home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Egri csillagok — vármustra a Pilisben
Martinek Imre
2023.09.13.
LXXVIII. évf. 36. szám
Egri csillagok — vármustra a Pilisben

Ottjártunkkor a kihelyezett emléktáblán a szeptember 13-ai dátumot is leolvashattuk.

Históriás előzmények: 1552. szeptember 9-én kezdődött, és harmincnyolc napig tartott Eger várának ostroma a hódító törökök által. Noha a támadók létszáma, illetve hadieszközeinek potenciális ereje messze-messze túlszárnyalta az ostrom alá vett várbeliekét, a védők hősies elszántsága és kitartása, párosulva Dobó István várkapitány és tisztjei hadászati szakértelmével képesnek bizonyult a túlerő megállítására. A győzelem eredményeképpen 1596-ig sikerült megállítani a további oszmán hódítást a Magyar Királyság és Európa nyugati része ellen.

...

Mindezen eseményről négyszáztizenhat esztendővel később (1968-ban) játékfilm is készült. Nemeskürty István forgatókönyve alapján Várkonyi Zoltán rendezésében. Módosított helyszínnel ugyan, viszont korhű környezetben, sőt még ennél is autentikusabb „kulisszák” felhasználásával.


No, de nézzük sorjában! A Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye ihlette magyar játékfilmhez az alkotók Budapesttől alig néhány kilométerre, a Nagy-Kevély lábánál, Pilisborosjenő és Csobánka között húzódó völgyben egy igazi kővárat építtettek.

Tényleg igazi kőből épült, hiszen azon színészek másztak fel a forgatás során, amikor lényegében egy valódi csatát vettek fel, és mindezt más anyag nem bírta volna el.

Több vonatkozó forrás is megjegyzi, hogy azért éppen itt épült fel a vár, mert a valódit Egerben körbenőtte a város, ezért ott nehéz lett volna forgatni. Másrészt ez Budapest, azaz a filmgyár közelében volt. Továbbá szempont lehetett minden bizonnyal az is, hogy ezt bátran szét lehetett rombolni.

Nem utolsósorban pedig a közeli katonai bázisról jó sok statisztát lehetett verbuválni.

(Külső hivatkozások: szallaskeres.hu és termeszetjaro.hu)

„A forgatások alatt a nagyrészt fából készült vár egy része leégett, amelyet rögtön újjá is építettek. Sajnos, a film elkészülte után a vár magára maradt, így az ember és a természet romboló hatása mára romossá tette.

A forgatás 40. évfordulójára 2008 nyarán a vár környékét a Pilisborosjenői Önkormányzat rendbehozatta.”*

 (*forrás: a Pilisborosjenői Kevélyhegyi Tanösvény 4. számú információs táblája)

Múltvallató barangolási jegyzetünk helyszíni fotói 2023. június 30-án és július 19-én készültek. A legapróbb ambientális részletre is kiterjedő alapossággal. Valóban érdemes felkeresni!

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..