home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egy genetikus (meg nem valósult) álmai
(re)
2005.10.18.
LX. évf. 42. szám
Egy genetikus (meg nem valósult) álmai

Szabó Attila felvételeHatodik alakalommal tartott módfelett lebilincselő, némi iróniával átszőtt előadást Dr. CZEIZEL Endre világhírű magyarországi orvos-genetikus. A Népkör Magyar Művelődési Központ nagytermében október 13-án megtartott előadás az Egy genetikus álmai címet kapta, nem vélet...

Szabó Attila felvétele

Hatodik alakalommal tartott módfelett lebilincselő, némi iróniával átszőtt előadást Dr. CZEIZEL Endre világhírű magyarországi orvos-genetikus. A Népkör Magyar Művelődési Központ nagytermében október 13-án megtartott előadás az Egy genetikus álmai címet kapta, nem véletlenül. A genetikus ezúttal saját, meg nem valósított álmairól mesélt, közöttük a magzatvédő vitamin gyakorlati alkalmazásának jelentőségéről és a magyar állam elutasító hozzáállásáról, a magzat nemének még a megfoganás előtt való megválasztása lehetőségéről, valamint a géntérkép jóvoltából a magzat genetikai rendellenességeinek a terhesség korai szakaszában való felismeréséről. Dr. Czeizel Endre szerint veszélyben a magyarság jövője, hiszen évente 130 ezren halnak meg, miközben csupán 100 ezren születnek. ,,Ez azt jelenti, hogy aránylag rövid időn belül kihal ez a nemzet, hacsak nem teszünk valamit annak érdekében, hogy nőjön a natalitás, vagyis több gyermeket vállaljanak a fiatal házasok' -- hallottuk a budapesti orvos-genetikustól, majd elmondta azt is, hogy az oly büszkén kivívott emancipációval sajnálatos módon együtt jár a nők elfoglaltsága, karrierépítési törekvései, és mindezek tükrében sok nő nem vállal gyermeket, vagy csak egyet vállal.
Dr. Czeizel Endre, aki immár hatodik éve látogat a Vajdaságba a szabadkai Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület szervezésében, ezúttal is külön előadást tartott a diákok és fiatalok számára az emberré válás történetéről.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..