home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Dupla tízes — jubilált a VIVE
Martinek Imre
2015.10.10.
LXX. évf. 40. szám
Dupla tízes — jubilált a VIVE

Közösségépítő pályafutása huszadik évfordulójának tiszteletére újra kétnapos rendezvényként köszönthettük szeptember hó utolsó hétvégéjén a magyar nóták és csárdások fesztiválját, a VIVE-t. Hallhattuk a korábbi évek első helyezett amatőr énekeseinek nótacsokrait, egy-két ugyancsak győztes új szerzeményt s a messzi távolból érkező vendégelőadókat.

A szombat esti nyitány Megfordítom kocsim rúdját című ikonikus Vitkay-szerzeményét Vitkay Kucsera Ágota művésznő tolmácsolta. Rajta kívül a Vitkay családot Vitkay Kucsera László és neje, Vitkayné Kovács Vera opera-énekesnő képviselte. Kiemelt köszöntésben részesült Mészáros Ilonka, Bába Lúcia és dr. Csáky Sörös Piroska vajdasági, illetve dr. Majzik István magyarországi kultúrlovag, Nyilas Mihály tartományi oktatási, foglalkoztatási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi — nemzeti közösségi titkár, Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere, továbbá Vidács László, az antalfalvi község alelnöke és Balogi András, Torontálvásárhely helyi közösségének elnöke.

Az eseményt méltatók alkalmi gondolatai révén előbb a kereken húsz éve létrehívott „vállalkozás” céljainak részletei bontakoztak ki, majd az országhatárokon is bátran átlépegető projektum újabb mozzanatai körvonalazódtak. Az idei fesztivál is egy ilyen közös pályázás eredményeképpen valósulhatott meg, Hódmezővásárhely és a vajdasági testvértelepüléseinek, Zenta és Torontálvásárhely önkormányzatainak közös erőbevetésével. Így történhetett meg, hogy a tartományi titkár úrnak a rendezvényt megnyitó beszéde után elsőként (és formabontóként) a zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület kórusa és citerazenekara lépett fel. Visszakanyarodván a fesztivál eredeti zenei műfajához, az est további részében a muzslyai Pakai Tibor, az újvidéki Fésüs Mária, a temerini Erős Mónika és Gőz László, a magyarcsernyei Osztermann Emma, az ürményházi Lapcsevics Jovica és a felsőhegyi Szabó Dékány Zsófia, az 1996-ban, 2011-ben, 2000-ben, 1998-ban, 2013-ban és 2012-ben első helyezést elért amatőr nótaénekesek mutatták be nyertes nótacsokrukat. Vendégénekesi minősítésben Koltai László mezőtúri nótaénekes pergette fel a hangulatot. Az öttagú alkalmi zenekart Kecskés Sándor szegedi prímás vezette.

A másnapi folytatásban a vendégek fakultatív módon járták be a szárnyait bontogató faluturizmus gerincét adó helyi hungaricumokat: a Helytörténeti Múzeumot, a Tájszobát, a református templomot... A hódmezővásárhelyi delegáció az istentisztelet után megkoszorúzta a templomkertben felállított kisebbik kopjafát.

Az ugyancsak a József Attila Művelődési Otthon nagytermében megtartott vasárnapi gálaest prímása ezúttal a torontálvásárhelyi Dékány Imre volt. A Hogyha magyar nótát hallok című szerzeményt Fésüs Mária adta elő, majd Bába Lúcia a nagyérdemű elé szólította Horváth Lászlót és Gábor Károlyt, a rendezvényt megálmodó veteránokat, valamint a háttérlogisztikai támogatás nagymesterét, Linka Lászlót. A szépségeiben, valamint a megtépázott álmaiban és a dacos, „csak azért is megcsináljuk” hangulatában is újra megidézett tizenkilenc esztendő méltatása után ismét a hódmezővásárhelyi alpolgármester kapott szót.

Kiemelte, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak az anyagi támogatás mellett további két újabb ötlettel sikerült teljesebbé tennie az idei, jubileumi VIVE-t. Felkérésére a Vásárhelyi Televízió forgatócsoportja is vállalta az ideutazást, illetve mindkét est rögzítését. Hegedűs alpolgármester úr elmondása szerint a Magyar Rádiót is megkeresték, ahonnan biztató ígéretet kaptak: az intézmény az idei gálaestek fellépői közül kiválaszt két előadót, akivel Budapesten hangfelvétel készülhet a Dankó Rádió számára.

A műsor első bemutatkozója Vásárhelyi Szilárd, a hódmezővásárhelyi Tarjáni Olvasókör nótaklubjának énekese volt, majd a zombori Rajc Vilmos, az adai Molnár Csikós Gábor, a csókai Cára Aranka, a péterrévei Cseri János, a bácskertesi Guzsvány Izabella és az újvidéki Gábor Zoltán következett, vagyis a 2009-ben, 2007-ben, 2008-ban, 2002-ben és 1999-ben első helyezést elért amatőr nótaénekesek adták elő nyertes nótacsokrukat.

Az első fesztiváli est hagyományát követve, a Kék nefelejcs... kezdetű művelődési és faluhimnusz műsorzáró dallamai előtt Koltai László összeállítását élvezhették az egybegyűltek. Az estek moderátori szerepét Battyányi-Bosznai Amarilla töltötte be. A rendezvény fővédnökletét a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács és Antalfalva Község Önkormányzata vállalta. Hozzájuk csatlakozott továbbá tizenhét torontáli magán- és közösségi vállalkozás, vállalat, civil szervezet, megannyi helybéli önkéntes, egy hódmezői magánvállalkozó, illetve a témakörben érdekelt sajtósok maroknyi különítménye.

Egyébként a jubileum alkalmából napvilágot látott egy újabb CD is, melyen a vetélkedők díjazott szerzeményei hallhatóak. Az emléklapok mellé „járó” ajándék kézimunkarészét a Pipacs Nőegylet asszonyai készítették, az ünnepre érkezőket az MMMK és a VMSZ helyi alapszervezete Női Fórumának szervezésében készült fontoskalács fogadta, a helyi vadászotthonban megrendezett vacsorák zenei hangulatáról pedig Nagy Zoltán, Becsei Károly és Győri Zoltán helybéli muzsikusok, illetve a fesztiváli zenekar hozzájuk társuló hangszerszólistái gondoskodtak. 


Most pedig tekintse meg a cikkhez kapcsolódó képgalériát is, melyet kicsit lejjebb megtalálhat!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..