home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Eddig 17 kilométer… Már vagy csak?!
Kartali Róbert
2019.06.16.
LXXIV. évf. 24. szám
Eddig 17 kilométer… Már vagy csak?!

Telefonon tárgyalt Vučić és Merkel — 

Telefonon tárgyalt Vučić és Merkel  

A Belgrád és Pristina közötti párbeszéd holtpontjáról, Szerbia és Németország bilaterális kapcsolatairól, valamint a régió helyzetéről tárgyalt telefonon Aleksandar Vučić szerb elnök és Angela Merkel német kancellár — írja sajtóértesítésében a szerb elnöki kabinet. A hosszú és baráti hangvételű beszélgetés során Vučić rámutatott arra, hogy Szerbia teljes mértékben elkötelezett az Európai Unió közvetítésével folytatott párbeszéd mellett, melynek célja a régió stabilitásának megőrzése egy kompromisszumos és kölcsönösen elfogadható megoldás révén. A szerb elnök megköszönte Merkel kancellár támogató kezdeményezését, hogy Berlinben, valamint Emmanuel Macron francia elnöknek, hogy hamarosan Párizsban is tárgyalhatnak a régió stabilitásának megőrzésére irányuló folyamatról.

Vučić megismételte, hogy a párbeszédben bekövetkezett patthelyzet leküzdése érdekében meg kell szüntetni a szerbiai termékekre kivetett koszovói adókat, és ismét felkérte Merkel kancellárt, segítsen abban, hogy Szerbia és Koszovó között folytatódhasson a szabad árucsere. Vučić hangsúlyozta, hogy Szerbia továbbra is elkötelezett a nyugat-balkáni béke és az együttműködés politikájában, köszönetet mondva Merkel kancellárnak, hogy a berlini folyamat elindításával jelentősen hozzájárult a régió stabilitásához. Szerbia elnöke felkérte a német kancellárt, hogy támogassa a regionális gazdasági övezet létrehozását, mivel szerinte ez döntő fontosságú a nyugat-balkáni országok gazdasági fejlődése szempontjából. Vučić és Merkel elégedett a Szerbia és Németország közötti politikai párbeszéddel, illetve gazdasági együttműködéssel, rámutatva, hogy a Szerbiában tevékenykedő német vállalatok mintegy 60 000 munkavállalót foglalkoztatnak. Vučić a telefonbeszélgetés végén arra kérte Merkel kancellárt, hogy ismét látogasson el Szerbiába — áll a szerb elnök sajtószolgálatának közleményében. (Beta)

 

Épül a Budapest—Belgrád vasútvonal

Eddig 17 km hosszúságban készült el a Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút, mely lehetővé teszi majd a vonatok számára az akár 200 km/h sebességű közlekedést is. Inđija közelében, a Stara Pazova és Újvidék közötti szakasz építkezési munkálatainak megtekintésekor Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter kiemelte, hogy az Újvidék és Szabadka közötti szakasz építése a következő év elején indul. (Tanjug)

 

Kötelező lesz a középiskola

Kötelezővé tennék Szerbiában a középiskolai oktatást, amihez alkotmánymódosításra is szükség lesz — nyilatkozta a sajtónak Mladen Šarčević oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési miniszter. Az új gyermekjogi és -védelmi törvénytervezet szerint Szerbia minden gyermekének joga van az ingyenes és minőségi általános, valamint középiskolai oktatásra, mely mindenki számára kötelező érvényű. Mint kifejtette, a mostani alkotmány úgy rendelkezik, hogy az általános iskola ingyenes és kötelező, a középiskola pedig ingyenes. A kötelező középiskolai oktatás esetében szükség van egy diákkollégiumi hálózat létrehozására, a diákok közlekedésének megszervezésére és a már elfogadott törvények alkalmazására is. (Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..