home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Egy doboznyi figyelmesség
Szakáll Laura
2022.12.03.
LXXVII. évf. 48. szám
Egy doboznyi figyelmesség

Egy kisgyermek se maradjon ajándék nélkül — vallják a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulói, akik számára fontos a jótékonyság. Az intézmény vezetői azt mondják, a tanulóknak meg kell tapasztalniuk, mekkora öröm megajándékozni a rászorulókat.

Az iskolában már hagyomány, hogy az advent kezdetével cipősdoboz-akciót szerveznek. Azok, akik meglepnének néhány kisgyermeket, a fő gyűjtőhelyen, a Kosztolányi-gimnáziumban is leadhatják az ajándékot, de Vajdaság több településén is lesznek kijelölt pontok. A szervezők legalább ezer csomagot szeretnének összeállítani — mondja az intézmény tanára, Dognar Alexander, aki évek óta koordinálja a gyűjtést, a csomagolást, illetve az ajándékok kiszállítását.

— Az felel meg legjobban, ha a dobozokat úgy csomagolják be az emberek, hogy ki tudjuk nyitni. Ez azért fontos, mert amikor átadjuk az ajándékot, a gyerekek megnézik, hogy a társaik mit kapnak. Így nem történhet meg, hogy az egyikük csak édességet kap, vagy egyik-másik csomag jóval szerényebb lesz. Annak is örülünk, ha valaki teli dobozt hoz, de akkor is hálásak vagyunk, ha csak egy dolog van a csomagban. Mi átrendezzük, hogy mindegyikbe kerüljön a négy fő elemből, mely az édesség, a játékszer, a tanszer, valamint a tisztálkodószer. Az édesség mellett sós rágcsákat is fel lehet kínálni. Ami a tanszereket illeti, füzet, filctoll, notesz, bármi számításba jöhet, amire a gyereknek az iskolában szüksége van. Az sem gond, ha az emberek nem tudják ezeket dobozba csomagolni, hiszen egy zacskóban is elfogadjuk az adományt. 

* Meddig tart a gyűjtés?

— A gyűjtőpontokon valószínűleg december 10-12-éig lehet átadni az ajándékokat. Ezután érkeznek a dobozok hozzánk, mi a diákokkal átrendezzük, átcsomagoljuk és karácsony előtt kiszállítjuk őket. A leginkább rászoruló diákokat lepjük meg, valamint Dreára és Hajdújárásra a Lurkóházakba is ellátogatunk, de más településekre is eljuttatjuk az ajándékokat. Ha sikerül sok dobozt összegyűjteni, mint például tavaly, akkor kiválasztunk egy általános iskolát, ahol minden gyereket megajándékozunk. Arra törekszünk majd, hogy szórványtelepülés iskoláját válasszuk, ahova kevesebb ajándék jut más szervezetektől. Vannak fix helyek, ahova mindenképp elmegyünk, de ha lesz bőven ajándék, más helyszíneket is sorra veszünk.  Fontos, hogy minden gyerek kapjon ajándékot karácsonyra, mert ezzel mi örömet tudunk szerezni.

A gyűjtőpontokról bővebben a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium közösségi oldalain is tájékozódhatnak azok, akik segíteni szeretnének.

Fotók forrása: Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..