home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Dungeons and Dragons: Betyárbecsület
Brasnyó Zoltán
2023.05.04.
LXXVIII. évf. 17. szám
Dungeons and Dragons: Betyárbecsület

A Dungeons and Dragons elnevezés Amerikában közismert, a népszerű szerepjáték már a ’80-as években óriási rajongótáborral bírt, a nerdculture egyik mérföldkövének és kulturális referenciájának tekinthető.

Legutóbb a Stranger Things negyedik évadában találkoztunk vele, a Hellfire Club jóvoltából — a szerepjátékban van egy mesélő, azaz játékmester és különböző kasztokba sorolt hősök, akiknek le kell győzniük a gonoszt és meg kell szerezniük a kincset. Persze a D&D lényegét még senki sem egyszerűsítette le ennyire, mint én, de a hangsúly a szerepjátékon, a fantázián és a kreativitáson van. Kell hozzá néhány jóbarát, aki egy asztal fölött kalandozik, mesél, és kockadobással dönti el a harcok kimenetelét.

Kiváló ötlet volt filmet készíteni ebből a koncepcióból, a végeredmény pedig valamiért meglehetősen megosztja a kritikusokat: a tengerentúlon az ítészek vagy imádják, vagy utálják ezt a filmet. Szerintem kiváló családi szórakozás, melyet végre-valahára nem egy Marvel-képregény ihletett, mégis nagyon szórakoztató tud lenni. Több ilyenre lenne szükség!

A Betyárbecsület valójában nem az első D&D-film, 2000-ben is készült egy Jeremy Ironsszal, ám enyhén szólva nem sikerült jól. A mostani film viszont telitalálat, ha a helyén kezeljük: egy fantasy-szerepjáték filmváltozataként. A világépítés, a karakterek, a harcok és a viccek is a helyükön vannak. Működik, leginkább a John Francis Daley és Jonathan Goldstein író-rendező páros elhivatottságának köszönhetően, akik már gyakorlottak a társasjátékokból vagy szuperhőssztorikból készült történetekben, bőven van ezekből a tarsolyukban, ráadásul a speciális effektusokat is patikamérlegen sikerült kimérniük, éppen annyira, hogy ne legyen belőlük túl sok.

A sztori, némi túlzással, egy könyv fülszövegéhez hasonló összegzéssel leírható: a csibész, tolvaj kalandor csapatával egy ereklyét szeretne megszerezni, ám persze nem sejtik, hogy gonosz erők és sötét cselszövések — de leginkább rossz emberek — hálójába kerülnek. A történet középpontjában Edgin (Chris Pine) áll, aki a lányát szeretné visszaszerezni a bebörtönzése után. Ha pedig már ott van, megpróbálná feltámasztani halott feleségét is. Vele tart Holga (Michelle Rodriguez), csakhamar viszont rájönnek, hogy nagyobb csapatra lesz szükség ahhoz, hogy kimentsék Edgin lányát Forge (Hugh Grant) karmai közül. Nagyon jót tesz a filmnek, hogy valóban kiváló lett a casting: Chris Pine szinte lubickol a szerepben, Michelle Rodriguez pedig meggyőző amazon — vagyis barbár — ebben a sztoriban. Regé-Jean Page dumái különösen viccesek, Hugh Grant pedig meggyőző tud lenni negatív karakterként.

El kell ismerni, hogy a D&D varázslatát nagyon jól hozza a Betyárbecsület, jelen vannak a szerepjátékból ismert mitikus szörnyek és vadállatok, a speciális effektusok pedig rendkívül jók lettek. Humorban sem szűkölködik a sztori, ami szerencsére nagyon jó döntés volt a készítők részéről. Megkockáztatom, hogy bukás lett volna egy magát túlontúl komolyan vevő D&D-film. Egy szórakoztató, vidám mozi, remek forgatókönyvvel, és bizonyára még lesz folytatása. 2023 egyik első meglepetéssikere lett Daley és Goldstein alkotása, amihez elsősorban az kellett, hogy ők ketten megértsék a szerepjátékok és a D&D természetét, illetve sajátosságait. Ez az a film, amelyhez a popcornt és a cukros üdítőket feltalálták.

Képek: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..