home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Egy falat Vajdaság Budapesten
(Szerkesztőségi összefoglaló)
2022.09.22.
LXXVII. évf. 38. szám
Egy falat Vajdaság Budapesten

Balkáni gasztrosarok, pljeskavica, sör, ex-Yu slágerek, rengeteg ember, jó hangulat és az Egy falat Vajdaság című gasztrokönyv. Ez jellemezte a hétvégén megrendezett Balkan Partyt. A nagy sikerű budapesti rendezvénysorozatot, mely az elmúlt évek során egy kultikus bulivá vált, ezúttal a Füge Udvarban, a főváros egyik legnépszerűbb romkocsmájának pincelabirintusában tartották meg.

A hajnalba nyúló rendezvény szerkesztőségünk könyvbemutatójával indult. A Hét Nap fennállásának 75. évfordulója alkalmából megjelentetett Egy falat Vajdaság című gasztrokönyvet Tóth Lívia főszerkesztő, Kartali Róbert főszerkesztő-helyettes és Szerda Zsófia, lapunk művelődési rovatának szerkesztője mutatta be. A kiadványra nagy volt az érdeklődés, a javarészt vajdasági kötődésű vendégek a mintegy egyórás ismertető után még számos kérdést fogalmaztak meg. Természetesen most is felmerült a halászlé ihlette, örök érvényű dilemma, hogy vajon melyik a jobb, a dunai avagy a tiszai. Emellett a kupuszini mákos rétes, a bácsfeketehegyi meggyes lepény, a doroszlói báránypaprikás és a hagyományos szárma kapcsán is kérdeztek bennünket, valamint a Blaha Lujza-torta eredete is szóba került.


Veréb Miksa felvételei

A könyvben szereplő tradicionális receptek, melyek eddig generációról generációra, anyáról lányra vagy apáról fiúra öröklődtek, ma még szerves részei a vajdasági mindennapoknak, ám egyre kevesebben veszik a fáradságot, hogy ezeknek a hagyományos ételeknek az elkészítési módját tovább örökítsék. A füstölt hústermékek helyett egyszerűbb a hentesnél megvásárolni a sonkát, a kolbászt és a szalonnát, az ételfutár rendelésre hozza házhoz az ebédet vagy a vacsorát, és a tortát is egyszerűbb a cukrásszal megsüttetni, a másik oldalról viszont a kényelem oltárán egy idő után homályba vesznek és feledésbe merülnek a korábban nagy becsben tartott családi receptek — állapították meg közösen az interaktív beszélgetéssé alakult könyvbemutató végén a résztvevők.

— Jó volt találkozni, együtt lenni, ez volt az egyik legjobb könyvbemutatónk az elmúlt években: laza, interaktív, és a közönség is nagyon élvezte — állapította meg a Balkan Party egyik fő szervezője, Simon Vilmos egyetemi tanár, a budapesti székhelyű Vajdasági Baráti Egyesület elnöke. Közösségi oldalán továbbá azt is szóvá tette, hogy szinte minden, határon túlra látogató anyaországi barátja eddig azt mondta, hogy a Kárpát-medencében Vajdaságban lehet a legjobb házias ételeket enni, és ebből a könyvből kiderül, miért is állítják ezt.

A bemutatón egyébként az összes könyv gazdára talált, a helyszínen eladott kiadványokon túl pedig számos érdeklődés, megrendelés is érkezett, melyeknek igyekszünk eleget tenni.

Aki szeretné megrendelni a mindössze 500 példányszámban megjelent Egy falat Vajdaság című, nagy sikerű gasztrokönyvet, az megteheti telefonon a +381 24/555-856-os számon vagy az office@hetnap.rs e-mail-címen. Jelentkezzenek, mert a raktáron lévő készletünk vészesen fogyatkozik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..