home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Egy gyilkosság krónikája
2004.11.24.
LIX. évf. 47. szám
Egy gyilkosság krónikája

ZEMÁN DánielA 17 éves ZEMÁN Dániel 2004. november 2-án távozott el otthonról. Édesanyjának azt mondta, hogy barátjához, HEGYALJAI Szebasztiánhoz megy, sódert segít neki fellapátolni a teherautóra. Ez volt az utolsó alkalom, hogy az édesanya látta gyermekét. Dániel ugyanis napokig nem adott...

ZEMÁN Dániel

A 17 éves ZEMÁN Dániel 2004. november 2-án távozott el otthonról. Édesanyjának azt mondta, hogy barátjához, HEGYALJAI Szebasztiánhoz megy, sódert segít neki fellapátolni a teherautóra.
Ez volt az utolsó alkalom, hogy az édesanya látta gyermekét. Dániel ugyanis napokig nem adott életjelt magáról. Ekkor már a napisajtóban megjelent a közlemény a vegyészeti-technológiai középiskola tanulójának eltűnéséről.
Baseballütővel sújtott le áldozatára
A rendőrség öt nappal később, november 7-én megtalálta ZEMÁN Dánielnek a HEGYALJAI család kertjében elásott holttestét. A rendőrség gyilkosság elkövetésével a 23 éves HELGYALJAI Szebasztiánt gyanúsította, aki ügyvédje jelenlétében beismerte tettét.
Elmondta, hogy áldozatát egy baseballütővel verte agyon, majd két napig lepedőbe és zsákba burkolva a saját ágya alatt rejtegette, majd amikor kiürült a ház, a holttestet elásta a kertben.
Törekvő, rendszerető fiú volt...
Az ismerősök elmondása szerint a két fiú hozzávetőleg egy éve ismerte egymást, sőt barátok is voltak. Hogy mi lehetett a szörnyű gyilkosság kiváltó oka, még most sem tisztázódott. Osztálytársai is jóravaló, szorgalmas fiúnak ismerték Dánielt, aki a tanulás mellett alkalmi munkákat vállalt, hogy az így összegyűjtött pénzből felújíttathassa a számítógépét. Az édesanya, az osztályfőnök és az osztálytársak szerint Dánielnek nem voltak ellenségei, tudomásuk szerint nem keveredett bele semmilyen kétes vagy törvénytelen ügybe. Az iskola pedagógusa szerint is kötelességtudó, rendszerető fiú volt.
Értetlenül a történtek előtt
Az osztálytársak is mély megrendüléssel fogadták a szörnyű tragédia hírét. Elmondták, noha Dániel nem az előmenetelével tűnt ki a többiek közül, kiváló képességű gyereknek ismerték meg. Kitűnően beszélt angolul és a számítógép szerelmese volt. Dániel egy évvel idősebb volt osztálytársainál, és mivel felvételije első nekifutásra nem sikerült, az egy év kényszerszünet alatt is szorgalmasan dolgozott, hogy segítsen édesanyjának a kiadások fedezésében. A későbbiekben a tanulás mellett is vállalt alkalmi munkákat. Pénzt gyűjtött, hogy felújíttathassa a számítógépét.
Többen is ismerik az elkövetőt
Az osztályfőnök is csak annyit tudott elmondani, hogy a fiú szolid, szorgalmas diák volt, és néha ugyan elkövetett apróbb csínytevéseket, mint bármely másik tanulója az iskolának, de mindig tudta, hol a határ. Az osztálytársak elmondása szerint a fiú már több mint egy éve barátkozott HEGYALJAI Szebasztiánnal, akit többen is ismernek közülük. Egy volt osztálytársnőjüknek a barátja, és Dániel is ennek az osztálytársnőnek a révén ismerkedett meg vele. Elmondták, hogy tudomásuk szerint Szebasztián többször agresszíven, szörnyen féltékenyen viselkedett barátnőjével, és több alkalommal gyilkossággal fenyegette meg egykori fiúit, a lány osztálytársnőit pedig veréssel ijesztgette. Az osztálytársak nem tudják felfogni, hogyan történhetett ilyen borzalom, hiszen Dániel soha senkinek nem adott okot bántalmazásra. Egy ilyen kegyetlen gyilkosságra meg végképp nem.
Segítenek a szakemberek
