home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Egy emelettel kisebb?
(vas)
2012.12.19.
LXVII. évf. 51. szám
Egy emelettel kisebb?

Elkészült a Népszínház új tervvázlata. Az új javaslat szerint az épület a már kiépített 17 ezer négyzetméter helyett 10 ezer négyzetméteres lesz, eszerint lebontanák a korzó és a Szabadság tér felőli épületrész felső emeletét, s a színház magassága megegyezne a bontás előtti épületével.

Modest Dulić városelnök lapunk kérdéseire válaszolva levélben ismertette az új tervet, amely szerint egy nagyterem és egy kamaraterem készül majd, a kiadásra szánt helyiségek a Szabadság térre és a Korzó felé nyílnak, az épület homlokzata pedig neoklasszicista stílusú lesz, ahogyan az eddigi tervekben is szerepelt. A színpadok feletti épületrész megtartja a jelenlegi magasságát.
— Ahhoz, hogy a Népszínház az eredeti terv szerint épüljön fel, még legalább 15-20 millió euróra lenne szükség, ekkora pénzeket a mai gazdasági helyzetben nem várhatunk el. Ezért döntöttünk az új terv mellett, figyelembe véve a lakosság igényeit is — nyilatkozta Modest Dulić, hozzátéve, hogy a Népszínház épületének befejezése prioritásnak számít, ami nélkül a városközpontot nem lehet rendbe hozni.
A polgármester lapunknak adott válaszában hangsúlyozza: az új tervdokumentáció alapján felépülő színház a mai körülmények között sokkal könnyebben megvalósítható.
— A terület és a magasság csökkentése, illetve egy színházterem és a költséges színpadtechnika kiiktatásával a költségek a majdnem 20 millió euró helyett valamennyivel több mint 10 millió eurót tesznek majd, így az átépítéshez szükséges pénzeket sokkal könnyebb lesz előteremteni. Az új tervdokumentációnak a lehető legnagyobb mértékben figyelembe kell vennie az eddigi szanációt, adaptálást, átépítést és hozzáépítést, különösen figyelmet kell fordítania az oszlopokra, a bejárati előcsarnokra és a központi színházteremre — húzta alá a polgármester.
Az új műszaki tervdokumentáció egy olyan nagy színházterem és kamaraterem kialakítását irányozza elő, amely megfelel mind a közönség, mind a színház produkciós igényeinek.
A jelenleg 17 000 négyzetméteres épület a terv szerint mintegy 10 000 négyzetméteresre csökken, ebből valamivel több mint 8000 négyzetméter szolgálja a színházat, a földszinten pedig kétezer négyzetmétert foglalnak el az üzlethelyiségek.
— A kiadásra szánt üzlethelyiségekben semmiképp sem lenne helyük fogadóirodáknak vagy bankoknak, viszont ezeknek az helyiségeknek a kiadásából befolyó pénzösszeg fedezné a színház működéséhez szükséges költségeket — olvasható a levélben.
A témával kapcsolatban felkerestük a Népszínház igazgatóbizottságának tagjait, ők azonban azt nyilatkozták, hogy még nem kapták kézhez az új tervet, így nem szeretnének véleményt sem alkotni róla, még azt sem tudják, hogy mikor ül össze a bizottság, hogy megvitassa. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..