home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egy fiatal, kedves pedagógus
Bacsik Lőrinc Natália
2022.07.25.
LXXVII. évf. 29. szám
Egy fiatal, kedves pedagógus

2021 őszén indult el Magyarcsernyén, az Ady Endre Művelődési Egyesület termében a Ringató kisgyermekes foglalkozás. A településünkre Lukács Sára gyógypedagógus, logopédus jár, hogy mondókák, dalok gyakorlásával adja át a gyermekeknek és az őket kísérő édesanyáknak, nagymamáknak a zenei nevelési módszer fontosságát. Elmondása szerint az élő énekszó nagyon jó hatással van a kisgyermekek egészséges fejlődésére, beszédére.

Sárát nagyon megszerették a gyermekek, sokszor azon versengenek, hogy ki üljön az ölébe az ölbeli játékok alkalmával. Ő ezt természetesen gyorsan megoldja, igyekszik minden alkalommal mindenkit ölbe venni, megcirógatni. Megkértem, hogy kérdéseimre válaszolva meséljen magáról és a Ringató foglalkozásokról.

— Három éve Óbecsén élek, a szülőfalum viszont Temerin, ott nőttem fel, ott jártam óvodába és általános iskolába. Onnan Újvidékre mentem a Svetozar Marković Gimnáziumba. Ezután Szegedre iratkoztam a Juhász Gyula Pedagógusképző Karra, gyógypedagógia szakra, ahol két szakirányom volt: logopédia és a tanulásban akadályozottak pedagógiája. Jelenleg Óbecsén, a Bratstvo speciális általános és középiskolában dolgozom logopédusként, illetve felsős szaktanárként. Emellett Óbecsén, Temerinben és Újvidéken tevékenykedem magánpraxisban mint logopédus, és a Ringató foglalkozásokat vezetem, ebben a tanévben négy helyszínre járok heti vagy kétheti rendszerességgel.

* Hogyan kerültél kapcsolatba a Ringató-programmal?

— Egy kedves ismerősöm ajánlott a Magyar Nemzeti Tanácsnak, mely Ringató foglalkozásvezető alanyokat keresett Vajdaságban. Már régóta szemeztem a Ringatóval, mert olyan értékeket képvisel, amelyek számomra is rendkívül fontosak, például az anya-gyermek kapcsolat, a zenei nevelés, az együtt töltött minőségi idő, az éneklés által kapott érzések megélése.

* Miért ajánlanád ezt a foglalkozást a kisgyermekes szülőknek?

— Jó hosszú listát lehet írni arról, hogy mennyi minden miatt jó a Ringató. Elsősorban a zenei nevelés a célja oldott légkörben, mind a szülők, mind a gyermekek számára. A Ringatókon fontos, hogy a szülő megtanulja a dalokat, mondókákat, hogy otthon is elő tudja venni őket a hétköznapokban. Ettől válik zenei neveléssé, hiszen a mindennapokba is bekerül. Az anya-gyermek kapcsolat fontossága is kiemelt szerepet kap a foglalkozások során, a népdalaink, népi játékaink megismerése, mellyel a szókincs, a ritmusérzék, a mozgás-beszéd összerendezés is fejlődik. Nehéz ilyenkor elkülöníteni a Ringató foglalkozásvezetői és a logopédusénem, mert szépen kiegészítve járhatnak egymással, így logopédusszemmel is látom, mennyi mindenre van kihatással ez a félórás foglalkozás. A kettő nem egyenlő egymással, hiszen más a célja, de vannak elemei, amelyek nagyon hasonlítanak. A kisgyermekkorban megalapozott dolgok, mint például a mozgás és a beszéd, kiemelkedő fontosságúak a kisgyermekek kognitív fejlődésében. Ha ez egy jó, biztos bázis, akkor az ezt követő részletesebb fejlődési mérföldkövek jó alapokra fognak épülni, így biztosabbá, stabilabbá válik.

* Árad belőled a gyerekek iránti szeretet. Mindig is a kicsikkel szerettél volna foglalkozni?

— A pedagógusságra való hajlamom már kisiskolás koromban jelentkezett. Tisztán emlékszem, amikor „tanító néniset” játszottam, betűtanítás, szorzótábla, ami aktuális volt az iskolában. Naplóm is volt, ahova kitalált névsort írtam, természetesen ábécésorrendben, és osztályoztam, ahogy a tanító néninél láttam. Nagy szerencsémre népi játékokkal, népdal- és néptánctanítással is foglalkozhattam, és ezek tovább erősítették bennem ezt a vonalat. Emlékszem arra, amikor egyetemválasztás előtt álltam, és „csak” azt kellett eldöntenem, hogy milyen tanár legyek. Az, hogy pedagógus leszek, úgy gondolom, egyértelmű volt számomra. A gyógypedagógia szak választása erre csak ráerősített. Az itt kapott gyakorlatok és a néptánctanítás azt mutatta meg, hogy az óvodás, kisiskolás korosztály az, amellyel a legjobban tudok együtt dolgozni. Azt hiszem, jól össze tudok velük hangolódni, figyelem az arcukat, mi tetszik nekik, mi kevésbé, és azon vagyok, hogy a velem való találkozások szeretetteljes, biztonságos alkalmak legyenek.

* Szerinted miben mások a mai gyerekek, mint amilyenek például mi voltunk?

— Három éve álltam munkába, így olyan sok különbséget nem tudok felfedezni, de azt látom, hogy mi az, ami fontos az iskolához, és hogy ez a kötelező az óvodás gyermekek bizonyos százalékánál hiányzik. Ilyen például a relációs szavak használata, a hol?, honnan?, hová? kérdések megválaszolása. Azt gondolom, ez egy alap kellene hogy legyen, hiszen az iskolában már vonalas és négyzethálós füzetbe kell írniuk, amihez bizony szükséges a kornak megfelelő térben és síkban való tájékozódás (fel-le, jobb-bal, hol?, honnan?, hová? kérdések). Gyakran tapasztalom azt, hogy mesét legtöbbször néznek és nem hallgatnak, pedig az „ódivatú” meseolvasás az, ami igazán jót tesz nekik: saját képzeletalkotás, a beszédértés fejlődése, a szókincs bővülése stb.

* Esetleg milyen jótanácsokat adnál a szülőknek gyereknevelés témában?

— Amit fontosnak találok, hogy minél több időt töltsünk gyermekünkkel. Olvassunk, énekeljünk neki, beszélgessünk vele, főzzünk együtt, sétáljunk vele a természetben, avassuk be olyan házimunkákba, amelyek a korának megfelelőek, hagyjuk egyedül játszani, hogy a maga módján is felfedezze a világot, és még sokáig lehetne folytatni a sort. A szülőknek azt ajánlom, hogy kérdezzenek bátran, keressenek olyan, gyermekfejlődéssel kapcsolatos hiteles tartalmakat, oldalakat, szakembereket, amelyek/akik segítséget nyújtanak a felmerülő kérdések megválaszolásában.

* Milyen terveid vannak?

— Szeretnék tanfolyamokon, továbbképzéseken részt venni, hogy minél több tudást szerezzek arról, amivel dolgozom. Sokat tapasztalni, kapcsolatokat kialakítani, hogy minél sokrétűbb szakembere legyek a hivatásomnak.

Az elhangzottakhoz csak annyit fűznék hozzá, hogy részt venni a Ringató foglalkozásokon igazi élmény kicsiknek és szülőknek egyaránt. Mindenkinek csak ajánlani tudom!


Fotók forrása: Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..