PETŐ István, a fejlődésben levő gyermekek szabadkai tanácsadó szolgálatának pszichológusa szerint az osztálytársaknak szakemberek segítségére van szükségük ahhoz, hogy fel tudják dolgozni a történteket.
- Mi az áldozat osztálytársait személyesen nem ismerjük. Az újságból értesültünk a tragikus esetről. Nagyon sajnáljuk, hogy fiataljaink ilyen borzalmas eseményeknek vannak kitéve, ezért kapcsolatba léptünk az osztályfőnökkel. Elmondtuk, hogy szándékunkban áll - természetesen a lehetőségeinkhez mérten - segíteni ezeknek a diákoknak abban, hogy minél hamarabb és minél zökkenőmentesebben tudják feldolgozni a traumát, amely őket érte. Szakcsoportunk tagjai már több éve egy olyan jellegű képzésen vesznek részt, amely felkészíti őket arra, hogy többek között a diákok önismereti jellegű, konfliktusmegoldó képességét fejlesszék. Az osztályfőnökkel is egy ilyen jellegű együttműködést körvonalaztunk, de szeretnénk megvárni, amíg egy kissé letisztulnak a dolgok. Az osztályfőnöktől ugyanis arról értesültünk, hogy a gyerekeken észrevehető, milyen lelki megrázkódtatás érte őket, de mivel szerencsére nincs krízishelyzet, nem kellett azonnali, ún. kríziskezelést alkalmaznunk. Terveink között szerepel, hogy a következő hetek valamelyikén - természetesen az iskolaigazgató beleegyezésével - találkozunk a diákokkal, és a már említett konfliktusmegoldó és önismeret-fejlesztő csoportterápia alkalmazásával átsegítsük őket ezen a mélyponton. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy az emberek érzésvilága igen bonyolult. A konfliktusok megoldására - a dolgok természeténél fogva - bizonyos idő elteltére van szükség, ezért határoztunk úgy, hogy a csoportmunkát a későbbiek során kezdjük el. Ennek első lépéseként igyekszünk megismerni a diákokat, akik már majdnem a nagykorúság határán vannak, éppen ezért nagyon fontos számunkra, hogy az ő érzéseikre építhessük a munka további részét. Mi mindenesetre felkínáltuk a szakmai segítségünket, hiszen pontosan ilyen jellegű képzésben vettünk és veszünk részt folyamatosan.
Hamarosan sor kerül a tárgyalásra
A vizsgálati eljárás folyamatban van, éppen ezért a rendőrségtől nem juthattunk semmiféle értesüléshez az ügy kapcsán. DÉR SEREGÉLY Edit, a Körzeti Bíróság elnöke azonban elmondta, hogy tudomása szerint a gyilkossággal vádolt HEGYALJAI Szebasztián jelenleg Szabadkán van előzetes letartóztatásban.
- Az elmúlt több mint egy évtized gyakorlatával ellentétben a vizsgálati eljárás időtartama jelentősen csökkent. Egy, esetleg két hónap elteltével már esedékes az ügy bírósági tárgyalása. Az eset kivizsgálása meglehetősen gyorsan halad, és mivel a gyanúsított beismerte tettét, már csak a körülmények tisztázása van hátra. Amint a vizsgálóbíró átadja az ügyet az ügyésznek, egy ún. ötös tanács folytatja majd le a tárgyalást. Ez a tanács két bíróból és három ülnökből áll, és ők már csak akkor kezdenek a munkához, amikor a vizsgálatot lezártnak tekintik. A vizsgálatot elvégzők a tárgyaláson már nem vesznek részt. Ez az ötös tanács dönt arról is, hogy a tárgyalás nyilvános lesz-e vagy sem. Tehát amikor a vizsgálatot lezártnak tekintik és a vádirat jogerőre emelkedik, a vádlottnak nyolc nap áll rendelkezésére a fellebbezéshez. Ha a fellebbezésnek az ötös tanács nem ad helyt, megkezdődik a tárgyalás. Maga a tény, hogy az elkövető beismerő vallomást tett, enyhítő körülménynek számít, ha a tárgyalást lefolytatók úgy ítélik meg. (re)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..