home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Eggyel több ok a szülőföldön maradásra
Talpai Lóránt
2013.07.17.
LXVIII. évf. 29. szám
Eggyel több ok a szülőföldön maradásra

Mesterképzés indul a Sapientia egyetemen — Új kormány Csehországban — 18 év kormányzás után mondott le a miniszterelnök — Zavargások Belfast utcáin

Mesterképzés indul a Sapientia egyetemen

A jövő tanévtől hét szakon indít mesterképzést a Sapientia. A négy marosvásárhelyi és három csíkszeredai szakon összesen 203 helyre hirdettek felvételit. A képzések fele tandíjmentes. A Sapientia EMTE intézményi akkreditálásáról szóló törvényt tavaly fogadta el a román parlament, és ezáltal vált lehetővé, hogy az egyetem államvizsgát szervezzen és mesterképzést indítson. Dávid László, az egyetem rektora arra hívta fel a figyelmet, hogy az anyanyelvű mesterképzés megszervezése az erdélyi magyar fiatalok szülőföldön való maradására irányul. „Ha valaki külföldre megy mesterképzésre, azzal megszakítja a köteléket az itthoniakkal, és könnyen ottmarad. Ezért magyarországi egyetemekkel olyan szerződést kötöttünk, amelynek értelmében a mesterképzésen levő hallgató egy-egy szemesztert tölt Magyarországon, de itthon végez, és így nem szakítja el a köteléket, mely a szülőföldjéhez fűzi” — magyarázta a rektor.

Új kormány Csehországban

Sok-sok huzavona után megalakult az új cseh kormány. Milos Zeman köztársasági elnök Jirí Rusnokot nevezte ki miniszterelnöknek. Az új kabinetnek 14 minisztere van. A legfontosabb tárcákat tapasztalt személyiségek kapták: Jan Fischer volt kormányfő pénzügyminiszter és kormányfőhelyettes lett, a külügyi tárcát Jan Kohout, a belügyit pedig Martin Pecina vezeti. Mindketten másodszor kaptak kormánytagi tisztséget. A távozó kormány tagjai közül egyedül Vlastimil Picek tábornok, egykori védelmi miniszter lett az új kabinetnek is a tagja. Fontos tudnivaló, hogy Milos Zeman a parlamenti pártok többségének akarata ellenére nevezte ki a miniszterelnököt. Emiatt a jobboldal jelöltje, Miroslava Nemcová azonnal távozott a Hradzsin díszterméből anélkül, hogy gratulált volna, illetve koccintott volna az államfővel és az új kormány tagjaival. Nyilatkozata szerint így tiltakozott a hivatalnokkormány kinevezése ellen.

18 év kormányzás után mondott le a miniszterelnök

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök 18 évig képviselte kormányfőként Luxemburgot Európa- és világszerte. Az 58 éves néppárti politikus az európai integrációs folyamat egyik kiemelkedően fontos személyisége volt. Oroszlánrészt vállalt a maastrichti szerződés kidolgozásában és az euró létrehozásában. Hét éven át elnökölt a közös fizetőeszközt használó országok pénzügyminisztereinek tanácskozásain is. Jean-Claude Juncker azután jelentette be lemondását, miután ismeretessé vált, hogy az általa felügyelt titkosszolgálatnál törvénytelenségeket követtek el. Egyebek között törvénytelen módon hajtottak végre lehallgatásokat, gyanús ügyleteket bonyolítottak le luxusautókkal és pedofíliával vádoltak meg egy főügyészt.

Zavargások Belfast utcáin

Belfastban tartotta hagyományos fölvonulását az Orániai Rend. A rendezvényt szinte minden évben utcai zavargások követik. Az összecsapások az idén sem maradtak el. A protestáns tüntetők a rendőrökkel akkor csaptak össze, amikor a rend felvonulói egy olyan utcaszakaszhoz értek, amelyet a rendőrség lezárt, hogy elejét vegye a protestánsok és a katolikus negyedek lakói közötti összetűzésnek. A zavargásokban több tíz rendőr és az északír regionális parlament egyik képviselője is megsebesült. Az ütközet után a rendőrök tizenegy rendbontót őrizetbe vettek.
Oroszországban a hidzsábot, Kínában pedig a házi feladatot tiltották be
Az orosz Legfelső Bíróság legújabb döntése értelmében ezentúl tilos a hidzsáb, avagy a muzulmán nők fejét és testét eltakaró ruházat viselete az oroszországi iskolákban. Az orosz hatóságok szerint az intézkedésre az észak-kaukázusi orosz köztársaságokkal határos Sztavropoli terület egyik iskolájában 2012 októberében történt esemény miatt volt szükség. Egy kis falu tanintézményének igazgatója ugyanis nem engedte meg, hogy a lányok hidzsábban járjanak órára. A tiltás miatt a szülők feljelentést tettek az ügyészségen, perre vitték az ügyet, mely aztán országos visszhangot kapott. Mindeközben Kínában is iskolai ügyekről döntöttek, igaz, nem a tanulók öltözékével, hanem a házi fela-dattal kapcsolatban. A kínai Oktatási Minisztérium megtiltotta, hogy a nyári szünetben házi feladatot adjanak a kisiskolásoknak. A kínai kormány a döntéssel a gyerekekre nehezedő terheket enyhítené.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..