home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Dűne: Első rész
Brasnyó Zoltán
2021.11.18.
LXXVI. évf. 45. szám
Dűne: Első rész

Nem szabad félnem. A félelem az elme gyilkosa. A félelem kis halál, mely teljes megsemmisüléshez vezet. Szembenézek a félelemmel.” A Bene Gesserit-mantra ugyan számos alkalommal hangzik el Paul Atreides szájából Frank Herbert Dűne-regényeiben, a filmben kizárólag Lady Jessicától halljuk. Rajta kívül pedig Dűne-rajongók millió duruzsolták ezt, miközben Denis Villeneuve filmadaptációjára vártak, hogy vajon méltó lesz-e az alapanyaghoz. Van egy jó hírem: a Blade Runner 2049 és az Érkezés rendezője bizony megcsinálta.

Szavakkal nehéz leírni a grandiózus látványt, az elképesztően aprólékos részletességet és az eredeti mű iránti alázatos hűséget, mellyel a francia direktor elkészítette a Dűnét. A regényt, melyet mindeddig megfilmesíthetetlennek tartottak. Na persze voltak próbálkozások: David Lynch 1984-beli, felemás fogadtatásban részesült mozija, Jodorowsky filmje, illetve egy televíziós sorozat is. A Dűne is az a típusú filmadaptáció, amellyel nyilván nem lesznek százszázalékosan elégedettek a könyvek rajongói. Ez azonban így van jól. A történetet tömegeknek kell eladni és nagyvászonra vinni. A lehető legnagyobb vászonra — mert a Dűnét csak ilyenen érdemes nézni, hiába érhető el már az első naptól 4K-ban az HBO Max (ezáltal pedig a torrentoldalak) kínálatában is.

A Dűne Frank Herbert 1965-ben megjelent Hugo- és Nebula-díjas sci-fi-regénye. Öt hivatalos folytatás követte, majd az író halála után fia és írótársa építették tovább a távoli jövőben játszódó univerzumot, annak eredetét és mellékszálait. Mindez a kánon része lett, a Dűne sajátossága pedig nem az idegen fajok vagy a velük kialakított kontaktus, sőt még a csúcstechnológia sem. A Dűne sokkal inkább a jelen problémáiról, egy feudálisnak mondható jövőbeli társadalomról, politikáról, vallásfilozófiáról, intrikákról, a határtalan terjeszkedésről, de leginkább az emberi gyarlóságról és esendőségről szól. Ezek elegye alkotja azt a spirituális — mégis minden ízében emberi — jelleget, amely olyannyira egyedivé teszi a Dűne világát, és amely szinte valamennyi modern sci-fire hatással volt, a Star Warstól kezdve a Star Treken át a legújabb filmekig. Denis Villeneuve éveket várt arra, hogy megalkothassa saját vízióját, utólag pedig ki merem jelenteni, hogy rajta kívül talán senki sem lett volna képes ezt ebben a minőségben elkészíteni. Ráadásul úgy, hogy az valóban szinte minden jelenetében és részletében rezonáljon ne csak kizárólag a mozinézőkkel, hanem a könyvek elszánt rajongóival is, akik közé magamat is sorolom.

Leto Atreides (Oscar Isaac) a Caladan bolygó nemesi házának vezetője, akit a mindenható Padisah császár azzal a feladattal bíz meg, hogy családjával és teljes csapatával utazzon az Arrakisra, majd vegye kezébe a fűszerkitermelést a hírhedt sivatagbolygón, melynek lakói az óriási homokférgek és a föld alatti járatokban, azaz a sziecsekben élő fremenek. A fűszermelanzs a világmindenség legértékesebb árucikke, mely nélkül lehetetlen lenne az űrutazás is, hatására ugyanis az Űrliga navigátorai a jövőbe látnak. A fűszer egyúttal kemény drog, mely életre szóló függőséget és tengerkék szemeket — ibadszemeket — okoz azoknál, akik hosszabb időn át vannak kitéve hatásainak. Leto fiáról, az ifjú Paul Atreidesről (Timothée Chalamet) már otthon, a Caladanon kiderül, hogy nagy dolgokra hivatott. Álmaiban visszatér a számára mindaddig ismeretlen és kietlen, zord bolygó, valamint egy lány, Chani (Zendaya). Miután a család hivatalosan is berendezkedik az Arrakison, a bolygó korábbi urai, a Harkonnen-ház kivonulni kényszerül. De mindez csak a látszat: az univerzum egyik legádázabb árulása készülődik, melyben a császártól a vérfagyasztó Harkonnen báróig (Stellan Skarsgård) mindenki benne van.

Villeneuve filmjének erőssége a kiváló szereposztáson túl a gigászi díszletekben, az egyedi, egyszer komor és minimalista, máskor varázslatosan ragyogó tájakban és persze Hans Zimmer csodálatos filmzenéjében rejlik. A Dűne a tengerentúlon óriási siker lett, Angliában pedig viszonylag gyorsan sikerült letaszítania a trónról a legújabb James Bond-mozit. Az első rész az első kötet közepénél ér véget, ami persze meglepte — ezáltal pedig meg is osztotta — azokat, akik egy kerek történetre vártak. Jó hír azonban, hogy a Dűne második része máris készülőben van: 2023. október 20-án folytatódik a kaland, melyre máris megváltanám a jegyet, ha lehetne. Egy valódi, régi vágású és monumentális sci-fi, mely a műfaj rajongóinak kötelező.


Képek: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..