home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Egészségesek, ez a legfontosabb
Kónya-Kovács Otília
2013.11.13.
LXVIII. évf. 46. szám
Egészségesek, ez a legfontosabb

A muzslyai Szarvák család egy kicsiny házikóban éldegél. Boldogok. A tíz gyermek mind egészséges, és ez a legfontosabb — mondja Gabriella, az édesanya. Az első házasságából három gyermeke született, a jelenlegi férjével, Szarvák Andrással hét közös gyermeket is nevelnek. Karácsonykor lesz tizennégy éve, hogy egybekeltek.

A gyerekeket az anya mutatta be: csak a legidősebb és a legfiatalabbak bújtak elő, a többiek nem igazán mutatkoztak meg, csak a közös fényképezésre lehetett őket kicsalni a ház elé.

Valéria 18 éves, péknek tanul; öccse, a 16 éves Sztiven úgyszintén pék szeretne lenni. Mindketten nagyon hasznosnak vélik az iskolában tartott gyakorlati órákat, hiszen ilyenkor az étkezdébe maguk készítik el a különféle süteményeket, kifliket, pereceket, minipizzákat. Krisztina 14 éves, végzős az általános iskolában. Klaudia a 12. életévét töltötte be, Ervin 11 éves, Tünde pedig 7. Az ikrek: Mónika és Magdolna 5 évesek, jövőre indulnak óvodába, a kis András a 4. életévében van, a pici Valentin pedig 6 hónapos.

Arra a kérdésre, hogyan telik el egy-egy napjuk, egyszerű a válasz: biztosan ugyanúgy, mint egy kétgyermekes családban, csakhogy az övék sokkal népesebb. A beszélgetés során azt is elárulták, hogy idestova hét éve költöztek a mostani otthonukba az úgynevezett Újsoron levő nagyon rossz állapotban levő házból. Itt valamivel jobb, hiszen van áram és víz. Mint mondják, nincs pénz a plébánia jóvoltából használatba kapott ház tatarozására — bármennyire ráférne is a javítgatás —, mert jóformán minden pénzüket élelemre költik.

András, a családfő gondoskodik arról, hogy mindig legyen az asztalon kenyér. Amióta hat hónapja az egyik városi roncstelepen felmondást kapott, csak alkalmi munkákat vállal. Érkezésemkor egy kertben ásott, onnan hívták haza. Eddig csak egyszer fordult elő, hogy két hétig semmilyen munkája nem akadt. Rövid ideig egy kátyi farmon dolgozott, akkor pedig a családnak volt nehéz, hiszen Gabriella a kilenc gyerekkel egyedül maradt. Minden ház körüli munkát elvállal: favágást, a fa összehasogatását, ásást. Megkönnyítené az életüket, ha volna egy traktorjuk, hiszen így fát hordhatna a Tiszáról, azt árulva pedig egy kis pénzhez juthatna — vallja.

Kíváncsi voltam arra is, vajon Gabriella mennyit töri a fejét azon, hogy ugyan mit is főzzön. Elmondta, hogy szinte mindig kikéri ebben a gyerekek véleményét. Persze, mire mindenki kedvenc étele sorba kerül, lehet is elölről kezdeni az egészet. Az ikrek közül Magdika a lencsét, Klaudia pedig a babot szereti legjobban. Annyi bizonyos, hogy nem válogatósak.

A ház környékén nincs kert, minden zöldségfélét meg kell vásárolniuk. Baromfit sem tarthatnak, mert a kis András allergiás a tollra. Egy anyakocájuk van: malacokat szoktak nevelni. Három kutyus is csahol az udvaron, és két cica dörgölőzik a lábunkhoz — ők a csemeték kedvencei.

A gyerekek a nagycsaládos életet nagyon jónak tartják, mivel náluk soha, egy percig sem lehet unatkozni. Kisebb civódások ugyan előfordulnak, ami még belefér a testvéri szeretetbe, de veszekedésekre nincs példa. A kis András a síppal volt elfoglalva, az ikerpár legszívesebben biciklizni, labdázni szeret, a pici Valentin pedig csak jóízűeket mosolygott: pillanatnyilag neki a legeslegjobb, hiszen kézről kézre adják, babusgatják, kényeztetik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..