home 2024. július 14., Örs napja
Online előfizetés
Egy filmvetítés képkockái
Martinek Imre
2024.06.24.
LXXIX.. évf. 25. szám
Egy filmvetítés képkockái

Poór István (1945) filmjének bemutatóját élvezhette a közelmúltban (június 21-én) a budapest-belvárosi székhelyű Háló Közösségi és Kulturális Központban, vagyis az S4-ben egybegyűlt közönség.

A funtineli boszorkány című regényt annak halhatatlan szerzője, Wass Albert 1959-ben, amerikai emigrációja alatt alkotá meg. S válék e mű csakhamar írónk egyik legnépszerűbb regényévé. Évtizedekkel később Poór István rendező, forgatókönyvíró és producer saját elképzelésében, illetve megvalósításában játékfilmet készített belőle. Az adaptáció 2016-ban elnyerte a legjobb szövegkönyvnek kijáró díjat Los Angelesben. Továbbá az sem mellékes tényező, hogy a mester ezen filmjét egy USA-ból hazahozott sokéves Lincoln Continental autó árából forgatta.

A filmvetítésre invitáló és ráhangoltató fülszöveg természetesen — töredékében ugyan — maga a produkció készítője, Poór István emberi és szakmai világlátását is felvázolá.

„A Poór-filmek egyedi, személyes látásmódot mutatnak. A Poór-filmek olyanok, mint az ujjlenyomat. A Poór-film önálló Poór-világ. Ott van benne Poór István személyisége, a színészek személyisége, és a megszemélyesített szereplők személyisége. AZ ELSZEMÉLYTELENEDETT, DEGENERÁLÓDÓ VILÁG ELLEN HAT!!! Az ellen a világ ellen hat, ami filmen személytelen statiszták tucatjaival, ordító, rohanó tömeggel mutatkozik meg. […] A Poór-filmekben a meg sem szólaló statisztáknak is személyiségük van, mert látni a szemüket, abban a feszült figyelmüket, vagy akár hallani a lélegzetüket is. […] Filmjeinek főhősei mind áldozatvállaló emberek, főhősei sem úsznak az árral. (Ez az a típus, amelyik a »népszerűség« — mi is az? — hátán lovagol.) Poór Istvánnak tartást ad az, hogy a kevésből is megvalósítja azt, amit elgondol, neki az a »fizetség«, hogy van egy kis kör, amelyik láthatja a filmjeit, láthatja az eredendő valósághoz tartozó, romlatlan személyiségeket. Poór István néhány színésszel és néhány statisztával dolgozik. A Poór-filmeket érdemes többször megnézni, és akkor teljesen »átjön«” — olvashattuk.


Poór István rendező, forgatókönyvíró, producer

A filmvetítésen, melyet ezúttal is közvetlen hangulatú szerző-publikum relációjú beszélgetés követett, vendégként személyesen nemcsak a rendező, de Nagy Mira Zsuzsanna is jelen volt. Az a kisnagylány, aki a filmben Nuca, a szentként és boszorkányként titulált regénybeli főhősnő gyermekkori formáját alakította. Mint ismeretes, a felnőtt leányt (Nucát) Ritziu Ilika Krisztina, a nyárádszeredai Bekecs Táncegyüttes egyik oszlopos tagja játszotta.


Nagy Mira Zsuzsanna


Ritziu Ilka Krisztina

Fotóink a helyszínen készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..