home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Dua Lipa, az ajvár és Nagy-Albánia
Zvekán Péter
2020.10.16.
LXXV. évf. 41. szám
Dua Lipa, az ajvár és Nagy-Albánia

Az ajvár- és a Nagy-Albánia-ügy.

Dua Lipa

Ő az az albán—koszovói származású énekesnő, aki három Brit Awards és két Grammy büszke tulajdonosa. Napjaink egyik legfontosabb női előadója, pedig csak öt éve annak, hogy megjelent az első kislemeze. A szülei három évvel a születése előtt költöztek Londonba, de tizenegy éves korában visszatértek Koszovóba, mert az édesapja ott kapott állást, aki nem mellesleg szintén belekóstolt a zenébe, ő volt a koszovói Oda nevű együttes énekese. Dua Lipa négy évvel később költözött vissza Londonba egy barátjához, hogy megvalósítsa az álmait, ami nem volt könnyű, de sikerült. Berkeinkben az utóbbi időben viszont nem az énektudása vagy az élettörténete miatt került reflektorfénybe, hanem az ajvár- és a Nagy-Albánia-ügy miatt.


Ajvár

Történt egyszer, hogy az énekesnőt meghívták vendégnek a First We Feast — Hot Ones műsorába, melynek lényege, hogy interjú közben egyre erősebb szószokat kell megkóstolni. Ebbe az ember egyre inkább belehal, de azért a legtöbben jól tűrik a megpróbáltatásokat. A lényeg viszont, hogy elhangzott egy olyan kérdés: melyik az az albán specialitás, amelyet bármikor szívesen fogyaszt? A válasz az volt, hogy: az ajvár és a spenótos pite. Ez még magában nem gond, hiszen az ajvár nincs levédve, készítik és fogyasztják például Szerbiában, Bulgáriában vagy Észak-Macedóniában is. A baj az volt, hogy a műsor szerkesztői szerették volna bemutatni ezt az ételt, így vágóképként egy üveg ajvárt ábrázoló fotót használtak, és itt kezdődött a probléma. Az ugyanis egy levédett szerbiai termék volt, konkrétan egy tégely Leskovački ajvar. A gyártó pedig kikérte magának, hogy egy levédett szerbiai terméket albán specialitásként akarjanak eladni. Persze perre ment a dolog, a sajtó felkapta, a szerbek pedig kiakadtak. Így Dua Lipa szinte tudtán kívül keveredett bele ebbe az egész ügybe. Van itt azonban egy tudatos történet is.


Nagy-Albánia

Az albán származású énekesnő már korábban is borzolta a kedélyeket. Egyszer valaki kiposztolt egy Apple-térképet, melyen Koszovó Szerbia részeként van feltüntetve. Dua Lipa reposztolta, és utasította az illetékeseket, hogy ezt javítani kell, mert Koszovó nem Szerbia. Mondanom sem kell, rögtön megindult a harc, sokan követelték tőle, hogy törölje ezt a bejegyzést. Az erre adott válasz azonban még keményebb volt, énekesnőnk ugyanis ezúttal a több mint 50 millió követős Instagram-oldalára kirakott egy posztot, melyen Nagy-Albánia látható a zászlóval együtt. Itt aztán sokaknál elszakadt a film. Felszólalt egy csomó szerbiai előadó, többek között Jelena Karleuša is, és ment az adok-kapok.

Érdekesnek tartom, hogy egy ilyen világhírű előadó belemegy ilyen kérdésekbe. Mi lehet ennek az oka? Talán csak egy marketingfogás? Sokan mondják, hogy a negatív reklám is reklám. Ha ez volt a cél, akkor működött, hiszen sokáig volt téma az újságokban és a közösségi médiában. A másik lehetőség, hogy valóban így gondolja, ám sokan azzal vádolják, hogy amíg Novak Đoković „terjeszti a szeretetet”, és egyesíti a Balkánt, addig Dua Lipa Londonból szórja az észt. Persze ezektől a cirkuszoktól függetlenül továbbra is nagyon sikeres, és ott van minden jelentős toplistán. Ezekkel az esetekkel — gondolom — csak megfűszerezi a mindennapjait, időnként tudatosan, időnként pedig véletlenül.

 

Képek: ocdn.eu, i.guim.co.uk

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..