home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Edzésgyakorlatok a tüdőnek
Bíró Tímea
2019.08.22.
LXXIV. évf. 33. szám
Edzésgyakorlatok a tüdőnek

Több olyan mozgásformát ismerünk, amelynél fontos a megfelelő tüdőkapacitás.

Nemcsak a rekreálóknak kell odafigyelniük a légzésre, hanem mindenkinek, hiszen nem egészséges és nem túl biztató, ha egy rövidebb lépcsőzés is már jelentős erőfeszítésbe kerül.

Rendszeres edzéssel javítható a tüdőkapacitás. Mindenki megtanulhatja a lehető legjobban kontrollálni a légzésritmusát, illetve ha kell, lassítani is az edzés során. A nagyobb teljesítmény érdekében egyre több sportoló egészíti ki edzését tüdőkapacitást növelő légzőgyakorlatokkal. A kímélő tornaformák — mint a jóga, a tai-csi, a csikung vagy a relaxáció — jó közérzetet eredményeznek, és javítják a regenerációs képességet. Segítségükkel jobban tud fejlődni a szív, az érrendszer és a technika.

A sportolók a légzés irányításával jobban tudják kezelni a stresszhelyzetet versenyek, mérkőzések során. Így minden szükséges eszközük megvan ahhoz, hogy szellemileg el tudjanak lazulni, mentálisan erősödni — a mindennapi életben is. 

Gyakran elfeledkezünk arról, hogy a légzésben mennyi izom vesz részt, a többi közt a rekeszizom is, mely a tüdő alatt helyezkedik el, és nyomást gyakorol a hasi területre. Így már jobban érti az ember, miért kulcsfontosságú és jótékony hatású megtanulni a hasi légzést. Nyugodt helyzetben belégzéskor a has domborodik ki, mivel a tüdő lefelé nyúlik meg. Viszont stresszes helyzetben a rekeszizom megmerevedik, és a tüdő nem tud lefelé terjeszkedni. Az eredmény: a légzés mellkasivá és felületessé válik.

Az átlagemberek esetében, akik nem végeznek rendszeresen fizikai munkát, és ülő életmódot folytatnak, körülbelül 3,5 liter a tüdőkapacitás — rendszeres mozgással azonban ez 5-6 literre növelhető. Azért fontos a vitálkapacitás javítása, hogy az ember minél több levegőt, ezáltal pedig minél több oxigént tudjon magához venni.

A gyakorlat kivitelezése: Kilégzésre az ember a karjait a feje fölé emeli, utána gyorsan és ritmusosan előrehajol, eközben pedig belélegzik. Azért hívják ezt kompressziós légzésnek, mert azáltal, hogy az ember előrehajolásnál lélegzik be, és a karjait hátrahúzza, a levegőt úgyszólván kompresszálja, főleg a tüdő felső részét aktivizálva, ami a többségnél általában kiesik a légzési folyamatból. Egyszerre maximum 8-szor szabad megismételni a gyakorlatot. Előfordulhat, hogy ha többet csinálunk, elkezdünk szédülni. Pusztán egyhavi gyakorlással 1,5-2 liternyi levegővel lehet javítani a kapacitásunkat. Főleg a tüdő felső harmadát aktivizálja ez a légzéstípus.

Fontos megemlíteni a méregtelenítő légzést is, melynek az a szerepe, hogy elősegítse a megbetegítő, felesleges savak kiürülését, bázikus állapot felé terelgetve a szervezetet és a testnedveket, a helytelen táplálkozás miatt ugyanis a test elsavasodik. Ennek egyik hatása, hogy az eredetileg természetes állapotukban lúgos kémhatású testnedvek (vizelet, vér, epefolyadék, nyál stb.) savas kémhatásúvá válnak.

A méregtelenítő légzés kivitelezése: Egy nagyon mély, alapos belégzés után minél jobban elnyújtott kilégzés. Először lehet, hogy ez a kilégzés csak 20–30 másodpercig fog tartani, de addig kell gyakorolni, amíg 108 másodpercesre nem nyúlik. Amikor az ember szép lassan az összes levegőt kilélegezte, és úgy érzi, hogy nincs több a tüdejében, akkor a vállakat hátra kell húzni, és még egy kis levegőt kipréselni. Ezt meg kell próbálni kétszer-háromszor megismételni. Ennél a légzésnél fontos még, hogy a mély, alapos belégzés orron, a hosszú, lassú kilégzés pedig szájon át történjen. Nagyon jó hatású fáradékonyság ellen és fejfájás esetén is, mert a fáradtság mögött gyakran túlsavasodás áll.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..