home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Egészség, turizmus, újságírók — Nagykároly
Tóth Lívia
2015.09.28.
LXX. évf. 38. szám
Egészség, turizmus, újságírók — Nagykároly

Nagykároly, Szatmár vármegye egykori székhelye, évszázadokon át fontos szerepet töltött be a térségben. A település életét sokáig meghatározó Károlyi család kastélya kívül-belül megújulva, a régi pompájában várja a látogatókat.

Nagykárolyban született Károli Gáspár, az első teljes magyar nyelvű Biblia fordítója, Kaffka Margit író, költő, de Kölcsey Ferenc, Ady Endre is kötődik a városhoz. Sőt, 1846. szeptember 8-án itt ismerkedett meg Petőfi Sándor Szendrey Júliával. A felsorolt, pontosabban csak érintett történelmi és irodalmi „csemegék” mellett nagy vonzerővel bír a helyi termálstrand is.

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) az idén is itt rendezte meg őszi, díjátadással egybekötött szakmai találkozóját. A konferenciának a gyönyörű kastély termei adtak helyszínt, az egybesereglett sajtómunkások pedig a meleg vizes medencékben pihenhették ki az előadások fáradalmait.

A találkozó részvevőinek egy csoportja

A tanácskozás fő témája ezúttal az egészségturizmus, illetve a helyi értékek népszerűsítési módja volt. Erről többek között Ritli László Csongor egészségügyi menedzser beszélt, Erdős Alpár pszichológus a stresszkezelésről értekezett.

Vajon milyen kihívások várnak az újságíróra, ha megszokott tevékenységét a kultúrdiplomáciára cseréli fel? A jelenlévőkkel Bartha Csaba, a Budapesti Román Kulturális Intézet korábbi munkatársa osztotta meg tapasztalatait, Havasi János viszont bevallotta, nagy izgalommal készül az új pozíciójára, a Párizsi Magyar Intézet vezetésére.

A programot három könyvbemutató is színesítette. A MÚRE idei, Óradnán és Radnaborbereken megtartott riporttáborának anyagát a Nem magyarul magyarok című kiadvány tartalmazza. A PéterPál Könyvkiadó a honismereti fotóalbum sorozatának újabb, Dsida Jenőről szóló kötetét népszerűsítette, Havasi János pedig a Helyzet volt című könyvét ajánlotta az olvasók figyelmébe. „Régóta motoszkál bennem a gondolat, hogy összefoglalom a nyolcvanas évek végéhez és a kilencvenesek elejéhez fűződő emlékeimet. Hogy miért éppen ezen évekét? Talán, mert az átmenet évtizede volt, egy kis reménnyel a fél évszázados sötétség után” — írja a fülszövegben. 

A díjazottak Rácz Évával, a MÚRE elnökével

A MÚRE díjátadójára méltó környezetben, a Károlyi-kastély lovagtermében került sor. Nívódíjat kapott Tököli Magdolna, a Bihari Napló napilap főszerkesztő-helyettese. Oklevelet vehetett át Farkas-Ráduly Melánia és Gergely Erika, a Szövegkovács nyelvőrző blog két ötletgazdája és működtetője, valamint a Maszol.ro csapata a portál megújításáért. Megosztott dicséretben részesült Benedek Csilla, a Bukaresti Rádió, valamint Molnár Ildikó, a Marosvásárhelyi Rádió magyar adásának munkatársa.

MARTINEK Imre felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..