home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Drámafutár
(-)
2010.03.03.
LXV. évf. 9. szám
Drámafutár

- Mik az előzményei A Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság és a Káva Kulturális Műhely együttműködésében indított kísérleti programnak, a Drámafutárnak? Hol és milyen képzést kaptál? Végzettséged szerint most mi is vagy: drámatanár, drámapedagógus? - 2008 tavaszán felhívást kaptam a Va...

- Mik az előzményei A Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság és a Káva Kulturális Műhely együttműködésében indított kísérleti programnak, a Drámafutárnak? Hol és milyen képzést kaptál? Végzettséged szerint most mi is vagy: drámatanár, drámapedagógus?
- 2008 tavaszán felhívást kaptam a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság elnökétől, Lódi Andreától. A budapesti Káva Kulturális Műhely továbbított levele volt, melyben az állt, hogy egy határon túli országból keresnek egy olyan személyt, aki a következő tanévben társulatuk tagjaként aktívan részt vesz majd a munkájukban, a drámapedagógiai tevékenységükben. A pályázat egy drámapedagógiai továbbképzésről szólt azzal a nem titkolt céllal, hogy az egyéves hospitálást követően az adott határon túli országban is gyökeret eresszen a tanítási dráma mint a drámapedagógia egyik módszere, s távlati célként pedig létrejöjjön egy színháznevelési társulat. A Káva Kulturális Műhely fő profilja ugyanis a színháznevelési program, a munkatársai pedig színész-drámatanárok. Egy év Pesten? És egy év után én is drámatanár leszek? - ilyen kérdésekkel, félelmekkel és nagy-nagy kíváncsisággal keltem útra.
Elkezdődött a tanév. Drámaórák, színháznevelési programok, ezenfelül pedig még egy százhúsz órás drámatanfolyam, melynek végeztével drámajáték-vezetővé lettem.
Teltek a hónapok, s mire kitavaszodott, már teljes jogú s örökös tagja lettem a társulatnak. Egy év gyakorlat, és megértettem, megszerettem a drámatanári tevékenységet. Mindenhová vittek magukkal, ahol csak elleshettem valamit a munkájukból. Drámáztunk Szlovéniában, Norvégiában, Bukarestben, és megállás nélkül Budapesten. A szakma legjobbjaitól tanultam, s tanulok még ma is, az egyéves hospitálási programmal ugyanis nem zárult le a tanulási folyamat.
- Mi a Drámafutár célja? Mik az elképzeléseid ezzel a portyázással? Hol voltak-lesznek előadásaid?
- Ennek az egy évnek a tapasztalatait kamatoztatva kezdett bele a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság a Káva Kulturális Műhely támogatásával a Drámafutár nevű, utazó drámatanárt alkalmazó programba. A program célja: segítségnyújtás a gyerekek személyiségének fejlesztésében és a szociális készségek elsajátításában, ezenfelül pedig a tanítási dráma módszerének megismertetése pedagógusainkkal. Igen nagy probléma ugyanis, hogy a szerbiai iskolákban még mindig háttérbe szorul a valódi, szabad gondolkodás és a rákérdezés lehetősége; a diákok bevonása, személyes bekapcsolódása egy-egy társadalmi, emberi vagy erkölcsi probléma megvitatásába. Pedig nagyon fontos lenne, hogy a mai fiatal tudjon jól kommunikálni, legyen kész önmaga által kezdeményezett cselekvésre és együttműködésre, a problémahelyzetekhez alkalmazkodjon rugalmasan, tudjon dönteni, cselekedeteiért vállaljon felelősséget... Ezek a nevelési célok valamiért kimaradtak oktatásunkból. A Drámafutár program lehetőséget teremt a közös gondolkodásra és a megoldások keresésére. Segít egymás elfogadásában, az egymás iránti bizalom létrehozásában, a közösségbe való beilleszkedésben. A felelősségteljes és aktív közösségi hozzáállás kialakításában. A foglalkozásokon a tanítási dráma módszerét alkalmazzuk, amely a szerbiai oktatási rendszerben eddig nem honosodott meg. A módszer alkalmazása során azt ajánljuk az osztálynak, hogy egyenrangú partnerként gondolkodjon egy konkrét emberi, társadalmi problémán drámapedagógiai munkaformák segítségével. Programcsomagunk hat különböző témájú drámaórát tartalmaz. Az egyes foglalkozások 3-4 tanítási óra idejének felelnek meg, és mindig egy adott osztály diákjaival valósulnak meg. A foglalkozások mindegyike egy-egy, az életkorukat érintő fontos emberi, erkölcsi és társadalmi problémáról szól. A problémát egy konkrét történeten keresztül vizsgáljuk meg, melynek a diákok aktív, cselekvő résztvevői, alakítói. Ezeknek a történeteknek a szereplőit megjelenítve a gyerekek megtapasztalják a problémáról való nyitott gondolkodás élményét, a probléma többszempontú vizsgálatát, megismerik egymás gondolatát, felelősséget vállalnak döntéseikért, s a történetbe beleszövik saját életük tapasztalatait. Az osztály tagjainak lehetőségük nyílik arra, hogy a gondolkodás kiindulópontjaként megajánlott helyzetbe saját értékrendszerüket helyezzék bele.
