home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Egy cipősdoboznyi szeretet
Rencsényi Elvira
2012.12.12.
LXVII. évf. 50. szám
Egy cipősdoboznyi szeretet

Örömmel tapasztalom, hogy egyre népszerűbb a jótékonykodás, az adományozás. Ilyenkor, karácsony közeledtével még inkább megmutatkozik ez a nemes gesztus: ki használt ruhaneműt, kinőtt lábbelit, megunt játékot ajándékoz szegény sorban élőknek, ki élelmiszert, gyógyszert vagy pénzt.

Napjainkban egyre többet hallani a cipősdoboz-akcióról. Ez az adományozási forma évekkel ezelőtt került be a vajdasági köztudatba, amikor külföldi családok küldtek egy-egy cipősdoboznyi ajándékot az itt élő, nehéz sorsú kisgyermekeknek. Azóta egyre több helyen szervezik meg ezt az akciót annak reményében, hogy az apró ajándékok nagy örömöt szereznek majd a szegény sorsú gyermekeknek.

Szabadkán a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium IV. S osztálya álmodott egy merészet, és tavaly karácsonyra száz cipősdoboznyi ajándékcsomagot adott át a kevi, törökfalui, illetve a dreai lurkóknak. Az ünnepi előadással egybekötött jótékonysági akció olyannyira megmelengette nemcsak az ajándékokat kapó, hanem az ajándékozó fiatalok szívét is, hogy az idén már nem is volt kérdés számukra, hogy megszervezik-e ismét.

— Nagy öröm, sőt mondhatni igazi élmény volt számunkra a tavalyi akció a dobozok begyűjtésétől kezdve az átadás ünnepi pillanatáig — tudtuk meg Egyedi Emesétől, az egyik szervezőtől. — Az osztálytársaim közül mindenki kivette a részét a munkából: órák után benn maradtunk plakátokat, felhívásokat készíteni, csomagoltunk, fogadtuk az adományokat, rendszereztük őket. Ráadásul az ünnepi műsort is mi magunk szolgáltattuk: volt, aki énekelt, volt, aki zenélt, mások szavaltak. Nagyszerű érzés volt ajándékozni, örömöt szerezni azoknak a kisgyermekeknek, akik talán semmilyen egyéb ajándékra nem számíthattak karácsonyra.

A jótékonysági akció Nyúl Sára ötlete alapján indult útjára. A Baptista Szeretetszolgálat munkáját segítve úgy érezte, akad néhány jó szándékú társa, akikkel közösen megvalósítható ez a nemes elképzelés. Nem csalódott.

— Egy emberként sorakoztak fel az osztálytársaink, hogy ők is kivegyék részüket az akcióból. Nagy örömmel és lelkesedéssel végeztük a feladatunkat, és azt hiszem, mindnyájunk nevében mondhatom: igazi élmény volt számunkra, hogy segíthettünk. A polgárok részéről is pozitív visszajelzések érkeztek, amit az összegyűlt százhúsz, édességet, játékot, tisztálkodási szereket, sapkát, sálat, kesztyűt stb. tartalmazó cipősdoboz is tanúsít. Örömmel vettük tudomásul, hogy az emberek igenis szívesen adakoznak, ha a tudomásukra jut, hol, miként tehetik ezt.

Az idén tehát ismét beindult a cipősdoboz-akció. A fiatalok ezúttal is a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumba várják az adományokat, a portán lehet leadni őket. Az ajándékok ezúttal Hajdújárásra, Kevibe és Dreára kerülnek, s a tavalyihoz hasonló ünnepi műsor keretében adják át őket a gyermekeknek a IV. S osztály tanulói.

— Ezúton szeretnénk megköszönni mindenkinek az adományokat, a szüleinknek pedig azt az anyagi és erkölcsi támogatást, amely nélkül nem tudnánk eljutni ezekbe a távoli falvakba. Ők azok ugyanis, akik fáradságot és pénzt nem kímélve megoldják a szállítást, saját gépkocsival visznek el bennünket a fent említett helyszínekre. Az idei akciónk december 17-én zárul, addig szeretettel várunk mindenkit, aki szívesen ajándékozna egy cipősdoboznyi szeretetet a szegény sorban élő gyermekeknek.

A cipősdoboz-akció lényege, hogy olcsó, már megunt vagy kinőtt tárgyak is ajándékozhatók, így bárki el tud készíteni legalább egy ilyen ajándékcsomagot. Az üres cipősdobozba kerülhet tanszer, ceruza, játék, tisztálkodási szer, sapka, sál, kesztyű, póló, zokni, édesség, sós ropogtatni való, továbbá könyv, karácsonyi dísz stb. A lényeg az, hogy örömöt szerezzünk vele az 5-10 éves kislányoknak és kisfiúknak!
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..