home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
ESEMÉNYÁRADAT A TISZA MENTÉN
Tóth Lívia
2005.04.13.
LX. évf. 15. szám
ESEMÉNYÁRADAT A TISZA MENTÉN

Mlaðan Dinkić pénzügyminiszter és munkatársai Takács István köztársasági képviselő társaságábanMiniszterek Zentán Tisza menti látogatása során Mlaðan Dinkić köztársasági pénzügyminiszter és munkatársai Zentán a gazdasági szakemberekkel, a vállalatvezetőkkel és magánvállalkozókkal...

Mlaðan Dinkić pénzügyminiszter és munkatársai Takács István köztársasági képviselő társaságában

Miniszterek Zentán
Tisza menti látogatása során Mlaðan Dinkić köztársasági pénzügyminiszter és munkatársai Zentán a gazdasági szakemberekkel, a vállalatvezetőkkel és magánvállalkozókkal találkoztak, akik kérdéseket tehettek fel az adó- és pénzpolitika terén várható változásokról. A Tisza menti város, de a község gazdasági életében is meghatározó szerepet játszik a dohánygyár további sorsának alakulása. Az ügyet felkarolta a pénzügyminisztérium, ugyanis a cég hitel-visszafizetési kötelezettségét átvállalta az állam, s más formában is támogatást nyújtott. Ezzel lehetővé vált, hogy a gyár pályázzon az állam által kiírt két cigarettagyártási jog egyikének megszerzésére. Minden remény megvan arra, hogy a két éve beállított cigarettagyártó gépsor az idén végre termeljen.
Zentán járt Ivana Ðulić Marković köztársasági mezőgazdasági miniszterasszony is, aki megtekintette a mezőgazdasági állomást, majd elbeszélgetett az érdekelt munkaszervezetek képviselőivel.
Adára is ellátogatott Mlaðan Dinkić pénzügyminiszter, Ivana Dulić Marković mezőgazdasági miniszter, Goran Anðelić pénzügyminiszter-helyettes, valamint Vladimir Ilić, az Adóhivatal igazgatója, és megbeszélést folytattak a helyi önkormányzat tisztségviselőivel.
Az idén elkészülhet
A városi kommunális szennyvíztisztító telep kiépítése 1990-ben kezdődött el Zentán és csak részben készült el. Tavalyelőtt az osztrák kormány 800 000 euró adományt ajánlott fel a beruházás befejezésére, azzal a feltétellel, hogy a zentaiak is hozzájárulnak bizonyos összeggel. Juhász Attila polgármester sajtótájékoztatóján közölte, a községi költségvetésből tavaly 200 000 eurót, és az idén is ugyanennyi pénzt különítettek el erre a célra, tehát összesen 1,2 millió euróval rendelkeznek, ami elegendő lesz a rendszer üzembe helyezésére. Abban az esetben, ha a munkálatok a tervezett ütemben haladnak, még ebben az évben elkezdődik a próbaüzemelés. A gond csak az, hogy az új törvény szerint, ha nem kormányközi megállapodásról van szó, akkor a donációra is forgalmi adót kell fizetni. Az illetékes köztársasági minisztériumtól (egyelőre csak szóbeli) ígéretet kaptak a zentaiak, hogy eltekintenek ettől, ami azért lenne jó, hogy több pénz jusson a szükséges munkálatok befejezésére.
Rendkívül fontos vállalkozásról van szó, hiszen eddig minden évben több mint 10 millió dinár büntetést fizetett a város azért, mert szennyezi a Tiszát. A leglényegesebb szempont talán az, hogy a telepet elhagyó megtisztított szennyvíz minősége maradéktalanul eleget tesz majd az Európai Unió erre vonatkozó szigorú követelményeinek, ami egyben hatalmas lépés a szűkebb és tágabb környezet ökológiai védelmében is.
Felnőttek az iskolapadban
Zenta községben nemrégiben felmérést készítettek arról, hány lakos rendelkezik csak alapfokú vagy még annál is alacsonyabb iskolai végzettséggel. Az adatok igen kedvezőtlenek: 244 polgár nem fejezte be az általános iskolát, 427 személy pedig egyáltalán nem járt iskolába. Ennek tudatában az önkormányzat támogatja az általános iskoláknak azt a kezdeményezését, hogy szeptembertől megszervezzék az esti tagozatos oktatást.
Mint Sárosi Gabriella, a Stevan Sremac Iskolaközpont igazgatója elmondta, a felnőttképzés elindításának előkészületei már hónapok óta folynak. A programba szeretnék bekapcsolni azokat a gyerekeket is, akik valamilyen okból nem végezték el az általános iskolai tanulmányaikat. Az ő számításaik alapján a 15 évnél idősebb érintettek száma mintegy ezer fő. Az iskolaközpontot rendelkezik a szükséges szaktantermekkel és tanárokkal, az összeállított tananyagot és -menetet elküldték Belgrádba az oktatási minisztériumba, de onnan még nem érkezett válasz. A jóváhagyás egyébként a költségek fedezését is jelenti. A tanórákat szerb és magyar nyelven tervezik, egyelőre azoknak, akik 5--8. osztályba szeretnének beiratkozni, de igény alapján 1-4. osztályokat is nyithatnának. A formája lehetne konzultáció vagy úgynevezett esti iskola, amelyre fiatalok és idősebbek egyaránt jelentkezhetnének.
Tíz éve gyalogolnak
Fennállásuk tizedik évfordulója alkalmából kiállítással egybekötött ünnepi összejövetelt szervezett a Zentai Természetjárók Köre. Dr. Rózsa Péter, az egyesület alapítója és elnöke beszámolójában elmondta, céljuk a Zenta környéki kultúrtájnak a megismerése, a közeli települések és nevezetességek megtekintése. A kiválasztott helyekre kizárólag gyalog jutnak el. Mottójuk: Ismerd meg és megszereted Zentát. Havonta egy túrát tartanak, a legutóbbin - amely a 150. volt -- Oromhegyesre, a zentai csata emlékhelyére sétáltak el. Általában nagyon közvetlen és családias a hangulat, hiszen már mindannyian jól ismerik egymást, de szívesen látják az új jelentkezőket is. Nemcsak a természetre és a környezetre vigyáznak, hanem az emberi kapcsolatokra is.
Szepcsik Marika felsőhegyi tanuló Petőfi Sándor A Tisza című versét szavalta el, Vrábel János dudán játszott, Recskó Béla festőművész pedig megnyitotta a kiállítást, amelyen többek között a tíz év legszebb és legemlékezetesebb pillanatairól készült fotókat láthatják az érdeklődők. A jelenlévők végül az Alkotóház udvarán jóízűen fogyasztották el a kirándulások elmaradhatatlan ételét, a bablevest.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..