home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Egészséges üdítők a nyárra
Bíró Tímea
2020.07.08.
LXXV. évf. 27. szám
Egészséges üdítők a nyárra

A nyári hőség sem indokolja, hogy cukros frissítőket fogyasszunk, hiszen nemcsak azért fölöslegesek, mert tele vannak cukorral, és ebből adódóan nem oltják a szomjúságot, hanem mert még a sportolásba fektetett munkát is eredménytelenné teszik.

Hőség ide vagy oda, keressük az egészséges verziókat, és ne terheljük le a szervezetünket a bolti jegesteákkal. Aki szereti a gyógynövényekből készült teákat, az valószínűleg a nyáron sem mond le róluk. Vannak olyanok, amelyek igen finomak, ráadásul hűsítő hatásúak a nagy melegben.

A csipkebogyótea rendkívül népszerű. A savanykás ízét a benne található C-vitamin adja, mely kiválóan oltja a szomjúságot. A citromfűből készült tea nyugtató hatású, ezért szívpanaszok és depresszió esetén is alkalmazzák, emellett szabályozza a pajzsmirigy működését. A limonádét is helyettesíthetjük vele. A citromon kívül a nyár másik óriási sztárja a menta, melyből teát is főzhetünk, illetve a levelei citromkarikákkal és jéggel gondoskodnak a felfrissülésünkről.

Különféle gyümölcsöket is felhasználhatunk, hogy egészséges és rostban gazdag üdítőt nyerjünk belőlük. Nézzünk néhány különlegességet!

 

Görögdinnyés limonádé

Hozzávalók: 2 nagyobb szelet görögdinnye, 2 citrom, 8 dl víz, 5-6 levél bazsalikom, menta vagy citromfű.

Elkészítése: Kivágjuk a héjból a dinnyehúst, kimagozzuk, felkockázzuk, turmixba tesszük, hozzáadjuk a citrom kifacsart levét, összeturmixoljuk, majd felöntjük a vízzel. Hozzáadjuk a kézzel összemorzsolt vagy akár késsel finomra vágott zöldfűszert, hogy még frissebb legyen. Ha kellően édes a dinnye, semmilyen édesítő nem szükséges hozzá.

 

Gyömbérlimonádé

Hozzávalók: egy diónyi friss gyömbér, 2 evőkanál méz, 2 narancs, 1 kávéskanál őrölt kurkuma, 1 liter víz.

Elkészítése: Meghámozzuk a gyömbért, apró kockákra vágjuk, az egyik narancs héját zöldséghámozóval vékonyan lehúzzuk, és mindkettőt 3 dl forró vízbe tesszük, 4-5 percig forraljuk, a tűzről levéve 5 percet pihentetjük, majd leszűrjük. Hozzáadjuk a mézet, a kurkumát és a narancs kifacsart levét, felöntjük a maradék vízzel. Mielőtt fogyasztanánk, alaposan lehűtjük.

 

Jeges-citromos zöldtea

Hozzávalók: 2 filter zöldtea, 2 citrom, 1 liter víz, 3 evőkanál méz vagy más édesítő, 4-5 mentalevél.

Elkészítése: A teához felforralunk 3 dl vizet, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a teafiltert, és 5 percig áztatjuk. A filtereket eltávolítva elkeverjük a mézzel és a citromlével, beledobjuk a kézzel egy kissé összemorzsolt mentaleveleket, majd felöntjük a maradék vízzel. Hűtőbe tesszük felhasználásig. Jégkockával még frissítőbb, de tehetünk bele néhány szem málnát, áfonyát is, nem fogja elrontani.

 

Szedres-mentás jeges tea

Hozzávalók: 5 filter feketetea, ¼ csésze összezúzott mentalevél és 4-5 egész levél, 4 csésze forró víz, fél csésze méz.

Elkészítése: 5-10 percre forró vízbe helyezzük a feketetea filtereit és a mentaleveleket, majd leszűrjük az egészet. Belekeverjük a mézet, utána turmixgéppel vagy botmixerrel pépesítjük a szedret. Összekeverjük az egészet, és jégkockákat adunk hozzá.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..