home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Dunakanyari mementó
Martinek Imre
2023.01.09.
LXXVIII. évf. 1. szám
Dunakanyari mementó

„Uram, tégy engem a Te békéd eszközévé, hogy ahol gyűlölet van, oda szeretetet vigyek! Mert amikor adunk, akkor kapunk, mikor megbocsájtunk, akkor nyerünk bocsánatot. És amikor meghalunk, akkor születünk meg az örök életre” (Szent Ferenc imája).

Vasárnap volt. Január 8-a. Kismaroson a helyből, Nagymarosról és Zebegényből a málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek a Mária bemutatása tiszteletére szentelt helyi római katolikus templomban.

A tragikus könyörtelenségű nap történelmi dátumán 1945. január 2-át jegyeztek a kalendáriumok a Dunakanyarban. És bár a Szovjetunióba annak idején elhurcolt nyolcvanöt fiatal kismarosi nő és férfiú közül — őket a II. világháború után a Vörös Hadsereg parancsára vagonírozták be, és vitték kényszermunkatáborokba a mai Ukrajna területére — többen is visszatérhettek a nevezett év karácsonyáig, „megnyílásukig” még egynéhány fajsúlyos esztendő múlására volt szükség. A rendszerváltásig ugyanis még beszélni sem lehetett a történtekről. Az elhurcoltak közül tizenegyen soha nem térhettek haza. Volt, aki hazatérése után néhány napon belül halt meg. A tragédia szinte minden kismarosi családot érintett. Az ítélet nélkül kollektív büntetésben részesített emberekkel fizettették meg a háborús veszteségeket. A 78 évvel ezelőtti történet szereplői élni akartak. Egymást segítve, imádkozva, a túlélés sokféle praktikáját kihasználva, testileg és lelkileg meggyötörten tértek haza.


Néder Sarolta

Kismaroson 2010-ben állíthattak végre emléktáblát mindnyájuk tiszteletére, egymást váltó szervezőként pedig évi rendszerességgel gyűlnek össze koszorúzással egybekötött nyílt sisakos főhajtásra a kis- és a nagymarosiak, illetve a zebegényiek. Ami pedig a hagyományokon és a tiszteleten alapuló jövőépítő (és vonatkozó!) projektumokat illeti, egy túra is megvalósíttatik. A dunakanyari svábok 1945. januári kényszermunkára hurcolásának emlékére, a vidék fiataljainak kezdeményezésére. Jelen esztendőben eme 130 km össztávú (gyalog)túra január 13-a és 15-e között lett meghirdetve. A vidék érintett községeitől indulva a heves (vár)megyei kál-kápolnai vasútállomásig.


Neubauer Rudolf, Kismaros polgármestere

A 2023 vízkeresztjének másodnapján történt megemlékezés a kismarosi közösség 1827-ben épült és felszentelt római katolikus templomában kezdődött. Ünnepi szentmisével, benne a helyi templomi kórus szolgálatával. Tóka Ágoston orgonaművész közreműködésével. Mindazok lelkére pedig, kik személyesen is jelen voltunk — akkor és ott! —, a megvalósítani oly lehetetlennek tűnő hosszútűrőség feladata helyeztetett. Csendes emberséggel egymást támogatni és segíteni. Mint tették azt a málenkij robot elszenvedői is annak idején. Szentlélekkel eltelve válva hatékony és hiteles eszközzé a Mindenható kezében. A múltidéző kommemoráció alatt elhangzó gondolatokat Neubauer Rudolf, Kismaros polgármestere, Csuka Tamás váci református püspök és Rétvári Bence magyar jogász, politikus, országgyűlési képviselő tolmácsolta.


Csuka Tamás váci református püspök

A nyílt színi koszorúzást a ciszterci orvosi rendelő előkertjében tartották meg, illetve azon ház homlokzatára került fel az emlékezés koszorúja, amelyben az elhurcolásra ítéltetett kismarosi svábokat, német hangzású családnevűeket, illetve a Keletről érkező „felszabadítók” teljhatalmú ura által előírt kvótát „teljessé tevő” maradékot őrizték.


Rétvári Bence országgyűlési képviselő

Az énekhangi mementót (Fogolydal) Száraz Lívia énekes hozta, a találkozást záró agapé helyszíne pedig a Major Sándor-terem volt. Kismaroson.


Száraz Lívia énekes — balról (Fogolydal)

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..