home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Egy a küzdősportok közül
Bacsik Lőrinc Natália
2024.02.13.
LXXIX. évf. 6. szám
Egy a küzdősportok közül

Magyarcsernyén december 1-je óta van lehetőségük a gyerekeknek birkózásra járni. Az edzéseket a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermében tartják Csányi Viktor helyi edző vezetésével.

— Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezetője keresett fel, hogy Magyarcsernyén is szeretnének indítani egy kihelyezett tagozatot, vállalnám-e a gyerekekkel való foglalkozást. A felkérést örömmel fogadtam el. Gyerekkoromban (tizenkét—tizenhét évesen) én is jártam birkózóedzésekre Nagybecskereken, versenyeken is részt vettem, Zombortól Kragujevacig sok helyre eljutottam. Egyszer voltunk Kaposváron is, pedig akkor, a ’90-es években ritkaság volt külföldre utazni. A helyi rendőrállomáson dolgozom, helyszínelő vagyok, s örülök, hogy szabadidőmben újra a birkózással foglalkozhatok — mesélte Csányi Viktor. — Hetente két alkalommal vannak edzéseink. Lehetne többször is, de a gyerekek többsége más csoportokba is jár (néptánc, citera, asztalitenisz, futball), így már nem fér bele a szabadidejükbe. A másfél órás edzést bemelegítéssel, különféle gyakorlatokkal kezdjük. Nagyon meglepődtem decemberben, amikor először találkoztam a fiatalokkal, s azt láthattam, hogy nem mindenki tudott például bukfencezni. Azóta már begyakorolták, sőt a hidat, a gyertyát is meg tudják csinálni. Az edzésekre 18-19 alsós, felsős diák jár, de van köztük 2 ovis is. Nem csak csernyeiek, Tóbáról is jönnek 4-en. Sőt, lányok is részt vesznek az edzéseken. Amikor én birkóztam, egy lány sem volt köztünk, úgyhogy ez külön öröm számomra, hiszen a lányokból is lehetnek jó birkózók. Sajnos azt kellett tapasztalnom, hogy a mai gyerekeknek nincs megfelelő mozgásképességük, nagyon merevek. Ezen próbálok segíteni, ezt igyekszünk kijavítani. A birkózás is, akárcsak a többi sport, sokat tud fejleszteni a fizikumon, testfelépítésen, ami jól hat az egészségünkre is. Mindez pedig növeli az önbizalmat. Mindenkinek csak ajánlani tudom, bármikor lehet csatlakozni hozzánk.


Bálint Tímea felvétele

A gyerekeket is megkérdeztem, mit szeretnek a birkózásban és az edzésekben.

Hegyközi Ádám hatodikos tanuló: — Főleg nyújtó gyakorlatokat végzünk, de az esést is gyakoroljuk. Idővel sokkal erősebbek leszünk, és jó az edző is.

Tóth Arnold ötödikes diák: — Az a jó, hogy mindig valamilyen gyakorlatokat csinálunk, azaz sokat mozgunk. Azt is megtanuljuk, hogyan kell ledobni egymást a földre, vagyis a szivacsra.

— Amikor elkezdődik az edzés, először futunk pár kört. Utána csinálunk tornagyakorlatokat, bukfencezünk, majd következnek a birkózási gyakorlatok. Azt szeretem a birkózásban, hogy megtanulok esni, és megvédeni magam — mondta a hetedikes Samolov Martin.

A szintén hetedikes Bálint Leventének minden tetszik az edzéseken, ahol találkozhat a barátaival, és az is jó, hogy ügyességi játékokban is részt vehetnek. A hatodikos Csányi Alex a futást, a bukfencezést és a csapatjátékokat emelte ki.

Bálint Hunor elsős tanuló: — Szeretem a kék pólót, melyet kaptunk, mert egyformán vagyunk felöltözve. Az edzés elején mindig bemelegítünk, utána gyakoroljuk a bukfencet, átfordításokat, fogásokat, de mindig van idő egy kis játékra is. A jövőben birkózóversenyeket szeretnék nyerni.

Helfrich Kitti elsős kisdiák: — Új tornamozdulatokat végzünk, sokat szaladunk, és ezt guggolással, mászással kombináljuk.

A másodikos Helfrich Kiara szerint sokkal kitartóbbak lettek, nem fáradnak ki olyan könnyen. Ő is szeretne profi birkózó lenni, és ezzel híressé válni.

Az edzések ingyenesek, a gyerekek nagyon élvezik. Az edző remek munkát végez, és példát mutat azzal, hogy két gyermeke is tagja a csoportnak. Magyarcsernyén korábban nem foglalkoztak birkózással. Bízunk benne, hogy egy-két év múlva már versenyeken is részt vesznek a csernyei, tóbai fiúk és lányok.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..