home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
ENERGIA (3.)
Kálmán Róbert
2022.10.26.
LXXVII. évf. 42. szám
ENERGIA (3.)

Az előző részekben láttuk, milyen lehetőségeink adódhatnak az emberiség egyre növekvő energiaigényének kielégítésére. Választhatjuk a megújuló és a nem megújuló energiaforrásokat az energia termelésére, mindegyiket a saját előnyeivel és hátrányaival. A továbbiakban arról kell szólni, mi lehet a jövő energiája. Mit várnak el utódaink jogosan tőlünk? Mivel ártunk legkevesebbet saját környezetünknek? Ilyen kérdésekre keresem a választ a mai lapszámban.

Amikor az energetikusok a közeli és a távoli jövő energiaforrásait és energiatermelési módozatait keresik, akkor az előző kérdésekre és még nagyon sok másikra próbálnak helyes választ adni. Minden esetben lenniük kell az energiahálózatra kapcsolt úgynevezett alaperőműveknek és csúcserőműveknek. Mi a feladata az alaperőműnek? Az energiafogyasztás gerincét adja, mindig lehet számítani a leadott teljesítményére, működése nem függ sem az évszaktól, sem az időjárási viszonyoktól. Mi a feladata a csúcserőműnek? Az átlagos energiafogyasztáson felüli biztonságos ellátás szavatolása, gyorsan és hatékonyan.

A jövő energiája lehet…

 

Fúziós energia

A fúziós reaktorok nagyon jó alaperőművek lehetnek a jövőben. A fúziós energia nem más, mint bizonyos atommagok egyesülésekor keletkező energia. A Napban és más csillagokban lejátszódó magfúziós folyamatokat mesterségesen, irányítottan alkalmazva nagy mennyiségű energiát állíthatunk elő. Az energia termelésének ez a formája azonban még kísérleti fázisban van. A legrégebbi kutatásokat a fúziós energiával kapcsolatban a Szovjetunióban végezték, ma már számos fejlett technológiájú ország előrehaladott kutatásokat folytat e tekintetben. Említésre méltó Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, de természetesen pontos adatokhoz a hétköznapi ember nem fér hozzá a téma stratégiai fontossága miatt. A 2000-es évek elején ennek a típusú energiának az energiatermelésbe való bekapcsolását 2050–2060-ra tervezték. Ma már talán kijelenthető, hogy ennél a dátumnál hamarabb is üzembe léphetnek az első fúziós reaktorok. A fúziós energia előnyei közé sorolható a károsanyag-mentes üzemelés, a működéséhez szükséges „tüzelőanyag” nagy mennyiségben áll rendelkezésre, viszont a reaktor technológiájának a megépítése bonyolult és költséges.

 

A hidrogén mint üzemanyag

Egyre több fejlesztő és kutató nyilatkozik pozitívan a hidrogénnel meghajtott motorokról. Ezeket egyaránt használhatják a jövőben a közlekedésben és az iparban. A hidrogén mint üzemanyag előnyös, mert nagy mennyiségben áll rendelkezésre, és mert ezzel a technológiai megoldással karbonsemleges energiát állíthatunk elő.

A hidrogént sűrített formában tárolhatjuk az erre a célra kifejlesztett üzemanyagcellákban. A motor üzemelése közben egy melléktermék keletkezik —víz. Az üzemanyagcella feltöltése után több száz vagy ezer kilométer tehető meg a következő feltöltésig. Egy átlagos gépjármű 1-2 kilogramm sűrített hidrogén felhasználásával 100 kilométert tud megtenni.

Mi akadályozhatja a hidrogénmeghajtás elterjedését? Itt talán meg kellene említeni a hidrogén-üzemanyagcellák technológiai fejlesztését, mely most még igen költséges, de az idő előrehaladtával olcsóbb lesz. A hidrogéntöltő állomások struktúrájának a hiánya is (ma még) gond, Európában jelenleg körülbelül 300 ilyen töltőállomás létezik. Nagy valószínűséggel az olajszármazékok kitermelésével, eladásával, kereskedésével foglalkozó cégek sem nézik jó szemmel a konkurencia megjelenését.

A hidrogén előnyére írható még, hogy kis méretű mobil üzemanyagcellákat üzemeltethetünk minierőműként, mely hidrogént használva állít elő elektromos energiát. Ennek előnye lehet az elektromos hálózattól független elektromos energia hatékony előállítása, káros anyag kibocsátása nélkül. Az ilyen kisebb teljesítményű erőművek egyénileg vagy összekapcsolva alkalmasak lehetnek a csúcserőművek szerepének betöltésére, azaz szükség esetén gyorsan beüzemelhetőek, és olcsón, tisztán állítanak elő elektromos energiát.

Az emberiség jövőjével kapcsolatban természetesen arról is érdemes beszélni, hogy az új energetikai technológiákon túlmenően egyre nagyobb hangsúlyt kap az energiahatékonyság és a takarékosság is. A jövő lakóházait illetőn már az úgynevezett net-zero házak tervezése a cél, magyarul ez nullaenergiás házat jelent. Ezek az ingatlanok nem igényelnek külső forrásból származó energiát, mert maguk gondoskodnak a ház üzemeltetéséhez szükséges elektromos energiáról, sőt, a többletet az energiapiacon tudják majd értékesíteni.

Ez a jövő, de térjünk vissza a jelenbe, és engedjék meg, hogy egy idézettel fejezzem be mondanivalómat. Szabó Dávid József, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója a közelmúltban így nyilatkozott: „Szinte mindegy, hogy a napjainkban felvázolt technológiai jövőforgatókönyvek közül milyen utakra lép az emberiség, gazdasági szempontból értelmezhető értéket a továbbiakban is energia felhasználásával tudunk előállítani. Villamos energia kell az elektromos autókhoz, a mesterséges intelligenciához, a robotokhoz, a számítási kapacitások és szervertárhelyek növeléséhez és a telekommunikációs kulcsalkatrészek előállításához is.

(vége)

Kapcsolódó cikkek
Természet
ENERGIA (2.)
Kálmán Róbert
2022.10.19.
LXXVII. évf. 41. szám
A múlt heti lapszámban áttekintettük az energiatípusokat. Folytatva a témát körüljárjuk a jövő energiafor…
Bővebben
Természet
ENERGIA (1.)
Kálmán Róbert
2022.10.12.
LXXVII. évf. 40. szám
Kedves Olvasó, az emberiség valóban mérföldkőhöz érkezett, keressük a lehetséges energiaforrásokat magunk…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..