két év után most teljes mértékben folytatódhat a munka. A szövetséghez tartozó egyesületek javát fiatalok alkotják, övéké a jövő. Ők fogják továbbvinni ezt a történetet, amely valójában a Szakegyesületek és Társulatok Szövetségéről szól.

Az új épület biztonságot, stabilitást és motivációt ad, ahol teljes mértékben és szabadon újra lehet tervezni azokat az önkéntességen alapuló nonprofit szerveződési tevékenységeket, amelyeket az egyesületek megálmodtak és végre tudnak hajtani — tette hozzá az elhangzottakhoz Hulló István.

— Végre van egy állandó hely, ahol összejöhetünk, ahol beszélgetéseket, tárlatokat vagy különféle egyéb projektumokat tudunk teljesen önállóan megszervezni. Ez hatalmas lépésnek számít egy olyan városban, ahol nagy hagyománya van a civil szerveződésnek, hiszen valójában a civilek egy társadalom, egy közösség demokratikus helyzetének a fokmérői, mert nagyon fontos, hogy a civilek társadalmi párbeszédet alakítsanak ki, és mi igazából ezt szeretnénk.

Az új székház felavatásán Szalai Attila karikaturista, a Hét Nap munkatársa rajzainak kiállítása is megtekinthető volt, melyet Bencsik István és Hulló István, a szövetség illetékesei nyitottak meg.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..