home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Drezda — még egyszer
Dr. Csermák Zoltán
2023.06.03.
LXXVIII. évf. 22. szám
Drezda — még egyszer

Az idei év kezdetén négy kitűnő előadást nézhettem meg Drezda világhírű kulturális központjában. Két operaélményemet már megosztottam az olvasókkal, most egy hangversenyről és egy balettelőadásról számolok be.

Romantikus hangversenyest

Drezdai második esténken a világhírű zenekar, a Staatskapelle hangversenyére voltunk hivatalosak. A műsoron két népszerű mű: Brahms III. szimfóniája és Csajkovszkij b-moll zongoraversenye szerepelt. A német szerző darabja talán a négy szimfónia közül a legkevésbé ismert, de nagyon szép, ráadásul 1883-ban Bécsben a győri származású magyar—osztrák karmester, Richter János mutatta be.

A szimfónia III. tétele a legismertebb, igen behízelgő, s számos filmben felbukkan: Frank Sinatra is felhasználta a dallamot a Take My Love című örökzöld slágerében. A zenekar élén Myung-Whun Chung dél-koreai karmester állt. A mester zongorán játszó csodagyerekként kezdte pályáját, majd karmesteri babérokra tört, és mára a világ legjelentősebb hangversenytermeiben és operaházaiban lép fel. Egy évtizede a drezdai zenekar vendég karmestere. A romantikus művet a dirigens felesleges gesztusok nélkül interpretálta, látszik, hogy a Drezdában eltöltött idő alatt tökéletesen elsajátította a német zenei nyelvet, s „egy húron pendült” az együttessel, melynek egységes hangzása sokáig emlékezetes marad.

Csajkovszkij b-moll zongoraversenye igen kedves számomra, gimnazista koromban mindig karácsonykor hallgattuk meg az iskolában, így dallamai az ünnephez kötnek. Később lemezgyűjteményembe is bekerült egy kiváló felvétele a szovjet zongoraművész, Szvjatoszlav Richter tolmácsolásában.

A karmester egy ifjú honfitársát, Seong-Jin Chót választotta a zongoraszólóra partnerének a második részben. A fiatal muzsikus igazán otthon van a romantikában, nem véletlen, hogy 2015-ben a varsói Chopin Nemzetközi Versenyen is elhódította az első díjat. A rangos elismerés jó ajánlólevél volt számára a karrierje építéséhez, s az ifjú tehetség élt is a lehetőséggel: világjáró művészt köszönthettünk Szászország fővárosában.

Egy tökéletes technikai tudással felvértezett fiatal zenészt ismerhettünk meg, előadásában viszont némi görcsösséget és teatralitást éreztem, s a zárótétel fortissimoinál a zongorát is féltettem. Igen, a művésznek még meg kell tanulnia azt az eleganciát, amellyel például a már említett Richter adta elő Csajkovszkij darabját. Mentségére legyen mondva, hogy a legismertebb versenyműveknél mindig van összehasonlítási alap, így az előadónak nincs könnyű dolga. A közönség nem osztotta véleményemet, és részben felállva tapsolva ünnepelte az ifjú titánt. Ebben azért az is közrejátszott, hogy — ránézésre — nagyon sok honfitársa ült a nézőtéren, így az előadó szinte „hazai pályán” szerepelt.

 

A bajadér

Az utolsó drezdai estére Ludwig Minkus A bajadér című balettjének megtekintése maradt. Az édesanyja révén részben magyar származású, osztrák zeneszerző kalandos életre tekinthetett vissza: 1826-ban született Bécsben, húszéves korában már a magyar fővárosban is bemutatkozott, majd Párizsba és Szentpétervárra vitt az útja. Amikor visszatért Bécsbe, műveit már elavultnak ítélték, így a szerző ugyancsak megkeseredett. Kilencvenegy éves korában halt meg, s Ausztria német megszállása után — zsidó származása miatt — sírját is megbontották, és földi maradványait tömegsírba temették.

Mára A bajadér mellett a Don Quijote szerepel művei közül a legtöbbször színpadon. A bajadért az utóbbi évtizedekben fedezték fel hazánkban. A magyar közönség korábban is láthatott részleteket a műből, a Magyar Állami Operaház 2008-ban mutatta be a teljes balettet. Aki külföldi előadásokra is kíváncsi volt, az a moziközvetítéseken számos kiváló bemutatót tekinthetett meg a világ nagy dalszínházaiból, így a Royal Opera House-ból és a szentpétervári Mariinszkij Színházból.  

A mű Indiában játszódik, cselekménye egy drámába torkolló szerelmi háromszög: a harcos Solor és a templomi táncosnő Nikia tragédiáját regéli el. Az 1877. évi bemutató megosztotta a közönséget, s az egyik vitriolos kritika a „Giselle, a Nílustól keletre” mondattal jellemezte. Mások Csajkovszkij balettjeihez, főként A hattyúk tavához hasonlítják. A mű legszebb része a második felvonásban az Árnyak birodalma, amikor a szerencsétlen férfi — kedvese elvesztése után — az ópium kábulatába menekül, s álmában találkozik szerelmével. Az ébredéskor viszont ismét rádöbben elrontott életére, s hogy Nikia gyilkosával, a rádzsa lányával kell frigyre lépnie.

Minkus zenéje semmiképp sem orientális, inkább egy kicsit eklektikus, néha Wagnert, néha a bécsi újévi koncertet juttatta eszembe, de mindezek ellenére… szerethető. Az ízléses díszletek és jelmezek visszaadták a Kelet varázsát. A koreográfiát Aaron Sean Watkin — az eredeti, Marius Petipa verziójának felhasználásával — készítette másfél évtizede.

Az előadás emlékezetes marad, s ez két kiváló táncosnak, Svetlana Gilevának, Gareth How-nak, valamint a tánckarnak is köszönhető. Különösen a kartáncosnőkre nehezedett nagy teher, hiszen a második felvonásban szinte végig a színen voltak.

Egy hazai zenei portál is beszámolt korábban a darab drezdai bemutatójáról, s megemlítette, hogy csupa idős, kockás zakós úr és teltkarcsú hölgy ült a nézőtéren. Nos, most nagyon sok volt a fiatal, a mellettem ülő, eladósorban lévő lány igencsak szipogott a szomorú történeten. Emlékezetes esttel búcsúztunk a szász fővárostól, nem véletlen, hogy a közönség tombolt az előadás végén.

Fotók forrása: Semperoper

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..