- Kérlek, számolj be eddigi élményeidről. Milyen volt Kishegyesen a fogadtatás?
- Az iskolák hihetetlen gyorsasággal csaptak le a drámafoglalkozásokra, s a Szülőföld Alap által támogatott ötven órát szinte mind lefoglalták. Óriási az érdeklődés mind az általános, mind a középiskolák részéről. A pedagógusok nagyon érdeklődőek, és nyíltak a módszer iránt. A diákokról nem is beszélve. Egy foglalkozás, ahol színházi játékok segítségével gondolkodunk egy témáról, egy történetről, mely bárkivel, bármikor megtörténhet. A gyerekek visszajelzései pozitívak, és ez nagy lendületet, motivációt ad nekem a további munkához. A foglalkozások után ők maguk fogalmazzák meg ezeknek az együttléteknek a hatékonyságát, hogy ez is egy tanulási folyamat, melyben a mindennapi problémákról gondolkodhatunk, együtt. És itt a hangsúly az együttön van. Tanári visszajelzések szerint a diákok nagyon közvetlenek voltak egymással, felszabadultak azok is, akik egyébként visszahúzódóak, s csak a háttérből figyelnek. S fejlesztette a beszédkészségüket, a koncentrációjukat, az egymásra való figyelést, serkentette a gondolkodásukat, lehetőséget adott arra, hogy együtt, csapatként dolgozzanak, gondolkodjanak a felelősségről. A diákok nagyon jól, lazán, szabadnak érezték magukat, s hasznosnak, érdekesnek, szórakoztatónak, tanulságosnak tartották a foglalkozást. Élvezték, hogy kimondhatták véleményüket, s ezáltal egymást is jobban megismerték.
- Ki támogatja a programot? Ingyenesek az előadásaid? Ha valaki érdeklődik a program iránt, milyen e-mail címen vagy telefonon jelentkezzen?
- Vajdaságban a drámapedagógia terjesztésének 3. évében azt tapasztaljuk, hogy a pedagógusok egyre nyitottabbak a tanítási dráma iránt. Programunkkal most először vállaltuk, hogy minden érdeklődő iskolába elviszünk egy-egy drámaórát. Hat választható foglalkozás tartozik ide, témától függően 9-16 éves korosztálynak. A témák: kiközösítés; áldozati lét, félelem; az identitás megőrzése, együttélés más népekkel; droghasználat és következményei; felelősség, a bizalom kérdései. Az iskolák természetesen ingyen igényelhetik a drámaórákat, a dramaped@gmail.com e-mail címen jelentkezhetnek. Lódi Andreával örömmel láttuk, hogy sokkal nagyobb az igény, mint gondoltuk, ezért újabb és újabb pályázatokkal próbálkozunk, hogy a Drámafutár sokáig úton legyen.
A Drámafutár folytatás és kezdet. Folytatása a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság továbbképzéseinek, valamint a Káva társulatával folytatott együttműködéseknek. Kezdete a tanítási dráma iskolákban való megjelenésének, és egy hosszú távú tervnek, melynek célja az első vajdasági színháznevelési társulat megalakítása.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..