home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Dr. Sulyok Tamás Magyarország új köztársasági elnöke
2024.02.26.
LXXIX. évf. 8. szám
Dr. Sulyok Tamás Magyarország új köztársasági elnöke

Magyarország parlamentjében a tavaszi ülésszak a szokásokhoz híven a kormányfő napirend előtti felszólalásával vette kezdetét. Orbán Viktor megköszönte a leköszönő köztársasági elnök munkáját és kijelentette: a lemondás helyes volt.

Magyarországon a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia uralkodik – hangsúlyozta Orbán Viktor, majd felkérte a képviselőket, kezdjenek hozzá az új gyermekvédelmi törvény megalkotásához, a hatóságok pedig folytassák le a szükséges vizsgálatokat.

Az Országgyűlés elfogadta Novák Katalin február 11-én benyújtott lemondó nyilatkozatát.

Ugyanezen az ülésen megválasztották dr. Sulyok Tamást, akit a Fidesz–KDNP jelölt, Magyarország új köztársasági elnökévé. 134-en szavaztak igennel, 5-en nemmel, hét szavazat érvénytelen volt, senki sem tartózkodott. A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.


Fotók: MTI/Máthé Zoltán

A megválasztásáról szóló házelnöki bejelentés után Sulyok Tamás letette államfői esküjét.

Sulyok Tamás 1956. március 24-én született Kiskunfélegyházán, 67 éves. 1980-ban a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán szerzett jogi diplomát. 2014 szeptemberében lett az Alkotmánybíróság tagja, 2015 áprilisától a testület elnökhelyettese. Az Országgyűlés 2016 novemberében az Alkotmánybíróság elnökévé választotta.
Dr. Sulyok Tamás Magyarország hetedik megválasztott köztársasági elnöke. Megbízatása öt évre szól. A megválasztott köztársasági elnök a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon lép hivatalba, addig az államfői feladatokat és hatásköröket Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja. Ez alatt az idő alatt a parlament döntése alapján a fideszes Lezsák Sándor alelnök tölti be a házelnöki posztot.

Dr. Sulyok Tamás kijelentette, bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén. Ígérete szerint a köztársasági elnöki székből is az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén fog munkálkodni. Azt mondta, az állam, a nemzet létének alapfeltétele a kölcsönös bizalom az egyének és társadalmi csoportok között egyaránt. Hozzátette, számára alapvető fontosságú alkotmányos alapértékek a nemzeti alkotmányos identitás és a népszuverenitáson alapuló államiság.

A nehézségekkel küzdők, az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerültek vagy magukról gondoskodni nem képesek, a szenvedők, az idős, a beteg, a magányos emberek mindig számíthatnak a figyelmemre és támogatásomra – hangsúlyozta.

Minden cselekedetemmel azt az egységet szeretném kifejezni, hogy mi, magyarok egy több mint ezeréves történelemmel bíró, büszke, európai és a jogot minden eszközzel érvényesíteni elszánt nép vagyunk, s mindezt meggyőződésből, érzelmektől vezérelve és humorral átszőve vagyunk képesek megtenni – fogalmazott.

Arról is beszél, hogy olyan Európát szeretne, ahol az értékek többet jelentenek az érdekeknél, ahol az uniós intézményekben elsősorban nem politikai, hanem jogi jellegű munka folyik.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Facebook-oldalán közölte, hogy a magyarországi kormánypártok Trócsányi Lászlót jelölik az Alkotmánybíróság elnökének.

Trócsányi László a Magyar Jogász Egylet elnöke, a Fidesz európai parlamenti képviselője. Korábban volt Magyarország brüsszeli és párizsi nagykövete, valamint az ország igazságügyi minisztere is.

Forrás: MTI, Pannon RTV


Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..