home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Egy folyamat kiteljesedése
Kónya-Kovács Otília
2011.04.06.
LXVI. évf. 14. szám
Egy folyamat kiteljesedése

A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad tagjai névadójukra emlékeztek, és hagyományosan a költő születésnapjához, a március 25-éhez legközelebb eső szombaton emléknapot szerveztek. A rendezvény három részből állt.Elsőként a Hunyadi János utca 98. alatt levő szülői házon megkoszorúzták a...

A muzslyai Sziveri János Művészeti Színpad tagjai névadójukra emlékeztek, és hagyományosan a költő születésnapjához, a március 25-éhez legközelebb eső szombaton emléknapot szerveztek. A rendezvény három részből állt.
Elsőként a Hunyadi János utca 98. alatt levő szülői házon megkoszorúzták a költő emléktábláját. Közreműködött Lábadi Csilla szavaló és dr. Csányi Erzsébet egyetemi tanár.
- Szőcs Géza kulturális államtitkár szenzációs bejelentést tett Veszprémben a Vajdasági napokon: a magyar kormány támogatásával Veszprém városa és a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara létrehozza a Sziveri János Irodalmi Kutatóintézetet. Az intézménynek nem a költői életmű feldolgozása lesz a célja, hanem a kortárs magyar irodalom fenomenológiájával, a rendszerváltó folyóiratok történetével foglalkozik majd, azaz mindazzal, ami Sziveri János művészi világszemléletét és sorsát fémjelezi. A veszprémi intézet kezdeményezése kiteljesedése annak a folyamatnak, amelynek keretében a barátok 1992-ben Sziveri János-díjat alapítottak Magyarországon, illetve 1993-ban Sziveri János Művészeti Színpadot hoztak létre szellemiségének megőrzésére Muzslyán. Az események menete azonban szembesít bennünket azzal is, hogy a vajdasági magyar csúcsintézmények, a hivatalos tudományos-művelődési intézményrendszer huszonegy év távlatából sem képes feldolgozni az akkori eseményeket, a hierarchikus kánon megcsontosodott működése szinte zavartalan. A vajdasági magyar tudományosság még mindig adósa Sziveri Jánosnak. A 15. éve meghirdetett Sziveri-verspályázat, amelynek mozgatói a muzslyaiak, nem pótolhatja azt az űrt, amit felsőoktatási-tudományos intézményeink, doktori iskoláink, kiadóink államilag támogatott berkeiben kellene kitölteni: sajtó alá rendezni az életmű kritikai kiadását, Sziveri-konferenciát tartani, díjat létrehozni, monográfiát írni - hangzott el többek között a méltatásban.
Az emléknap második részében a Muzslai Petőfi Sándor MME első emeleti könyvtártermében képzőművészeti kiállítás keretében mutatták be azokat a Sziveri-portrékat, amelyeket fiatal alkotók küldtek a meghirdetett képzőművészeti pályázatra. A középiskolás kategóriában két díjat ítéltek oda, és a döntés értelmében Somorai Renáta első, Baranyi Sanja második lett. Az általános iskolások csoportjában a legjobbnak bizonyult Varga Emília, a második díjat Szabó Róbert, a harmadikat Aćimaš Andrea érdemelt ki. A díjátadás után tartották meg a Sziveri-estet, melyen Lábadi Csilla Sziveri János-, Czirok Attila pedig a saját költeményét tolmácsolta. Az est vendégei, Csányi Erzsébet, Beke Ottó és Samu János Vilmos a tudomány oldaláról közelítették meg Sziveri János műveit.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..