home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Egy év a település szolgálatában
MOJZES Antal
2004.09.22.
LIX. évf. 38. szám

A bajmoki helyi közösség munkájáról a tanácselnök szemévelÉrdemi politikai változásokra Bajmokon 2003 júliusában került sor, amikor a helyi választásokon a Demokrata Párt, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Horvát Demokrata Közösség helyi szervezeteinek a koalíciója győzött, illetve a Szerb...

A bajmoki helyi közösség munkájáról a tanácselnök szemével
Érdemi politikai változásokra Bajmokon 2003 júliusában került sor, amikor a helyi választásokon a Demokrata Párt, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Horvát Demokrata Közösség helyi szervezeteinek a koalíciója győzött, illetve a Szerbiai Demokratikus Ellenzék bajmoki szövetsége. Azóta Bajmok 17 tagú közgyűlésébe 11-en kerültek be az SZDE-ből. Ők nevezték ki soraikból a helyi közösség öttagú tanácsát.
Bajmok 13 005 hektáron fekszik. A falu nemzetiségi összetétele: kb. l/3 része szerb, 1/3 része magyar, 1/3 része horvát vagy bunyevác. A vallási megoszlás: 70% római katolikus, 30% pravoszláv. A legutóbbi népszámlálás alapján a település 9000 lakost számlál.
A vállalatok száma jócskán megcsappant az elmúlt évek során. Maradt a bútorgyár, Ravnica, Fidelinka, téglagyár, a szabadkai Solid és Sever kihelyezett tagozatai, ugyanakkor kisebb munkaszervezetek alakultak, és néhány vállalkozó boltot nyitott. A társadalmi tevékenységet folytató intézmények közül megemlíthetjük az egészségházat, amely 24 órás ügyeletet tart, a helyi Vuk Karadžiæ Általános Iskolát, ahol 739 diák tanul, a Radnièki Sportegyesületet, a sportcsarnokot, az olimpiai méretű úszómedencével rendelkező sportközpontot, továbbá a Jedinstvo -- Egység Művelődési Egyesületet, a Dózsa György Magyar Művelődési Központot, a Horvát Művelődési Egyesületet és a Nikola Tesla Szerb Művelődési Egyesületet. A szabadkai székhelyű Bunjevkának is van kihelyezett tagozata.
A helyi közösségben káderváltozásra is sor került. Marina Vasiljeviæ titkár, saját kérésére, átkerült a helyi hivatalban. Helyé Noviæ Valéria tölti be.
Az elmúlt egy évben híd épült a Krivaja patakon: a Frano Supilo utcában, a Moša Pijade és a Makszim Gorkij utca szögletében és a Kisközben. A vágóhíd közelében megjavították a hidat. Hamarosan elkészül egy vasúti híd is.
Jók voltak a kapcsolataink Szabadka önkormányzatával és az Amerikai Fejlesztési Alappal. Az ő támogatásukkal nyílt meg a helyi hivatalban az információs központ, a tehenészek támogatást kaptak, és megalakították a Bajmlek Szövetkezetet. Gyermekjátszóterek épültek az óvodában, a napköziben, a rátai iskola udvarában, a rátai parkban és Mišiæevo településen a parkban. Az egészségház orvosi és gyógyászati felszerelést kapott. Az idén az iskola számítógépes tanteremmel bővült, a Jedinstvo -- Egység épületjavításra kapott pénzt. Következik a tűzoltóotthon renoválása. A Dózsa György Magyar Művelődési Központ egymillió dinárt kapott a községtől az építkezési munkálatok befejezésére.
A szabadkai Vízművek jóvoltából megjavították a vízvezetéket a Lázár cár és a Strossmayer utcákban. Folytatódott a kanalizációs csövek lefektetése a Moša Pijade és a Stossmayer utcában, valamint a Jugoszláv Néphasereg utca korzói részében és a Zombori úton. A szennyvízlevezető csövek elhelyezése jelenleg a Radiæ fivérek utcában folyik, és hamarosan folytatódik a JNH utcában, a vasútállomásig. A tervekben szerepel az úgynevezett végutcák aszfaltozása, és a a bajmok--bácsálmási műút lefedése koptatóréteggel.
A múltban három parkolóhely épült: a Dózsa György MMK, valamint a Borachoz és a Polethoz címzett vendéglők előtt. Felújították a Vuk Karadžiž Általános Iskola tetőszerkezetét 8 600 000 dinár értékben. A Szent Péter és Pál apostolok Plébánia környékén a közvilágítás lett kiépítve. Tatarozták a helyi hivatal épületét, a helyi közösség irodái új bútorzatot kaptak. Folyamatban van az útburkolat foltozása Bajmokon. A sportközpontot 20 évre bérbe adták. Ugyanaz a bérlő érdeklődik a sportcsarnok iránt is. Javították az óvoda falait. Bővült a kábeltévé-hálózat. Most dolgoznak egy nemzetközi dzsúdó-bajnokság megrendezésén.
Ökológiai szempontból nézve jelentős eredmény, hogy sikerült megfékezni a Lukas Italgyárból kiáramló bűzt és a Krivaja patak további szennyeződését. A halottasházakat a Klinócki magán temetkezési vállalat vette át.
A szociális kérdések megoldása sem szorult háttérbe, ugyanis 152 személy fél éven át kapott ebédet... Újabban háromhavonta hitelesítik a nyugdíjasok és földművesek egészségügyi könyvecskéit.
2003-ban először szervezte meg a helyi közösség tanácsa a karácsonyi ünnepeket és a szilveszterezést. Eredményes volt a 34. MIRK.
Terveinkben szerepel a Vuk Karadžiæ Általános Iskola homlokzatának bevakolása, szigetelése és az ablakok kicserélése. A Dózsa György MMK épületének befejezése. Az úszómedence befedése. A sportközpont rendezése. A Szentháromság és az üzletközpont közötti tér rendezése, az autóbusz-megálló építése a templom mögötti parknál, az útkereszteződés szélesítése. Folyatjuk az utak javítását.
Az idén új tartalmat adunk a falunapnak. Kiépítjük a bajmok--bácsalmási határátkelőhelyet, a Vásártéren levő termál kutat, a helyi hivatal épületének udvarában levő üzletközpontot. Az egészségház részére beszerzünk egy mentőkocsit, új szakorvosi és gyermekgyógyászati rendelőt nyitunk. Végleges megoldást keresünk a szeméttelep elhelyezésére. Elindítjuk az egy lakos -- egy facsemete faültetési akciót. Tervben van még a vízvezetékek kicserélése, a víztorony további rendezése, festése, a szennyvízelvezető csatorna további bővítése, a szennyvíztisztító elhelyezése és beindítása, a mezőőrszolgálat bevezetése, az úszómedence lefedése és termálvízzel való ellátása, lakások biztosítása nélkülözhetetlen káderek részére, a kábeltévé bővítés, 2000 új telefonszám bevezetése. Hídépítés a Tisztás határrészen, a Krivaja patakon. A faluturizmus kiépítése. Nagyobb törődés az ökológiával. Szükség esetén a zöldrendőr bevezetése. Új munkahelyek létesítése a mezőgazdaságban, a kisiparban, a hátárátkelőhelyen, a termálkútnál.
Támogatjuk Szabadkát, hogy nyerje el a városi státust, valamint Bajmok mini községgé szerveződését.
Felhívunk minden bajmoki lakost, hogy szeptember l9-én járuljon az urnák elé, és adja le szavazatát arra a polgármesterjelöltre és arra a listára, akitől, illetve amelytől a legtöbbet várja!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..